kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:14/100)

Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem 170

dodałam czosnek, ale uważać by za bardzo się nie upiekł.  Przestudź ( ja przetarłam ziemniaki i czosnek przez praskę, choć według przepisu wystarczyło dodać pokrojone w kostkę ). Po 8- 12 godz. przygotuj ciasto właściwe : Składniki : 600 g mąki chlebowej 1 i 1/4 szklanka wody cały zaczyn ( minus 2 łyżki na następne pieczenie) 1 łyżka soli całe ziemniaki + 3 ząbki czosnku

Proste Potrawy
Ciastka stemplowane 220

mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.  Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C.  Schłodzone ciasto rozwałkować

wyzwania kuchenne
Sernik królewski 461

wykonaniu. Dodatkowo powiem, że nie jest pracochłonny, a efekt jest piorunujący i na pewno nie pomylę się, jeśli powiem, że jest zniewalający. Składniki: *Ciasto:2 1/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru4/5 kostki margaryny "Kasia"3 żółtka3 łyżeczki kakao1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa serowa:5 twarożków homogenizowanych1 1/4 szklanki cukru2 stopione łyżki masła2 łyżki kartoflanki4 żółtka7 białekWykonanie(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, kakao, margarynę i żółtka. Wszystko zagniatamy, gdy to konieczne można dodać mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na połowę wkładamy do woreczków i zamrażamy - najlepiej zrobić to dzień prędzej. Do miski dodajemy twarożki homogenizowane, dodajemy stopione masło, kartoflankę i mieszamy. W osobnej misce ubijamy białko razem z cukrem. Gdy piana będzie sztywna

Piekę, bo lubię
Pizza z pieczarkami 173

lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w talarki. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło.  Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta ze szpinakiem 156

urośnie równo :). Pieczemy w 180 º przez 15 minut. Następnie zabieramy papier z "obciążnikami" i pieczemy jeszcze 10 minut.  *WAŻNE: wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być wcześniej schłodzone. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, do momentu aż się zeszkli. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą i odrywamy łodyżki, liście siekamy nożem (nie musi(...)cebuli i podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego

KasiekGotuje
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami 162

jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około

Kolizje Smaków
Pierogi z grochem 255

majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.Nadmiar wody usuń. Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 1 małe jajko- pół kostki masła- pół litra mleka- sólMleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania podsyp trochę mąką

Pasje Jolki
Sernikowe tartaletki z malinami 286

łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 168

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz

bastalena
Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi 203

śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę

kolorowotorcikowo
Wilgotny tort czekoladowy 216

fotografią zaczęła niedawno, ale obserwuję i podziwiam postępy, coraz lepsze zdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru tabliczka czekolady (ja użyłam 1/2 gorzkiej i 1/2 truflowej) 3 jaja kostka masła 2 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 137

potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min.Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć.Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci(...)lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny

Proste Potrawy
Tarta czekoladowa 130

żółtka 2 łyżka zimnego mleka lub wody Nadzienie: 1 szkl mleka zagęszczonego 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 0,5 kostki masła niesolonego 2 łyżki gęstej śmietany 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej Przygotowanie: Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą  i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy

Luźna Kuchnia
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42835

niedrogim cieście. Mąkę mieszamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło (najlepiej przetrzymane przez ok. 2 godziny w zamrażalce) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do mąki. W tym momencie możecie ciasto dalej zagnieść ze wszystkich podanych składników ręcznie lub, tak jak ja – w melakserze. Mąkę z masłem siekamy razem, dodajemy żółtka jaj i jogurt, aromat, całość

Karo in the Kitchen
Sernik śmietankowo-wiśniowy 238

Składniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg sera mielonego 6 jajek 1 szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szkl mrożonych wiśni Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem, siekamy(...)masłem żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy do mąki, wyrabiamy na jednolite ciasto. wiśnie odsączamy i wrzucamy do blendera i rozdrabniamy oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę, żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy masło twaróg przekładamy do miski, łączymy z żółtkami, przesiewamy mąkę.  masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masę wiśniową

Luźna Kuchnia