pęczek ulubionych świeżych ziół - ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek 1 łyżka kozieradki sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia lub olej kokosowy Przygotowanie: Gotujemy kaszę jaglaną. Garnek stawiamy na gazie i rozgrzewamy. Pół szklanki kaszy wsypujemy do rozgrzanego garnka i prażymy, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż poczujemy przyjemny orzechowy zapach prażonej kaszy
Naturalna Kuchniaopakowania ciasta francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka i ostra papryka - czosnek granulowany - bazylia, oregano - sól, pieprz Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą
Kulinarne zapędy Kokosapłatków jaglanych 40 g sezamu 2 łyżki chia 75 g orzechów włoskich 150 g kandyzowanych kasztanów 50 ml syropu klonowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka zielonej herbaty matcha 200 g suszonych jagód Orzechy i kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop klonowy, ekstrakt i herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZakupy w Frisco.pl są łatwe i wygodne. Asortyment jest szeroki (12 000 produktów) i bez problemu udało mi się skompletować zamówienie. Bardzo cieszy mnie ogromy wybór zdrowej żywności - oleje kokosowe, mleko sojowe czy syrop z agawy i tapioka. Wszystkie zakupy mogę zrobić w jednym sklepie, bez konieczności odwiedzania stacjonarnego sklepu ze zdrową żywnością. Bardzo lubię zakupy online, bo mieszkam
Gotowanie i blogowaniejeszcze ciepłego, dodać masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą
Codzienna kuchnia niecodziennadałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo zmielony czarny pieprz listki bazylii WYKONANIE: Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw makaron
Słodko-Słony Świat Ilonyponieważ są, podobnie jak ona, równie oszałamiające. Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki
Roślinna - blog wegańskiwięc ja mieszałam swoją masę ok.2-3 minuty. Można oczywiście dłużej, ale nie ma takiej potrzeby. Gotową masę wyłożyć do dwóch przygotowanych wcześniej form (u mnie delikatnie przesmarowane olejem kokosowym). Masę dokładnie ubić miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, całość wyrównać i obsypać ulubionymi ziarnami, u mnie siemię lniane i sezam, (każdy z moich chlebów ma inną posypkę
Smaczne Zdrowetrzeba to zmienić i już. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś innym). WYKONANIE : Kaszę płuczemy wrzącą wodą, następnie zalewamy 1,5 szklanki(również wrzątku i gotujemy do wchłonięcia. Dodajemy resztę składników I dokładnie blendujemy. Masę przelewamy
fitolarun.blogspot.compieprzem. Dokładnie mieszamy (rozbijamy je) widelcem. Puszkę z tuńczykiem otwieramy, odlewamy olej. Samego tuńczyka lekko rozdrabniamy widelcem i przekładamy do jajek. Całość lekko mieszamy. Na wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego lub oliwy z oliwek patelnię wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy
Słodkie okruszkipełnoziarnistej - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 45g soli himalajskiej - 250g zakwasu żytniego (można zastąpić orkiszowym ) - 250g zakwasu orkiszowego (można zastąpić żytnim ) - 1100 g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - olej kokosowy lub oliwa do przesmarowania formy - otręby orkiszowe (lub inne) do obsypania formy W misie miksera umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników
Smaczne Zdrowepojęcia jeszcze co to ani z czym to się je, ale chętnie spróbuję), nasiona chia (je bardzo dobrze znam i chętnie zrobię z nich deser z mlekiem kokosowym i jakimś musem), jagody goi (same w sobie nie są dla mnie rarytasem, ale lubię używać ich do dekoracji – z Bio Planet wyglądają naprawdę fajnie, ponieważ mają piękny i soczysty kolor
Blendmankawałki 40 g migdałów blanszowanych pokrojonych w słupki 50 g chałwy waniliowej pokruszonej na kawałki 30 g rodzynek namoczonych w rumie (u mnie rodzynki Black Jumbo) 2 łyżki wiórków kokosowych 8 suszonych moreli pokrojonych w paseczki 3 suszone figi pokrojone w paseczki Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta wrzuciłam do blendera i zmiksowałam, następnie wyłożyłam do miski i szybko zagniotłam. Ciasto zawinęłam
Blondynka Gotujektóry zwiększył zawartość białka w cieście. Więcej o nim znajdziecie pod przepisem. A tym czasem zapraszam Was na słodką mleczno-serową pokusę :) Spód: 120 g daktyli 100 g mąki kokosowej 100 ml mleka Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 4 jaja słodzidło (u mnie 2 łyżki ksylitolu, 2 łyżki syropu klonowego) 50 g białkofitu (Sorel) Przygotowanie: Składniki
Zdrowie na języku :Pkupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak, kolor i mieć pewność, że jesz pełnowartościowy produkt 🍀 Składniki: 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka) 1 łyżka oleju kokosowego 15 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty
Apetyt na Zielone