kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:7/100)

Bananowo-kokosowe pancakes 153

sodę jajko miksujemy z jogurtem, dodajemy do suchych składników, mieszamy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do pozostałej masy, mieszamy do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana i mleko, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem olejem kokosowym SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jesienne drożdżowce z kasztanami 141

ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.  Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,  uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami  a na wierzch wkrawamy mozzarelle.  Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-17 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem 120

pieczenia, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.  Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości.  Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Torcik arbuzowy z galaretką 167

połączenia składników.Tortownicę o wymiarach ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut, studzimy.Na wystudzone  ciasto kładziemy pokrojonego w kostkę arbuza, zalewamy tężejącymi galaretkami.Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.Smacznego

Ostra na Słodko
Z dalekich wypraw #4 Five o'clock. Tart time! 157

waniliowegoszczypta soli30dag twarogu (tłustego)1 jajko50g cukru30g masłałyżeczka gałki muszkatołowej (dodatkowo do oprószenia)garść rodzynek ***Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam jajko, cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniotłam ciasto, które zawinęłam w folię i wstawiłam na 30min. do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkowałam (najlepiej między dwoma foliami, wtedy nie przykleja się do wałka) i wyłożyłam nim formę

bastalena
Sernik z jabłkami i kruszonką 193

cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w  kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy).  1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę(...)serowa: Twaróg miksujemy z budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę

Qchnia po prostu
Styropian (ciasto) 1934

szklanki cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny Przygotowanie ciasta: Mieszamy suche składniki w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagniatamy ciasto hakiem robota., można to robić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków i zamrażamy aby łatwo je się tarło na tarce. Pierwszą część ciasta ścieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotki w słoikach 124

majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....Składniki;Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki(...)dwie kule równej wielkości, każdą spłaszczamy, zwijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Nadzienie:  obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z cukrem mąką i przyprawami. schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubosc 1/2 cm. Wycinamy kółka o takiej średnicy aby dało sie nimi wyłożyc dno i boki słoików. Wyklejamy słoiki ciastem nakładamy do środka nadzienie

Anioły w kuchni
Ryba w cieście 179

Mała odmiana.Odpoczywamy od mięsa.Robimy rybę i to jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli

Maminek kulinarny
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 119

przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu. Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i „przerzucamy” na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania. Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę

dom-agi.pl
mini babeczki gruszkowe...foremki silikonowe dobrej jakości... 173

maślankę, cukier dobrze roztrzepać rózgą wsypać mąkę, proszek sodę i byle jak wymieszać na dość gęste ciasto - wyszło 8 sztuk na koniec dodać pokrojone w kostkę i bez skórki gruszki, delikatnie łyżką wymieszać ciasto nałożyć do pełna do silikonowych foremek piec w 200C około 25 minut - do suchego patyczka babeczki wyjąć ostudzone śmietanę 30% zimną ubić na bitą śmietanę wystudzone

W Mojej Kuchni Lubię
Kopiec kreta 205

szklanki płatków ryżowych1.5 szklanki mleka sojowegoaromat śmietankowysyrop z agawy (10-20 łyżek, ilość zależna od preferencji)gorzka czekolada (3-5 kostek)pozostałe:sok z cytryny2-3 bananyPrzygotowanie:     Najpierw ciasto. Mieszamy suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao. Do suchych dodajemy mokre, czyli olej i wodę. Mieszamy. Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy(...)Następnie użyłam ręcznego miksera, by całość "domiksować". Jeśli wasz blender zmiksuje wszystko na raz, nie musicie rozdzielać pracy na dwa miksowania. Kostki czekolady kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy je do zimnej masy kremowej. Mieszamy. Nasze ciasto przekrawamy poziomo na pół. Górną część ciasta kruszymy do osobnego naczynia. Dolną część delikatnie wydrążamy, pozostawiamy brzegi. Banany kroimy wzdłuż na pół

Weganizm infantylny
Ciasto Łaciate 164

Składniki: 1 kostkę margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 4 jajka 1 mała śmietana 12% 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Kulki serowe  200 g sera klinek 2 jajka 0,5 szklanki pudru 1 cukier wanilinowy sok z połowy cytryny Wykonanie: Margarynę, cukier oraz kakao rozpuszczamy w rondlu, studzimy(...)wystudzonej polewy dodajemy żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz śmietanę, dokładnie wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do zmiksowanego ciasta delikatnie mieszamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem dodając po łyżce sera, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do keksówki wysmarowanej tłuszczem wykładamy ciemne ciasto na wierzch nakładamy małą łyżeczką masę serową. Pieczemy

kgwjanczewo
Ruskie kopytka 399

szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc(...)podczas wyrabiania ciasto zbyt się kleiło można dodać trochę mąki ziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam.Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą.Źródło przepisu: Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Galaretkowiec - ptasie mleczko 381

proszku3 łyżki cukru3 łyżeczki żelatynytroszkę wody do rozpuszczenia żelatynyGalaretki rozpuszczamy w 3 naczyniach, każdą w 400 ml gorącej wody. Dwie z nich po zastygnięciu kroimy w kostkę, pozostałą delikatnie stężałą wylewamy na wierzch ciasta.Śmietanę ubijamy z cukrem i bitą śmietaną, dolewamy żelatynę , mieszamy razem a następnie wrzucamy do śmietany galaretki pokrojone w kostkę, szybko mieszamy i wykładamy na biszkopt

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia