Składniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C) przesiewamy połowę mąki, odstawiamy(...)wyrośnięcia po około pół godziny wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką. Dodajemy dynię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w temp 180'C około 30 minut. Kiedy ciasto ostygnie przekładamy je powidłami i serkiem, oprószamy cukrem pudrem SMACZNEGO
Luźna Kuchniapomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula sól,pieprz oraz olej do smażenia Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieśc elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować
Monia miesza i gotujeminut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać kilka minut dłużej. ponadto: 2 kostki mrożone z łososia, lub pojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski) odrobina liści świeżego szpinaku
Kuchnia EllieSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1
Luźna Kuchniawymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem).Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy
Serce zamknięte w formie pysznościpizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę(...)Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami i pieczarkami. Wierzch obsypujemy żółtym serem i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje SmakówSkładniki: 2 szklanki mąki- 2 szklanki 25 dkg margaryny- cała kostka 2 jajka cukier do smaku- około pół szklanki 1.)Margarynę posiekać z żółtkami i cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza
Luźna Kuchniaużyjcie swojego sprawdzonego przepisu na spód jakiejkolwiek wytrawnej tarty. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe suche składniki, listki tymianku rozcierając w dłoniach. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko wyrabiamy, dodając stopniowo bardzo zimną wodę. Kiedy z ciasta uda się uformować coś w rodzaju kuli, przygotowujemy formę do tarty- nacieramy ją masłem i osypujemy bułką tartą. Formę wyklejamy ciastem, zostawiając dość wysoki
les mirabellesgarść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki(...)piekarnika nagrzanego do 200 C. Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki. Salsa : 2 świeże pomidory 1 mała żółta papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki passata oliwa z oliwek pieprz, sól, tymianek, limonka Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno
vegetaniedomu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo(...)siekanych migdałówlukier:cukier puder i sok z limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier(...)szklanki i wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek
vegetanieSkładniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 1 łodyżka rabarbaru 1 kubek truskawek Przygotowanie: marchewki zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy
Luźna Kuchnianadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego(...)dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne. W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy. Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda. Pieczarki gotowe czekają na swój czas. Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika. Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki. Spód ciast smarujemy sosem, u mnie
W kuchennym oknie Ewypokrywała spód i boki. Możemy zawinąć wystające rogi ciasta do środka, nie trzeba ich ucinać (szkoda ciasta). Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wysypujemy obciążeniem. Wstawiamy na 10 min. do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię z cebulą, czosnkiem, kaparami i oliwkami. Bardzo krótko, chodzi o przeniknięcie się smaków. Cukinia nie powinna się rozpadać. Zdejmujemy(...)Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek i sera.Pozostałą część ciasta francuskiego nacinamy w naprzemienne paski tak, by po rozciągnięciu uzyskać siatkę. Przykrywamy nią ciasto. Można posmarować ciasto jajkiem.Całość wstawiamy ponownie
W kuchni wieczorem