wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłą wode i oliwę. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt twarde, dodajemy trochę wody, jeśli zbytnio się klei-podsypujemy mąką). Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, formujemy z niego kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy sucha ściereczką i odkładamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (nie będzie zbyt duże, ale nie przejmujcie(...)się-ważne, żeby było elastyczne), rozwałkujemy je i przekładamy na blachę. Ciasto ma być cieniutkie. Powinno być elastyczne i dobrze się ze sobą sklejać, aby można było wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę, Newellę pokrojoną w kostkę, pomidorki poprzecinane na pół, pocięte oliwki i półplasterki cebuli. Całość wkładamy
Zawsze głodna!jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto :300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąki1 łyżka kakaoKruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnego masładodatkowo :dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście(...)roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy
charlotte gotujeobsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie(...)soku z cytrynydodatkowo:cukrowe perełki5 łyżek powideł śliwkowychMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce, np. na kaloryfer, do wyrośnięcia
Jeść, by żyć w zdrowiuschłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie liście i przekroić na pół.Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Na maśle zezłocić cebulę, zdjąć z patelni, następnie podsmażyć kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć do formy. Gęsto nakłuć widelcem.Ciasto podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Jajka z żółtkiem roztrzepać, wlać kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: masło lub margaryna 1 kostka, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 2 opakowania, kurkuma mielona 1 łyżeczka miękka palma, cukier, jajka "L" utrzeć mikserem z 7 minut, wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto z 2 minuty tortownica 24cm - wysmarować masłem
W Mojej Kuchni Lubięmiski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Pepperoni pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić.Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić.Koperek posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboską pizzę :) Dziś zjedzone już 3 ;p Składniki: ser papryka kiełbasa pieczarki kukurydza cebula oliwki przyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie) Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła prowansalskie(...)podgrzaną 30 sek w mikrofalówce) zalać rozdrobnione drożdże, dodać szczyptę mąki i cukru. Wyglądają jak cappucino ;D Wymieszać, wlać do mąki z olejem i wyrabiać. Ciasto jest gotowe jeśli nie lepi się do rąk. Odkładamy je na ok. pół godziny przykryte ściereczką żeby urosło. W tym czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła
W kuchni bez szafekSkładniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, twaróg 30 dag, jajka 3 sztuki, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jabłka 2 sztuki, śliwki 12 sztuk, cukier puder - ile potrzeba miękka palma, cukier, jajka, twaróg półtłusty utrzeć w misie robota z 5 minut twarogu nie mielę tylko w cieście ucieram, ciasto jest lepsze
W Mojej Kuchni Lubięmiałam słabość do połączenia kwaskowatości ze słodyczą. Wzbogacone obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn. Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny szklanka cukru 2 jajka(...)cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy
sama złodyczprzyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka starta skórka(...)masy jajecznej dodajemy mąkę z drożdżami i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, koperek oraz pokrojonego w kostkę łososia. Doprawiamy pieprzem. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno
Przysmaki Karolkiwidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} SERNIK Ciasto: 4 żółtka, 3 szkl. maki zwykłej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny Masa serowa: 1kg. sera, 3/4 kost(...)całe jajka, 1 budyń śmietankowy bez cukru Wykonanie: Piana z białek: 4 białka ubić na sztywno i dodawać szklankę cukru, Z podanych składników zagnieść ciasto. Ser pokruszyć, dodać margarynę, cukier jajka, budyń i wszystko wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, większą rozłożyć na blachę na ciasto położyć masę serową, na masę białka ubite na sztywno
Kuchnia Beatyprzynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa Nad kąpielą wodną w misie rozpuść posiekaną drobno czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Cały czas mieszaj szpatułką. Miskę z polewą zdejmij znad pary, gdy składniki całkowicie się połączą. Ciasto wyjmij z lodówki i zdejmij obręcz formy. Pokryj równomiernie od góry polewą. Ciasto włóż z powrotem do lodówki na pół godziny
Food Squaremomentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki, w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem
Kuchnia w opałachbulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto: Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem
Kulinarny karnet Christophera