deser proponuję orzeźwiający koktajl z owoców tropikalnych. Wykorzystałam w nim dojrzałego melona, który pozostał po sobotnim śniadaniu oraz banana i kiwi. Melon jest bogaty w betakaroten, kwas foliowy, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C , D, E, P oraz składniki mineralne - potas, żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. W 90 % składa się z wody, dlatego wspaniale gasi pragnienie
Chocolate Muffin BlogSkładniki:1/2 mocno dojrzałego ananasa1,5 banana150 ml jogurtu naturalnegododatkowo:pestki granatulistek bazylii lub miętyWykonanie:Z ananasa odciąć liście. Owoc przekroić wzdłuż. Jedną połowę odłożyć, drugą
kolorowotorcikowolistków bazyliikilka listków miętykostki loduDo blendera wlewamy mleko, owoce i zioła oraz kostki lodu i wszystko mieszamy. Dekorujemy owocami i miętą. Nie trzeba dodawać cukru ponieważ maliny i banan są słodkie.koktajl owocowo - ziołowy
Bon Appetit Małgorzatyawokado! Cytrynę można również zastąpić innym kwaśnym owocem, takim jak pomarańcza czy kiwi. Cytrus ma za zadanie zwiększyć przyswajalność żelaza (potrzebna jest witamina C) z pietruszki oraz nadać koktajlowi świeżości. Składniki: Banan – 2 sztuki Natka pietruszki – 1 pęczek Cytryna – 1 sztuka Masło z nerkowców – 1 duża łyżka Woda – do uzyskania ulubionej konsystencji Wykonanie: Wszystkie składniki
BlendmanSkładniki (na 1 porcję) - 1 banan (ok. 120g), - ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - łyżeczka kakao (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z mlekiem i kakao. Koktajl bananowo-kakaowy jest bogaty w: - wapń (pochodzący z mleka), który jest składnikiem kości i zębów, - potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - magnez (pochodzący z kakao), który także
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpysznie, orzeźwiająco i zdrowo - idealnie na lato Składniki: 3/4 szklanki jagód (mrożonych) 1 1/2 szklanki truskawek (mrożonych) 400 ml kefiru 0% o smaku owoców leśnych opcjonalnie 1 banan do podania z koktajlami (idealnie się komponuje) Przygotowanie: Uwaga: Jeśli nie posiadamy wcześniej zamrożonych w lodówce owoców (ja zawsze mrożę kilka woreczków w sezonie letnim na inne okazje) należy je wcześniej włożyć(...)leśnych (u mnie 0% tłuszczu). Dodajemy nasze owoce i wszystko razem miksujemy, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Powstanie nam owocowy "ala shake". Tak przygotowany koktajl przelewamy do kieliszków. Podajemy od razu przyozdobiony plasterkami banana lub np. listkami świeżej mięty. Szybka, bardzo orzeźwiająca i zdrowa propozycja. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiejszy szybki koktajl, ze względu na intensywny, zielony kolor nazwałam „moc chlorofilu”. Szpinak, banan i pomarańcza – to jest to! Składniki: 1 banan 1 pomarańcza 2 garście szpinaku ewentualnie odrobina wody dla uzyskania ulubionej konsystencji Wykonanie? Nic prostszego - zblenduj wszystko i ciesz się wspaniałym kolorem i smakiem :) Ps. szpinak jest oczywiście zdrowy, ale spożywany W NADMIARZE może być
Powiedz dietom nieświetnie sprawdzi się na weekendowe, upalne śniadanie! Z powodzeniem zastąpi nudne mleko z płatkami dla dzieci, a dorosłym doda także energii. Możesz przygotować podobny, dodając jeszcze np. świeżego banana, smak gwarantowany! Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance Składniki: 350 ml maślanki kilka dużych, słodkich i soczystych śliwek 1 duża łyżka kakao bez cukru 1 łyżka nasion chia
Moja smaczna kuchniatylko ja, ale i reszta rodziny. Zresztą tak smaczny koktajl przypadnie każdemu do smaku. Koktajl bananowy naturalnie słodki, bez konserwantów i sztucznych zagęszczaczy. Samo zdrowie! Koktajl bananowy Składniki: 1 porcja 1 mały banan 250 ml mleka 1 łyżka chia 1 łyżka miodu 1 łyżka utartej czekolady, u mnie 70% kakao Wszystkie składniki na koktajl zmiksuj w blenderze. Dla smakoszy zimnych
codojedzeniakoktajl to moje ostatnie odkrycie – przygotowuję go prawie codziennie zamiast kolacji. Wykorzystałam tutaj mrożone mango dzięki czemu świetnie sprawdzi się w upalnie dni. O dziwo ten napitek przypadł do gustu również mojemu mężowi : ) Do przygotowania potrzebujemy: ok 350 – 400 g mrożonego mango 1 banana (u mnie 160 g przed obraniem) ok 3 filiżanki mleka sojowego waniliowego 2 łyżki
Szybko Tanio Smacznieburak jest warzywem bardzo niedocenianym, a szkoda bo jest niedrogi i dostępny cały rok. Jeśli koktajl jest Twoim posiłkiem śniadaniowym nie rezygnuj z dodatku banana, nie tylko syci na długo, ale nadaje koktajlowi aksamitnej konsystencji. Pij regularnie koktajle, obojętnie jakiego koloru, a wypiękniejesz i rozkwitniesz! Koniecznie spróbuj koktajlu z buraczkiem! Składniki na 2 porcje: 1 surowy burak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taki gorący dzień, jaki dzisiaj mamy we Wrocławiu, warto pokusić się o zimny koktajl brzoskwiniowo-bananowy z lodami śmietankowymi. Jest pysznie! Składniki na 2 szklanki: 2 małe brzoskwinie 1 banan 120 g lodów śmietankowych Banana obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Brzoskwinie pozbawić pestek. Razem ze skórką, pokroić na kawałki. Lody przełożyć do kielicha blendera, dodać owoce. Zmiksować
Moja Galeria Smakujuż pewnie zauważyliście lubię ekstremalne połączenia w koktajlach ;) z reguły wychodzą z tego bardzo smaczne połączenia. A już na pewno pełne wartości odżywczych. Kolejna propozycja ode mnie :) Składniki na 2 porcje: 1 mały burak 5 sztuk dużych truskawek 1 garść szpinaku 1 banan 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody kokosowej (można zastąpić mlekiem) 1 łyżeczka oleju lnianego Buraka obrać
Moja Galeria Smakunapoje. Większość z nich ma w składzie banana i oczywiście nie ma w tym nic złego, ale co za dużo to niezdrowo. Dziś chciałabym Wam pokazać, że koktajl można zagęścić nie tylko bananem, ale też np. orzechami :) Użyłam orzechów nerkowca, ponieważ mają delikatny, słodkawy smak, a po namoczeniu nadają koktajlom miłą dla podniebienia, kremową konsystencję. NERKOWCE mają korzystny wpływ
Powiedz dietom nieczęsto zaczynamy w pośpiechu. Jeżeli nie mamy czasu na pożywne śniadanie lub porcję zdrowia na podwieczorek to zróbmy sobie zielony koktajl. Koktajl bogaty w antydoksydanty i witaminy. Składniki: 50g jarmużu 2 duże pomarańcze duży dojrzały banan Przygotowanie: Jarmuż myjemy i odcinamy grube żyłki (są dość gorzkie). Wkładamy do wysokiego naczynia. Wyciskamy sok ze świeżych pomarańczy i zalewamy nim jarmuż
ChilliJemy