pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody(...)być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli Do pizzy można śmiało dać więcej ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Uniwersalne ciasto drożdżowe'; listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży
Proste-przepisy.pldrobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju.Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz.Drobno kroimy pieczarki.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby studzimy
Maminek kulinarnyzwarte. Takie korzenne ciasto z dynią można również wykonać bez pieczenia jej w piekarniku, a dodając surową startą na tarce lub pokrojoną w drobną kostkę.Myślę, że wrócę jeszcze do przygody z ciastami dyniowymi w kuchni i jej efekty zamieszczę tutaj
Smakołyki Berenikiwcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki(...)papierem do pieczenia, wylewacie na każdą z nich po połowie przygotowanej masy i wstawiacie pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmujecie, jeśli nie, trzymacie dłużej. W czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto
GRUBY WAŁEKrośnie, więc przygotowujemy nadzienie.Ze śliwek usuwamy pestki, dzielimy śliwki na 4 części (zamiast śliwek może być dżem).Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ok. 1 szklankę cukru, 3 jajka, 0,5 kostki stopionej margaryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i kilka kropli zapachu śmietankowego.Solidnie mieszamy mikserem i gotowe. Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy(...)Teraz wsypujemy 1 kg mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.Ciasto nie może być zbyt luźne ani zbyt twarde.Dolewamy pół kostki roztopionej margaryny (nie może być zbyt gorąca).Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się
Maminek kulinarnymasa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 30 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, nielepiące.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. W miseczce wymieszać cukier z przyprawami.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Całą powierzchnię równomiernie posypać cukrem z przyprawami, na wierzchu rozłożyć jabłka. Ciasto ciasno
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwartą, ale elastyczną.Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie wyrasta.Przez ten czas przygotować dodatki:około pół kostki masła stopionego i przestudzonego oraz:pół szklanki cukru wymieszać z 1-1,5 łyżki cynamonu.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat
Codzienna kuchnia niecodziennawykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna) 4 jajka ( 2 całe, 2 żółtka) 3/4 kostki margaryny Kasi cukier waniliowy 75g drożdży 375 ml. mleka 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski(...)dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA: 1/2 kostki margaryny Kasi 12,5 dag. mąki 12,5 dag. cukru cukier waniliowy WYKONANIE: Margarynę rozpuścić, ostudzić, połączyć z pozostałymi składnikami "wygnieść" , posypać ciasto
Kuchnia BeatyDrożdże rozcieramy z 0,5 łyżeczki cukru i 2 łyżeczkami wody.Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dolewamy drożdże (nie muszą rosnąć)i zagniatamy ciasto. Kaszankę pozbawiamy osłonki, cebulę kroimy w kostkę i oprószamy warzywkiem.Na minimalnej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy rozdrobnioną kaszankę,przyprawiamy przyprawą barbecue i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu. W międzyczasie przygotowujemy dodatek
Maminek kulinarnylepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzenielepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniełyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną
e-PrzepisyKulinarneżółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą widelca).Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia