żółtka, -2 łyżki cukru; - 2/3 szklanki śmietany 30%; - 100 g masła; - 100 g namoczonych rodzynek; - 100 g białej czekolady Dodatkowo: - 100 g białej czekolady; - 2 łyżki śmietany 30%; - wiórki kokosowe Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami z wanilii, dodać śmietanę. Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gęsta. Gdy masa zgęstnieje dodawać masło z twarogiem na zmianę
dom-agi.plroli głównej. Składniki: 1 duża cebula kilka dużych liści jarmużu 4 pomidory 150 g wędzonego tofu 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego w butelkach lub domowego) ¾ szkl. mleka kokosowego ½ łyżeczki mielonego kuminu 1 czubata łyżeczka curry ½ łyżeczki papryki odrobina bulionu lub oliwy garść uprażonych płatków migdałowych Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej bulion/oliwę i wrzuć cebulę. Poczekaj
Roślinna - blog wegańskiposiekane kawałki gorzkiej czekolady, bądź większą ilość suszonych owoców. Ciastka są średnio słodkie i bardzo sycące!:) Składniki: 2,5 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów włoskich 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można
Pause Gotowanie!świetnie znoszą transport SMACZNEGO! SKŁADNIKI 170 g masła w temperaturze pokojowej 1 szkl. cukru 1 jajko 3/4 szkl. mąki pszennej 2 szkl. płatków owsianych (najlepiej górskich) 1 szkl. wiórków kokosowych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. oleju 10 g cukru waniliowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do 180º. Masło utrzeć mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać
zabawa smakiemszybka przekąska kiedy mam ochotę na coś słodkiego na ząb. Polecam;) Składniki: 3 jajka 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka 60 g wiórków kokosowych 215 g mąki pszennej Ponadto: serek śmietankowy typu Almette 5 łyżek kremu czekoladowego Polewa kakaowa: 2 łyżki mleka łyżka masła niepełna szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao Wykonanie
Krakowskie smaki Anizdrowe. Przygotujcie się na więcej przepisów z wykorzystaniem chia, bo zamierzam trochę poeksperymentować z tymi cudownymi nasionkami! Składniki na 2 porcje: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej 1 szklanka mleka kokosowego Pół szklanki mleka krowiego 1 łyżeczka stevii (można zastąpić miodem, syropem z agawy, ksylitolem itp.) Garść malin Nasiona zalewamy oboma rodzajami mleka, dodajemy stewię i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki
Zawsze głodna!szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba 1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan) 1 liść laurowy 4 łyżki pokrojonego zielonego tymianku- -- może być mniej jak ktoś nie toleruje Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetnij czubki głów czosnku, wlej trochę oliwy z oliwek i zawiń wszystko
w mojej kuchnimałe sztuki, te większe mają trochę łykowate nogi ale fajnie się je wysysa ;) I teraz uwaga - będzie reklama. Zarówno kiełki, jak i boczniaki smażę na tym OLEJU KOKOSOWYM , który jest absolutnie bezzapachowy , doskonale podkreśla smak użytego produktu a nie psuje go własnym (czyli marchewka smakuje marchewką, brukselka brukselką a boczniak boczniakiem), a przy tym ma bardzo wysoką temperaturę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPropozycja na kolejne szybkie i smaczne danie obiadowe. Dla lubiących orientalne przyprawy - pierś kurczaka w sosie curry na mleczku kokosowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldNoworoczne śniadanie z przytupem.Moim postanowieniem noworocznym jest przygotowywanie coraz większej ilości zdrowych, wegańskich lub glutenowych przepisów.Składniki na 3-4 gofry :1/2 szkl. mąki jaglanej1/2 szkl
CzarnawisienkaMożna powiedzieć, że lato przyszło, zostało kilka dni i poszło sobie..:( I znowu leje i jest zimno… Nie zdążyliśmy nawet zrobić grilla bo akurat mieliśmy
UgotujmyTo.plsuszonych owoców była podobna, wtedy batony nie będą zbyt monotonne w strukturze i smaku. Poniższe zdjęcie pokazuje te proporcje – u nas wyszło ½ szklanki suszonych owoców, ¾ płatków owsianych, ¼ wiórków kokosowych, ½ ziaren, ½ orzechów (na zdjęciu wydaje się nieco mniej, ponieważ są już lekko posiekane). 2. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (3 min) Wszystkie bakalie, ziarna i płatki (oprócz wiórków), z grubsza siekamy, gdyż batony będą
Nerds Kitchenpiernika użyłam z firmy Skworcu w której jest m.in mielony cynamon, imbir i goździki idealnie podkreślające smak ciasta. Dodatkowo na wierzch piernika posypałam chipsy kokosowe, które dopełniły i urozmaiciły całość. Wyszło pysznie, zdjęcia nie oddają tego w 100% Post Piernik pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCiasto spotykane na wielu blogach pod nazwą tulipan, u mnie tulipan nie wyszedł bo zrobiłam w za dużej foremce dlatego powstała babka trójkolorowa. Przepis podpatrzony na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakorzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli...Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekło