kostka drobiowa - 500 przepisów (strona:25/34)

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 198

Przepis otrzymaliśmy od Bogusi K. Bardzo smaczna rolada ,prosta i szybka w przygotowaniu. Filet z kurczaka jest bardzo soczysty. Rewelacyjnym uzupełnieniem jest sos czosnkowy wymieszany z

R'n'G Kitchen
Krupnik Prezydentowej 171

potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić 2-3 skrzydełka) 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka w korzeniu 1 mały kawałek selera 1 cebula 1 marchewka  pieprz, sól(...)podpieką na lekko brązowy kolor - dzięki temu kasza i wywar będą smakować niepowtarzalnie. 3. Do wrzącego bulionu wrzucam uprażoną kaszę, nastawiam na średni ogień i wrzucam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, w drobną kostkę selera, cebulę i pietruszkę. Gotuję pod przykryciem do miękkości, ok.20-30 minut.  4. Na koniec wrzucam startą na tarce jarzynowej marchewkę, przyprawy, gotuję ok. 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 176

Szaszłyki  warzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością  Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka  2 żólte papryki 2 czerwone cebule   Marynata: 4  łyż ki  oliwy   2 łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku(...)czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki  ze sobą  wymieszać) Sposób przygotowania :   Kurczaka kroimy w  sporą  kostkę, cebulę i paprykę   w  plasterkii. Na zwilżone patyczki  nadziewamy na  przemian warzywa i mięso.Wszystko  smarujemy marynatą i odstawiamy na  2 godziny do lodówki

Gosia gotuje
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 179

mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy(...)podduszamy na patelni. Kiedy jest jeszcze lekko twardawa, dorzucamy do niej pokrojone grubo pieczarki i wszystko razem dusimy przez kilka chwil. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski, pomidora w kostkę i te dorzucamy do duszonej cebuli i pieczarek. Całość solimy do smaku i zostawiamy jeszcze na minutę na ogniu i delikatnie mieszamy. Mięso po odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z cukinią 128

Uwielbiam takie delikatne i smaczne zupki a do tego ten kuszący "oko dziecka" zielony kolor. Łatwy przepis na pyszne danie z cukinii- zapraszam.  Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 3 cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną(...)pół z gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pyszny krupnik na żołądkach 161

polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania bulionu – obieramy marchewki, pietruszkę, seler, wszystko(...)czasu do czasu mieszamy żeby kasza nie przypaliła się. 3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Wszytko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy

Kulinarna Patilogia
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 247

ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny(...)przyciąga bogactwo smaków i aromatów. Jej różnorodność gwarantuje nam, że od tego stołu, nikt głodny nie odejdzie. Kto nie przepada za krewetkami może je śmiało zastąpić tofu lub filetem drobiowym. Komu nie odpowiada tofu, czy kurczak, może go zastąpić rybą… Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Makaron chow mein z krewetkami na ostro appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
na drobiowych klopsach zupa jarzynowo-szpinakowa... 179

Składniki: mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajko 1 sztuka, cebula biała 1 mała, Kucharek - uniwersalna 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziemniaki 6 większe, warzywa mrożone 750 gram, szpinak świeży lub mrożony 1 kubek, śmietana 12% 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku mielone(...)gotującej się wody wkładać klopsy i od chwili ich wypłynięcia na mniejszym ogniu gotować z 20 - 30 minut ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować je z 10 minut na średnim ogniu następnie wsypać mrożoną zupę jarzynową i gotować z 10 minut szpinak świeży sparzony na sicie pokroić i dodać do zupy, gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z kurczakiem i warzywami 287

kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy !  Składniki: (4 porcje)  - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka  - bulion drobiowy - 2 szklanki  - cebula - 1 sztuka  - pierś z kurczaka - 2 sztuki  - brokuł - 1 sztuka  - pomidor - 2 sztuki  - papryka czerwona - 1 sztuka - papryka żółta - 1 sztuka  - kukurydza(...)porcję bulionu. Gdy bulion zostanie wchłonięty dodać podgotowanego w wodzie lub na parze brokuła, pokrojone w paski papryki, tartą na grubych oczkach marchew oraz obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę. Całość zalać ostatnią częścią bulionu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Pierś z kurczaka przyprawić, pokroić w kostkę

Fit-amina
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 214

Składniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver2 szalotki / 2 shallotsmasło / butter1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicszkocka whisky / scotch whiskeyszczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepperszczypta soli / pinch of salt1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugarżelatyna / gelatineplasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie(...)kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy

Projekty ze smakiem
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 175

najważniejsze, roz-grze-wa-jąca. Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Czego  trzeba więcej? Chyba tylko składników… i brać się do roboty.     Składniki :                                                                                     - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru(...)olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone w kostkę wcześniej wyjęte warzywa. Kukurydzę z cebulą  zmiksowałam blenderem. Następnie przetarłam przez sito do rosołu z ziemniakami i warzywami

mojewypiekiinietylko
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 229

ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony(...)minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wywar z gotowanych

mojewypiekiinietylko
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 231

było naprawdę proste w przygotowaniu, ale jeśli macie ochotę możecie pokombinować ze swoimi ulubionymi przyprawami oraz wzbogacić całość o kolejne warzywa. SKŁADNIKI: 150 g kaszy kuskus woda lub bulion drobiowy albo warzywny do zalania kaszy (użyłam wody) 1 brokuł 3 łyżki oleju (np. rzepakowego, kokosowego lub oliwy z oliwek) 1 średnia cebula 1 mała cukinia 2 niewielkie filety z piersi(...)parze przez kilka minut (około 5-7) do miękkości, ale niech pozostaną lekko al dente. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej umytą, osuszoną i pokrojoną w ćwierć-plasterki cukinię (wraz ze skórką). Posól i popieprz do smaku, zamieszaj i smaż przez kolejne kilka minut do miękkości

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 212

naciąć w krzyż na czubku, sparzyć (tj. włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić  pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować(...)ognia. Ugotowaną zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,75 litra zupy. Zupę można także ugotować na rosole drobiowym czy na żeberkach. Pomidoy do zupy muszą być dojrzałe. Inaczej bardzo długo nie rozpadną się w zupie. Pomidory można zastąpić puszką pomidorów krojonych w zalewie (400 g) lub koncentratem pomidorowym

Gospodyni Miejska
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 484

własnego przepisu, nie dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki(...)rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować sos: Ser zetrzeć

Poezja Smaków - blog kulinarny