kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:10/100)

Nie daleko pada jabłko od jabłoni 240

Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja...  Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam 5 małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder(...)połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch położyłam pokrojone w kostkę jabłka, dość gęsto, lekko je "wbiłam" w ciasto. Wszystko wylądowało na 50 min. do 170st. (można na dłużej jeśli patyczek nie będzie suchy).  Ciasto wystudziłam, wyjęłam z blaszki, ale zanim posypałam cukrem

bastalena
Sernik z mango i spodem z sękacza 210

ciastach, bo ciągle uznaje się go za dosyć egzotyczny, jednak okazuje się, że z polskim sernikosękaczem (powinnam zastrzec tę nazwę :D) wypada świetnie!  Ciasto: 200 g sękacza pół kostki masła 500 g zmielonego twarogu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru z wanilią pół szklanki cukru Góra: dojrzałe mango pół opakowania śmietany 22% 3 łyżki brązowego cukru(...)łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny      Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut. Co istotne, zostawiamy do ostygnięcia, nie ważcie się przelewać masy serowej na dopiero co wyjęty z piekarnika spód, bo zmieszają się ze sobą

sama złodycz
Tarta miodowa 138

kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki:  na kruche ciasto 250 gramów mąki 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka  (a tutaj  oraz tutaj  sposób na wykorzystanie białek - nie marnujmy ich... )  2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru(...)skórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna) 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy potrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)  Formę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto drożdżowe bez zasad 172

wyciągam rano i zabieram się za ciasto po południu. Wiem, że przepis będzie brzmiał dla was dziwnie, ale jeśli mi zaufacie to będzie najłatwiejsze ciasto drożdżowe na świecie Potrzebujemy: 1kg mąki pszennej 1 kostka masła (200g) mleko -około 0,5l 4 jajka szklanka brązowego cukru dwie łyżki esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu 2 łyżki cukru białego szczypta soli(...)rodzynki – 4 duże garście 1/3 kostki drożdży – mimo że dużo nie czuć ich wcale a ciasto nie wyłazi z pieca Piekarnik nagrzewam do 30 stopni i wyłączam. Tym samym robię inkubator dla drożdży. Mleko podgrzewam do momentu „miłe ciepełko w palec”. W miseczce rozcieram drożdże z 2 łyżkami cukru. Jak zacznie się robić lejąca pasta, dolewam pół szklanki ciepłego

ladykitchen
SZPARAGI W TEMPURZE 195

Zaczął się sezon na szparagi, więc tym razem chciałabym zaproponować Wam jedno z moich ulubionych dań z udziałem szparagów, niezwykle proste i smaczne. W przeciwieństwie do innych ciast naleśnikowych, japońska tempura (która wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii, lecz z Portugalii) jest bardzo delikatna i lekkostrawna, ponieważ dodana do niej lodowata woda sprawia, że tłuszcz nie przedostaje się(...)uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki. Tempura ma bardziej gęstą konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj. W tak przygotowanym cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szarlotka na kruchym cieście 423

obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną.  Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku). Mąkę przesiewamy na stolnicę.  Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka.  Siekamy nożem ciasto.  Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto.  Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.  Prostokątną

Sto kolorów kuchni
Szarlotka pod chmurką 250

łyżki cukru pudru1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość(...)cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie)"bardzo dużo" cynamonuPrzygotowanie nadzienia jabłkowego:Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Na patelni (używam ceramicznej, nieprzywierającej) rozpuść połowę porcji cukru karmelowego do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Wrzuć pokrojone jabłuszka i smaż do uzyskania pożądanej masy jabłkowej. W miarę smażenia dodawaj resztę cukru

Eat Shrimps
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 192

wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)wolnych obrotów miksera (opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy

Symfonia Smaków
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 362

mąki orkiszowej białej  (lub 2,5szkl.pszennej) -4 łyżki ksylitolu -5 żółtek -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła (zimne) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta(można je zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części-około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić

Smaczne Zdrowe
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 238

Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków(...)pochodzi z mojego przepisu na Mini Apple Pies. Oba rodzaje mąki mieszamy (ja to zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto. Dno i boki do połowy tortownicy o średnicy 18 cm wyklejamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut i studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 266

kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około

Czerwień i błękit
Kokosowo-śliwkowy przekładaniec 178

śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu. Składniki; 2,5 szkl mąki,  0,5 szkl cukru pudru, kostka margaryna,  łyżeczka proszku do pieczenia,  4 żółtka  Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce. 100 g wiórek kokosowych 2 szklanki mleka, 200 g śliwki suszone kalifornijskie 0,5 kostki masła, 2 łyżki cukru, 4 białka Wiórki kokosowe ,  gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić. Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić. Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować  masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać

Anioły w kuchni
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 173

jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto

Proste Potrawy
Szarlotka Sypana 323

posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę, idealna dla całej rodziny. Bardzo polecam. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 1,5 kostki margaryny lub masła 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy je ze sobą, starając się

Made By Mom And Son
Babka bananowo-gruszkowa 294

utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i wszystko razem dobrze utrzeć.Następnie dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając.Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce np: jabłka, mango

Mix smaku