kostka drobiowa - 500 przepisów (strona:23/34)

Omlet z wątróbką i warzywami 255

Wątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie.     Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2 łyżeczki mąki pszennej -2 łyżki mleka -1 łyżka oleju -sól, pieprz -25 dkg wątróbki -1 niewielka marchewka -kawałek pora -1/3 czerwonej papryki -szczypiorek -przyprawa do kurczaka -słodka papryka -olej do smażenia Wątróbkę myjemy(...)oczyszczamy, osuszamy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wątróbkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy wątróbkę a warzywa odsączamy z nadmiaru oleju. Wątróbkę kroimy i łączymy z warzywami. Przygotowujemy ciasto na omlety. Do mleka dodajemy mąkę

Maminek kulinarny
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 283

lekkie i kolorowe dania. Dzisiaj mam właśnie dla Was coś takiego :)  Ja nadal jestem zakochana w kaszy jaglanej- pyszności! :)) Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 małe cukinie 150g drobiowej wędliny papryka czerwona pęczek szczypiorku jajko pieprz, sól puszka kukurydzy 100g sera żółtego w kawałku Kaszę płuczemy. W garnku zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Dodajemy kaszę(...)minut. Następnie myjemy i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Posypujemy pieprzem i podpiekamy około 10 minut w 200 stopniach. Paprykę i szczypiorek siekamy drobno, wędlinę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wraz z kukurydzą i żółtkiem dodajemy do kaszy, doprawiamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kaszy, mieszamy. Tak przygotowanym

Czerwona Porzeczka
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 395

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym...Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.Kawałki pieczarek i cebuli.A całość zatopiona w śmietanowym sosie.Delikatne i pyszne danie!Zapraszam!Składniki:500 g fileta z indyka;1 średnia cebula;5 średnich pieczarek;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki mąki(...)zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie

Gospodyni Miejska
Galaretka z kurczaka 675

cioci/wujka ze starszego pokolenia. ;-) Galaretka z kurczaka bowiązkowo musiała gościć wtedy na stole. Tradycyjnie robi się je ze świńskich nóżek, bez dodatku żelatyny. Ja przepadam jednak za wersją drobiową i taką dziś prezentuję. Nie przepadam za galaretką z rosołu, dlatego rosół zastąpiłam bulionem warzywnym. 2 ćwiartki z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 3 marchewki 1/4 puszki groszku 2 łyżki posiekanej(...)kurczaka gotujemy wraz z przyprawami i pokrojoną w grube słupki marchewką przez około 40 minut. Studzimy, pozbywamy się skórek i kości. Mięso rozdrabniamy na nieduże kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. 2. W bulionie rozpuszczamy żelatynę (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu). 3. Na dno naczyń (np. szklanek) wykładamy warstwami w preferowanej kolejności: posiekaną pietruszkę, groszek, marchewkę, mięso z kurczaka

Szefowa kuchni
Zupa z Fasolą Czarne Oko i Brązowym Ryżem 250

łodygi selera naciowego  1 mała czerwona papryka 85 g chudej wędzonej szynki 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin(...)fasolą. Fasolę doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedzamy fasolę i starannie opłukujemy ją.  Marchew, seler naciowy, szynkę, paprykę, cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę ustawionym na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy pod przykryciem do momentu zeszklenia, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy czosnek, marchew, seler, paprykę i całość dusimy

Blondynka Gotuje
Drobiowe roladki z ananasem i serem 206

Składniki 2 filety z kurczaka 100 g świeżego ananasa 100 g tartego sera corregio mąka jajko słodka mielona papryka sól ,pieprz bułka tarta Przygotowanie Filety płuczemy

R'n'G Kitchen
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 167

jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian. Składniki: 300 g cieciorki 2 cebule ok. 250 g boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej(...)kminek i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.  Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na patelni, na rozgrzanym oleju. Od boczku odcinamy tłuszcz, a następnie kroimy go w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy aż boczek się trochę wytopi i przyrumieni

Kuchnia MagdaLeny
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 269

jest ciekawy, niech zagląda. Miałam też przyjemność rozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera(...)ziaren ziela angielskiego Grzyby namoczyć przynajmniej kilka godzin wcześniej. Z porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe spaghetti 239

witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz(...)tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Makaron gotować ok. 12 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju na osobnej patelni. Przełożyć do papryki. Podsmażyć aż papryka zmięknie. Dodać bulion, przecier i czosnek. Wymieszać

Świat Smaku
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 167

jakie lubimy. Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki(...)chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę) i pokrojoną marchew z rosołu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem

mojewypiekiinietylko
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 217

tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu(...)stopni na około godzinę. Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast

królestwo garów
Penne z cukinią i kurczakiem 168

Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille. Składniki 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek podwójny filet

R'n'G Kitchen
Barszcz sefardyjski 185

gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski. Składniki: 4 buraki 1 duża cebula 4 łyżka oliwy z oliwek do smażenia 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas(...)można użyć gotowego, sprawdzając smak) czarny pieprz, sól do smaku koperek gęsta, kwaśna śmietana kremowy czarny ocet balsamiczny do dekoracji skórka cytrynowa do dekoracji 1 . Buraki pokroiłam w niedużą kostkę, wrzuciłam na patelnię razem z posiekaną cebulą, chwilę podsmażałam aż cebula się lekko zezłociła, a buraki podpiekły.  2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce

Kuchnia Prezydentowej
Kolorowe pieczone kotlety drobiowe 1140

Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy(...)mnie od Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy.  2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę

Szefowa kuchni
Trochę zapomniany już smak gołąbków 243

sporych gołąbkówDo przygotowania gołąbków będziemy potrzebować:9 dużych liści włoskiej kapusty (+/- kilka sztuk w zależności od wielkości docelowych gołąbków)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe)100 g białego ryżu1 średnią cebulkęprzyprawy: sól, cukier, czarny mielony pieprz, majeranekolej do smażeniaDo sosu:2 średnie marchewki2 cebule500 g pomidorowej passaty200 g dobrej jakości przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)przyprawy: sól, cukier, czarny(...)można to zrobić dzień wcześniej). Marchew trzemy na tarce (nie ma znaczenia czy na dużych, czy na małych oczkach, bo później i tak wszystko zmiksujemy), cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i cebuli powinno być mniej więcej tyle samo. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i dodajemy warzywa. Podsmażamy ok. 10 min., a następnie dodajemy passatę, przecier i wodę

Ratunku obiad