Masło lub margarynę wyjąć wcześniej z lodówki, żeby były miękkie. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i wbić jajka. Wszystko razem wyrabiać, dolewając stopniowo mleko z wodą. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno łatwo odchodzić od rąk. Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam
Weekendy w domu i ogrodzieolej natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do miski wlewamy mleko dodajemy mąkę, sól i zioła oraz łyżkę oleju - mieszamy. Z ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni naleśniki. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę dodajemy mięso i przesmażamy, następnie dodajemy pomidory i całość podduszamy do 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisoku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3 'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek możemy dodać cynamon i rodzynki to zależy oczywiście
charlotte gotujeucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach
Aga w kuchnimascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta. Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik(...)skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby rosnąc nie „wyszło” z formy. Pieczemy przez 20-25 minut,ostudzone ciasto przekładamy tortem i dekorujemy
Luźna Kuchniasztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki 22 sztuki, kruszonka - w opisie żółtka, cukier, miękka palma utrzeć mikserem na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką
W Mojej Kuchni Lubięramach przedświątecznych porządków w lodówce postanowiłam po raz ostatni przed świętami upiec coś słodkiego :) Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :) Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę
Walijskie Pichceniechwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. 2. Przygotuj farsz i sos - śliwki pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię i zalej wodą. Poduś kilka minut, następnie dodaj miód, imbir, migdały i cynamon. Zamieszaj, po czym przecedź
Powiedz dietom nieCzas pieczenia: około 15 minut Temperatura pieczenia: 180 °C
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie 1/2 kg, kruszonka - w opisie, cukier puder - ile potrzeba, bułka tarta 4 łyżki jajka, miękka palma, cukier z 4 minuty na dużych obrotach ucierać wsypać mąkę z proszkiem i ucierać z 3 minuty ciasto ma byc dość gęste
W Mojej Kuchni LubięMetalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy po kostce czekolady, trochę popychając, żeby nie wystawała. Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można
Ciastkozercyspróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto
Jadło i czytadłomasło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 60 dag, kruszonka - w opisie jajka, cukry, miękka palma wszystko dobrze mikserem ubić - masa będzie "zważona", ale to ma tak być wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać
W Mojej Kuchni Lubięspienienia się drożdży. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. W między czasie przygotować dodatki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Oliwki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki, usuwamy
Marta Gotuje