kolacja - 33757 przepisów (strona:1001/2251)

Sałatka jajeczna z sosem curry 610

Jeśli  brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem kieleckim curry ,który wzbogaci smak i nada fajne żółtego koloru. Składniki: 5 jajek  10 cm białej części z pora 2-3 plasterki szynki wieprzowej 1 łyżka sos kielecki curry 2-3 łyżki majonez

Ala piecze i gotuje
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 207

Naleśniki w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy

Monia miesza i gotuje
Sałatka z buraka, sardynek i pomidorów 177

Polecam sałatkę, która Was porządnie nasyci. Zastąpi niejeden obiad i niejedną kolację. Sałatkę pyszną i akurat na czasie. Składniki -burak czerwony -pomidorki śliwkowe -sardynki z puszki -nać selera -czarna oliwka -rzodkiewka - Ziołowo Mi! od Ziarenkowo -sos czosnkowy  Folwark -czarny sezam Najpierw zajmiemy się burakiem. Umyj go i ugotuj w skórce. Następnie wystudz i obierz. Pokrój na kawałki razem

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie spaghetti z natką, czosnkiem i suszonymi pomidorami 157

przygotowałam dla was bardzo szybkie wręcz ekspresowe spaghetti akurat z tego co było w lodówce, czyli kaparów, otwartego słoiczka suszonych pomidorów czereśniowych, czosnku i natki. Wyszło pysznie, córka na kolacje poprosiła o dokładkę. Więc bawmy się w makaronem, nie używajmy makaronu tylko do zup i do spaghetti bolognese, ale czarujmy dania niecodzienne, często proste, które nie wymagają skomplikowanych składników

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Światowy dzień makaronu 183

pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno Wam przypadnie do smaku. Sałatka makaronowa z indykiem Gotuję przeróżnie i lubię zmieniać

codojedzenia
OMLET BIAŁKOWY Z GRUSZKAMI ( chutney gruszkowy ) – lekki – BE FIT! 232

słodko i jest ostro. Połączenie to sprawia, że ciężko oderwać się od talerza i znika w błyskawicznym tempie. Taki omlet jest też idealnym pomysłem na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Gwarantuję, że nawet Ci, którzy na diecie nie są, z przyjemnością będą go zajadać! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) OMLET: * białko – 3 szt * mąka żytnia – 1 czubata łyżka * mleko

Ostra na Słodko
Świąteczny tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi 159

Dzień Makaronu . A druga? Później opowiem. A dlaczego "świąteczny"? Bo efektownie prezentuje się na stole i z powodzeniem może zostać podany na Boże Narodzenie (jak też Sylwestra, imieniny, urodziny, kolacja z przyjaciółmi). Coś o torcie - pyszny w smaku i rewelacyjny (moim skromnym zdaniem;)) w wyglądzie :) choć tak naprawdę mimo nazwy jest po prostu zapiekanką :) tak mi się spodobał, że będę

Kolorowy Przepisownik
Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka 199

czekały na to aż coś z nich przygotuję. No i postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane. W sumie takie najbardziej lubimy. Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję. Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super

Ewa w kuchni
,,Różyczki z ciasta francuskiego’’ 429

Róże z ciasta francuskiego i wędlinką to smaczna i efektownie wyglądająca przekąska idealna na przyjęcia, kinderbale czy nawet jako przystawka na kolację. Gdziekolwiek się nie znajdą będą zdobić półmiski i wzbudzać zainteresowanie wśród gości. Składniki: • 1 ciasto francuskie • 30 dag wędliny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 1 cm. Na pasku układamy półplasterki wędliny, zawijamy

Podróż w kulinaria
,,Kurkowe tymbaliki’’ 159

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta do formy

Podróż w kulinaria
NUGETSY Z KURCZAKA 211

kaloryczne ;-) Do nugetsów można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Do tego sałatka... i obiad albo kolacja gotowe! Polecam pyszną sałatkę z rukoli (klik) Smacznego

potrawyregionalne
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 188

Często jak nie mam za dużo czasu na przygotowanie kolacji ... albo pomysłu na nią,  to mając szpinak w zamrażarce już wiem, że będą naleśniki ze szpinakiem. Wiecie ,że pochodzi on z Persji? Szpinak ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd,  ale nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych-żelazo

potrawyregionalne
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 206

składników,żeby tortillę udało się zawinąć ...co jest nie lada wyzwaniem ;) Natomiast efekt końcowy wizualny a raczej smakowy jest rewelacyjny! A poza tym jest to fajne danie na kolacje i spotkania z przyjaciółmi ....tylko nie zapomnijcie o serwetkach bo jak nieumiejętnie ją zwiniecie to niestety serwetki niezbędne. Smacznego

potrawyregionalne
BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 173

nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.   I pysznie gorące, chrupiące bułeczki pieczarkowe gotowe! Smak dzieciństwa i pyszna kolacja zapewniona! Smacznego

potrawyregionalne
PLASTERKI PIECZAREK ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ I TYMIANKIEM 207

Potrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella 125 g listki świeżego tymianku ( ja użyłam suszonego) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z pierwszego tłoczenia Plasterki pieczarek pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam z nich warstwę w żaroodpornym półmisku. Posypałam

potrawyregionalne