białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku(...)mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy Jeść100g sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać. Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię
kolorowotorcikowodobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiałego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku
My Chcemy JeśćKurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami. Ojczyzną potrawy jest prowincja Syczuan. Za jej twórcę
mojewypiekiinietylkobulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania Wykonanie: Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z twardej skóry a miąższ pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm do 2x2 cm. Kostki dyni wymieszać z 1/2 łyżeczki soli
Sztuka gotowania w/g Samirykości i pookrojone w grubszą kostkę sól i pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką(...)minuty do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i smaż przez chwilę aż poczujesz jego aromat. W czasie smażenia cebuli, obierz rdzeń brokuła ze stwardniałej skórki i pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą soli, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje
karmelowyszynką...Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.A całość oprószona prażoną cebulką.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu(...)cebulki;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie i podzielić na różyczki.2 jaja ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, obrać, pokroić w plastry.Wędlinę pokoroić w kostkę.Przygotować sos. W miseczce roztrzepać 1 surowe jajo, dodać śmietanę, zimną przegotowaną wodę
Gospodyni MiejskaPrzepis zgłoszony do kategorii "Vivat ser!" w konkursie Neoflamu. Składniki: 50 g piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka do karmelizowania pora 2 roztarte ząbki czosnku 250 dag oczyszczonych kurek 1 duża posiekana w kostkę cebula 1 duży por: połowa pokrojona w cieniutkie paseczki i połowa w pół plasterki 2 łyżki białego wytrawnego wina 0,5 l rosołu drobiowego chilli w płatkach sól 1 łyżeczka cukru 2 łyżki + 1 łyżeczka (36%) śmietanki do dekoracji gałązka świeżego tymianku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam na zupę serową. 1 litr bulionu drobiowego 25 dag śmietankowego serka topionego 2 cebule 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki sól biały pieprz olej Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, jak i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. W rondelku podgrzać bulion, dodać serek topiony i wymieszać. Gotować do rozpuszczenia się serków, dodać cebulę
Humanistka w kuchniwyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 kromki czerstwego chleba Ok. 30g margaryny Szczaw myjemy
Smakowy RajA raczej "bloki" rosłowe:) Duże, zdrowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Mięso dowolne - takie, jak lubicie. W zależności od tego, jaki wywar chcecie przygotować: delikatny drobiowy, wołowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;3 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;1 łyżeczka oregano;1 łyżeczka bazylii(...) rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso
Gospodyni Miejskacukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy gaz Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com