maksymalna temperatura pieczenia to 800 stopni, także nie ma obawy, piekarnik możemy na maksa ustawić :) W między czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Poniżej, prezentuję przepis na pizzę, z którego korzystam ja i mój Mąż :) PIZZA 0,5 kostki drożdży ok. 2,5 szkl. mąki ok. 3/4 szkl. wody 1 żółtko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli odrobina cukru(...)przecier przyprawy wędlina, papryka, pieczarki, cebula ... ser Drożdże posypujemy cukrem i czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Dobrze zagniecione ciasto powinno swobodnie się rozciągać, dzięki czemu bez użycia wałka, możemy mu nadać pożądany kształt. Odpowiednio ukształtowane ciasto, nakłuwamy widelcem. Przecier mieszamy z przyprawami
Co w głowie piszczyczekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy sobie 2 garnki(...)cukru. Gdy Kubuś zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy po pół kostki miękkiego masła i ucieramy. Najpierw wylewamy czerwoną masę. Układamy herbatniki i wylewamy masę zieloną. Ciasto chowamy do lodówki. masa śmietanowa: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem i śmietan fixem. Śmietanę wylewamy na ciasto. Ciasto posypujemy
Aga w kuchniMałe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli.Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni !Składniki :750g mąki pszennej300g margarynyłyżka smalcu1/2 szkl. cukru pudru6 żółtekłyżeczka proszku do pieczeniaKrem :1 kostka margaryny najlepiej "Kasi"2 łyżki cukru pudru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego750ml mleka2(...)różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa)owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie)Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników.Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie).Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej średnicy niż foremki - dokładnie wylepić. Piec około 5-10 minut
Garnkowe fanaberieSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz /użyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować
W Mojej Kuchni Lubiękorzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa(...)sera, 2 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 40 g miękkiego masła 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Polewa: ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie
słodki bratekmrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon w średniej miseczce(...)grudki masła, oblepione mieszaniną mąki, cukru i cynamonu. Wstaw do lodówki.Obierz i pokrój jabłka w średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej
Gotowanie to kochaniejabłkami więc polecam sprawdzony przepis.Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)SKŁADNIKI:2 kg jabłek4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny3 żółtka1 szklanka cukru3 łyżki kwaśnej śmietany 1 tabliczkę czekolady deserowej4 łyżki śmietany 18 %+ 2 łyżki cukru(...)posypać bułką tartą.Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką.Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie.Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy.W osobnej miseczce
Serce zamknięte w formie pysznościkostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki BUDYŃ DŻEMOWY:mleko 900 ml, masło 2 łyżeczki, dżem śliwkowy 5 łyżek, budyń śmietankowy 2 opakowania, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, miękka palma, cukier zmiksować na kogel-mogel wsypać mąkę z proszkiem, bakalie mieszanka studencka i zmiksować na dość gęste ciasto połowę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki:1 kg mąki2 kostki margaryny2 szklanki smietany 18%2 płakie łyżeczki sody1 szklanka cukru4 żółtka1 op.cukru waniliowegomasa:1/4 szkl.wody1 kostka margaryny1 szklanka cukru2 łyżki kakao1/2 paczki mleka w proszkuWykonanie:Z podanych składników zagnieśc ciasto. Formować małe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.StudzićW garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać
Z Majeczką w kuchnimogę wcinać na okrągło:) polecam bardzo zaawansowanym łasuchom, w końcu trzeba zacząć już pomału trening przed świętami Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 15 dag margaryny 10 dag miodu jajko 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej masa: kostka margaryny szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa(...)dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach. W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę ostudzić
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatnio złapałam się na tym, że często piekę ciasta. Stąd też dziasiaj moja propozycja ciasteczkowa :) Składniki:- 40 dag mąki- 25 dag masła- 25 dag cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 pomarańcza- 4 kostki gorzkiej czekolady- 2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Masło roztapiamy, dodajemy cukier, skórkę otartą z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia kroimy na plasterki, układamy na blasze i pieczemy w 180 C na lekko złoty kolor. Polewę przygotowujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i mleka. Mi z tych proporcji wyszło 86 sztuk
Zainspirowana w kuchniłyżeczka cukru waniliowego Ewentualnie 1 łyżka zimnej wody Oraz: 200 g twardej owocowej marmolady np. różanej Masło pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło. Rozetrzeć palcami. Dodać żółtko. Dobrze wyrobić gładkie ciasto. Jeśli masa okaże się trochę za sucha (zależy to od wielkości żółtka), należy dodać troszkę lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę
maniapieczeniataką nazwą znalazłam przepis nutelli na Wż. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Kakaowa polewa , która wsiąka w ciasto nadaje mu dodatkowej wilgoci a aromat rumowy fajnego posmaku.Masa:1 szkl. cukru 0,5 szkl. mleka 1 kostka margaryny (250 g)3 łyżki ciemnego kakao zapach rumowy - kilka kropliCiasto:2 szkl. mąki3 żółtka1 proszek do pieczenia (mały(...)rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszając, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/3 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/3 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalieZ białek ubić sztywną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze
Grunt to przepis!