kostka drobiowa - 500 przepisów (strona:28/34)

Kotlety mielone wieprzowe 217

Można je przygotować z różnego gatunku mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego, mieszanego. Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko(...)blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, nasiona kolendry i majeranek – miksujemy. Łączymy masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy

mojewypiekiinietylko
Zupa porowa z pulpecikami 7376

sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy(...)bulionu i na razie odkładamy. Warzywa najlepiej pokroić sobie wcześniej, zanim zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką kosteczkę, a pieczarki w ćwiartki (chyba, że są spore, to w szóstki lub ewentualnie w ósemki, ale nie mogą być zbyt drobne). Czosnek przeciskamy

Ratunku obiad
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 156

dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru) - por (młode części(...)pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko, zgodnie z podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić), dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić

mojewypiekiinietylko
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 152

łyżki oleju.Mięso i wątrobę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki i pokroić w średnią kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć karkówkę. Kiedy zacznie się rumienić dołożyć do niej wątrobę, podsmażyć razem i dorzucić połowę cebuli(...)piekarniku. Jest doskonały również jako farsz do pierogów (tak tak) czy to tart :) Polecam :)Mała uwaga. Wybierając wątróbkę do pasztetu kierujcie swoim smakiem. Wątróbka drobiowa jest w swojej strukturze dużo delikatniejsza, jednak ma intensywniejszy smak, więc będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę.  Mój mąż wątróbki w ogóle

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lunchbox #1 157

cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku znalazła się jeszcze sałatka z pieczonej dyni oraz sos jogurtowy i drobiowe kabanosy. Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól.  Zagniatamy gładkie(...)pojawią się na niej pęcherze. Po tym czasie wyciągamy ją z piekarnika i wkładamy każdą połówkę oddzielnie do woreczka foliowego. Czekamy aż wystygną. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta

Czerwona Porzeczka
Pasztet z suszonymi pomidorami i grzybami 177

godzinę. Podaj po wystudzeniu. Wersja na Thermomix Składniki: 1000 g wody 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki 200 g warzyw (cebula, marchewka, seler, pietruszka) 100 g surowego boczku w kawałkach 1 sucha(...)karkówkę i boczek. Nałóż dolną część przystawki Varoma, ułóż w niej warzywa, czosnek i grzyby, przykryj pokrywą, gotuj 50 min/Varoma/obr. 1. Pomidory odsącz z oleju, pokrój w kostkę (0,5 mm), posiekaj natkę pietruszki, tymianek, oregano, odstaw.  Ostrożnie zdejmnij pokrywę przystawki Varoma, dodaj wątróbkę, gotuj 10 min/Varoma/obr. 1. Odstaw przystawkę Varoma, ugotowane składniki odstaw do ostygnięcia

SzczyptaSmaQ
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 151

duże czerwone cebule 5-6 suszonych śliwek kilka gałązek świeżego tymianku 1 marchewka 1 łyżka cukru 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy 600 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz   Składniki pulpetów: 300 g filetu z łososia 1 białko 1 łyżka bułki tartej 1 pęczek koperku skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej(...)kawałki. W garnku rozgrzej (nie za mocno) pozostały olej lub oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin

Moja Delicja
Carpaccio z buraków 169

Pani doktor powtarzała PROSZĘ PIĆ SOK Z BURAKÓW I JEŚĆ WĄTRÓBKĘ! hmmm buraczki uwielbiam, ale nie wiedzieć czemu buraczanego soku czy barszczu nie jestem w stanie skonsumować;p Wątróbkę drobiową chętnie zjem, ale gorzej z obróbką, mam pewne obiekcje co do oporządzenia surowej wątróbki, może to przekroczyć moje możliwości ;p Tak więc pozostałam przy samych burakach które mają masę cudownych(...)balsamicznego Sposób przygotowania: Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową, pieczemy, aż zmiękną, studzimy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry pokrojone buraczki układamy na talerzu na buraczki wykładamy roszponkę, pokrojoną w kostkę fetę, mieszankę ziaren wszystko polewamy dressingiem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 292

łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki(...)masło i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę, stopniowo dolewając ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista

Poezja smaku
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 174

dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką czy łopatką. Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem Składniki (na około 15 porcji)na farsz: 350 g ugotowanego mięsa drobiowego  1 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 20 dag leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz na naleśniki(...)etapie zupę grzybową z proszku i całość dokładnie miesza).Grzyby umyć, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła i dusić do miękkości, dodając pokrojoną w kostkę cebulę.Ugotowane mięso drobno posiekać - jeżeli robimy ze świeżym, należy go zemleć a następnie przyprawić i  usmażyć na patelni.Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 174

Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu z pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam(...)trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy

Poezja smaku
Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 181

sposób się było oprzeć.Pomysł pysznie się sprawdził na przyjęciu imieninowym mojego Mężczyzny - z pewnością zagości u nas jeszcze nie raz:) Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat Składniki:na kurczaka w cieście naleśnikowym i  panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie(...)głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik.Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek).Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę.Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek-  ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2450

efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę, ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się(...)usunięciu kości nacieramy mięso również w środku papryką, solą, pieprzem i majerankiem, odkładamy mięso do lodówki na 1 godzinę aby przeszło smakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z pieczonej ciecierzycy 110

suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku(...)oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa z pieczonej ciecierzycy zaskakuje swoim smakiem. Jeżeli spodziewacie

mojewypiekiinietylko
Perliczka faszerowana pęczakiem 109

jałowca, nadzienie: 300g mięsa z perliczki (najlepiej nogi), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 ml brandy, 200 ml pęczaku, 5 jagód jałowca, łyżka listków świeżego tymianku, 500 ml bulionu drobiowego, cukier, sól, tłuszcz do smażenia (gęsi),   tymianek,  główka czosnku Perliczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Perliczkę można wyluzować(...)solą, odstawić na co najmniej godzinę. Nadzienie: Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1x3 cm. podsmażyć. Przełożyć do miseczki, na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć cebulę pokrojoną w większą kostkę, dodać szczyptę cukru, podsmażyć, dodać czosnek, chwilę smażyć. Wlać brandy, smażyć aż płyn odparuje. Wsypać pęczak, dodać jałowiec i tymianek, przesmażyć mieszając. Wlewać bulion po około 150 ml i gotować

królestwo garów