pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza i ma łagodniejszy smak. Możesz zrobić mąkę z migdałów bez łupinek, możesz
PaleoSMAKsałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi
Plate of Joypowstało gładkie ciasto. Następnie po łyżce, wciąż mieszając energicznie albo miksując, wsypywać suche składniki do mokrych. Wszystko ma się dobrze połączyć. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego albo masła klarowanego. W międzyczasie połączyć serek z kremem miodowym. Serwować naleśniki posmarowane serkiem i zwinięte w rulonik lub złożone w trójkącik. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoniczego, sama ze sobą, no i surowizna - trochę kapusty pekińskiej, czerwone papryki, ogórki kiszone. Dobre. Reszta rodziny, nie będąca na diecie, zjadła dodatkowo ziemniaki z marchewką pogniecione z olejem kokosowym, więc były i węglowodany, i białko, i tłuszcz, i dobra kapusta. Dla wszystkich, którzy z dietą dr Dąbrowskiej spotykają się pierwszy raz, przypominam starsze wpisy na ten temat
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdobrej jakości liofilizowaną kawą. Mieszanka nie wymaga suszenia. Grubość soli i kawy dowolna. • SÓL Z LIŚĆMI LIMONKI KAFFIR – do wykończenia curry, kurczaka, potraw z ziemniaków i ryżu. Do mleka kokosowego, białych ryb. Z jogurtem i serem labneh. Świeże lub mrożone liście limonki kaffir ucieramy z solą w moździerzu lub w blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól
Karo in the Kitchenkostkę, dokładamy do warzyw, - 2-3 ząbki czosnku kroimy w plasterki lub wyciskamy do warzyw, - następne przyprawy: pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu. Teraz komosa. Przed gotowaniem ziarna należy porządnie przepłukać, żeby
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEraczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem... Kilka receptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam
Dzieje kuchennej Wiewióryniskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl Placuszki lekko się ciągną, mają kwaskowaty posmak. Idealnie smakują z polewą czekoladową (woda, stewia, kakao) i wiórkami kokosowymi. Wiórka możemy dodać również do środka, wyjdą nam wtedy kokosowo-waniliowe pancakes
Czarnawisienkawypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka – również polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * posiekane migdały – 30 g * wiórki kokosowe – 30 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * jogurt naturalny – 80 ml * olej – 50 ml * imbir , chili, garam masala , sól, cukier – do smaku SPOSÓB
Ostra na Słodkosię n przykład, że zamiast jajek używa odwar z siemienia lnianego. Jej przepisy są wegetariańskie ale z łatwością do przerobienia na wegańskie. Wystarczy masło zastąpić na oleje lub masło kokosowe. Składniki odmierza mało precyzyjnie wręcz rustykalnie bo na garści, szczypty jak ja. Tyle istotnych dla mnie podobieństw! :) Autorka zachęca do intuicyjnego tworzenia w kuchni a nie tylko szablonowego odtwarzania
Bon Appetit Małgorzatyjedna uwaga: trzeba zadbać o to, by deser ładnie odszedł od boków tortownicy, więc albo tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, albo dobrze natłuścić i np. obsypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu deserowi wygrzebałam z tyłu szafki dawno nieużywaną tortownicę, więc na zdjęciach widzicie efekt mozolnego wyłożenia jej papierem do pieczenia. Zdecydowanie muszę zainwestować w nową ;) Na kaszę wyłożyć dżem
Weekendy w domu i ogrodziezrobić znajdziecie tutaj , a następnie blendujemy je z 5-6 ząbkami czosnku. Teraz nasz mus musi poczekać, a my przechodzimy dalej :) Cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju kokosowego z dodatkiem łyżeczki ksylitolu. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy musem pomidorowo - paprykowym i dolewamy 2 litry przegotowanej wody. W międzyczasie ziemniaki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1 duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam hokkaido, ale może być też każda inna) ze skórą
Zawsze głodna!Wczorajsze drożdżówki na zajęciach praktycznych wyszły super :D Urosły jak szalone i ponoć są bardzo dobre :) Zdjęcie znajdziecie na moim instagramie - KLIK :) Zapraszam też po przepis na dyniowo-kokosowy tofurnik! To mój drugi pełnowymiarowy tofurnik...Wyszedł cuuuudny! Nie spodziewałam się, że będzie taki dobry :D Polecam ♥♥♥ >>KLIK
breakfast of dreamswink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną owsianą. Kurkumowe kluski wchodzą na stałe do naszego repertuaru i Wam polecam gorąco. SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE