szklanki mleka 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego 2 papryki czerwone śmietanka 36% 10 dkg pestek dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Na początku obieramy naszą dynię ze skórki, postarajcie się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę
Kuba Gotujesłodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki
karmelowykości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć włożyć do garnka
Mix smakuinspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe! Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy
Kuchnia domowa AniSkładniki: 600 g mięsa mielonego drobiowego- pierś kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko około 1 szklanki płatków kukurydzianych sól tutaj pietruszka zielona oliwa do smażenia Wykonanie: Platki kruszymy na mniejsze kawałki.Mięso zmielone ,przekładamy do salaterki ,gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
w mojej kuchnijest najbardziej soczyste) 250 gram wątróbki drobiowej szklanka mleka 2 cebule 50 gram masła 1/2 gruszki 2 jaja sól pieprz 10-11 suszonych śliwek Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku przez minimum 2 godziny. W tym czasie również gotujemy mięso kaczki do miękkości. Następnie cebulę i gruszkę kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło, smażmy posiekaną cebulę przez
Mango Papajaogórek3 ogórki kiszone100 g sera żółtego100 g szynki drobiowej w plasterkachsiekany szczypiorek2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą i ostudzić.2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę.3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę.4. Kukurydzę odsączyć.5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek
Kuchnia domowa Aniświeżo mielony pieprzPasztet drobiowy – druga warstwa:400 g wątróbek drobionych (użyłam indyczych)2 łyżki oleju1 cebula100 ml białego, wytrawnego wina50 ml koniaku100 ml śmietany kremówki 30%1 łyżeczka suszonego majeranku2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska świeżo mielony pieprzdodatkowo: garść pistacji, wędzony boczek do obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) Pierwsza warstwa: Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, a następnie solimy(...)pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy do kurczaka śmietanę 18%, delikatnie
Poezja smakubulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki
Ugotowane pozamiatanemięsa (u mnie drobiowe) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka groszku konserwowego bazylia, oregano lub inne suszone zioła np. prowansalskie sól pieprz 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli
Rozpustne gotowaniemąki pszennej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować
Moja Delicjaprzekładańcem :) Potrzebujemy: ok. 1,5 kg podudzi drobiowych ok. 30 dkg szynki wieprzowej 1 łyżeczka majeranku pół cebuli albo jedna mała ok. 1,5 łyżeczki żelatyny sól i pieprz 1 łyżka suszonej posiekanej pietruszki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka masła 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso z szynki(...)mielimy lub kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy majeranek, 1 łyżeczkę żelatyny, podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. 2. Z podudzi wyjmujemy kostki i zdejmujemy skórę. W mięso wcieramy czosnek, solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryką. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek, wykładamy połowę mięsa z podudzi, posypujemy połową pozostałej żelatyny i połową pietruszki. Na to kładziemy masę
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego puszka kukurydzy 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 1 papryczka chili 2 łyżki masła 100 ml mleka łyżka mąki sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka, kurkuma, sproszkowany imbir KROK 1 Zagotowujemy bulion Marchewkę oraz ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, Wrzucamy do gotującego się bulionu KROK 2 Cebulę
smacznieinatematzmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać brzeg zawijańca,ciasno zwinąć w rulon. Zawijaniec drobiowy włożyć do siatki masarskiej,a następnie do rękawa
Kuchnia Danusimigdałów. Składniki: 0,7 l bulionu warzywno- drobiowego 8 ząbków czosnku 1 cebula 1 mniejsza marchewka 2 ziemniaki 1 łyżka masła 100 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 2 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego płatki migdałów Kresto Przygotowanie:Ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek oczyścić i pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać
Ala piecze i gotuje