Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać(...)zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na spodzie piekarnika postawić formę z 10 kostkami lodu, które wytworzą parę, a dzięki niej chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec
wyzwania kuchenneherbatniki 40 dag, masło miękkie 1/2 kostki, truskawki 1/2 kg, serek homogenizowany 250 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie herbatniki petit beurry zmiksować z miękkim masłem w rozdrabniaczu na drobną kruszonkę tortownica 20cm - wysmarować cienko masłem miękkim, lepiej będzie zimne ciasto odchodzić od blaszki połowę ciasta wsypać
W Mojej Kuchni LubięORZESZKAMI ZIEMNYMI I MASCARPONE:1/3 kostki masłapół szklanki cukru2 szklanki mleka w proszku100 g solonych orzeszków ziemnychopakowanie (250g) sera mascarponePOLEWA KARMELOWA:1/3 kostki masła1/3 szklanki cukrupół szklanki śmietanki kremówki 30%do posypania po wierzchu ciasta- 100 g orzeszków ziemnych solonychPrzygotowanie:200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut
Gotowanie to kochanieTartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 150 g masła schłodzonego 1 żółtko(...)parmezanu sól, pieprzMąkę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać żółtko, sól i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle
wyzwania kuchennearomatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie Składniki:40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 40 g 1 szklanka mleka(...)mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką.Przepis bierze udział w konkursie
Z Majeczką w kuchnipiórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem
Kuchenne Wariacjeszczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Do ozdoby: 1 tabliczka białej czekolady kolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Kulinarne przygody Gatityczasem zapraszam wszystkich na pyszne ciasto ze śliwkami w roli głównej :) Nuta kokosu nada ciekawy smak ... Śliwkowe ciasto z nutą kokosu SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1 kostka margaryny - 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki - około 500 g cukier puder do posypania posypka(...)łyżki czubate mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1/3 kostki masła 2-3 łyżki kokosu (wiórki kokosowe) PRZYGOTOWANIE: Na początku przygotowujemy posypkę. Do miseczki przekładamy mąkę, cukier puder i masło, rozcieramy między palcami do uzyskania sypkiego ciasta, dodajemy kokos, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do malaksera przekładamy wszystkie składniki - mąki, cukier puder, proszek do pieczenia, jajka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipowierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, odklej papier do pieczenia, oprósz placek cukrem pudrem i pokrój na kliny lub w kostkę. Mi bardzo podoba się wygląd ośnieżonej "kostki brukowej". Uwagi: Dobrze zabezpiecz formę przed przyklejaniem, gdyż masa jest bardzo lepka. Ja użyłam silikonowej foremki(...)smarowałam, ani nie wykładałam jej niczym. Niestety upieczone ciasto przykleiło mi się do jej dna, więc nie był to udany pomysł. Jeżeli preferujesz twardszą konsystencję ciasta (jak np. mój Mąż), przechowuj je w lodówce lub zamrażarce. Panforte obsypane cukrem pudrem nie będzie się kleić. Zamknięte w szczelnej puszcze lub owinięte pergaminem można przechowywać miesiącami
Chilli Czosnek i Oliwaproszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy, gdy wystygnie miksujemy z kostką masła oraz połówką olejku śmietankowego.Kokos: margaryne roztapiamy, dodajemy cukier i wiórka
Zainspirowana w kuchnimasła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek;1 cebula;1 kostka rosołowa;Sól;Pieprz;2 łyżki masła do podsmażenia pieczarek i cebuli.Okrasa:2 łyżki(...)lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki
Gospodyni Miejskamoja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru(...)mascarpone250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego3/4 szklanki cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejlaska wanilii+barwniki spożywczeWierzch:400 ml śmietanki 36%1/4 kostki masłapół szklanki cukru pudrugalaretka truskawkowa+posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką
sama złodyczTort Brzoskwiniowy to klasyka wśród wypieków i jedno z popularniejszych owocowych ciast. Puszysty, a zarazem "sypki" biszkopt przełożony masą budyniowo-maślaną i kremem budyniowo-śmietanowym z kawałkami owoców to propozycja deseru, której ciężko się oprzeć szczególnie amatorom brzoskwiń. Tort dość prosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą(...)części budyniu). Krem przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.Brzoskwinie odsączamy, pozostawiamy kilka na dekoracje, a resztę kroimy w dość drobną kostkę. Dolną część biszkoptu umieszczamy w tortownicy z obręczą (boki smarujemy masłem). Ciasto ponczujemy niewielką ilością syropu spod brzoskwiń (można go rozcieńczyć z wodą lub mlekiem, jeśli podejrzewamy, że ciasto może okazać się dla nas zbyt słodkie). Wykładamy
Słodka Stronakrupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny lub limonki różowy lukier do dekoracji Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę
Luźna Kuchnia