kluski - 6146 przepisów (strona:227/410)

Knedelki Bułczano - Szpinakowe 115

Knedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek ;) Ps. knedelki wychodzą dość mięciutkie, a odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze :) Składniki na 2 osoby: 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula

Gotowanie...to proste !
Kluski na parze z sosem pomarańczowym 184

Kluski na parze zwane również pampuchami prawie wszyscy pamiętają z dzieciństwa

Przepisy Kulinarne
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 197

widelcem. Najlepiej poruszyć skrzydełkiem, jeśli jest luźne w stawie mięso na pewno jest miękkie   gęś podałam z duszoną czerwoną kapustą( np. z tego przepisu) i śląskimi kluskami dyniowymi ( przepis z bloga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka pieczona z jabłkami 126

godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami

Food Square
kluseczki z jabłkami 120

składniki: 4 średniej wielkości jabłka (u mnie szara reneta) 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 300 g mąki 125 ml mleka cukier do smaku dodatkowo do

Domowy Smak Jedzenia
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem i czosnkiem 157

Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej czosnek, koloru kapusta, a zapachu i smaku koperek. Pasuje do dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem.  Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 czubate łyżki siekanego, świeżego koperku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru

Smak mojego domu
Sos pieczarkowy 152

Lubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów.   Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek   pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam

Kuchnia u Krysi
Pampuchy 137

Pampuchy, kluski czy też pyzy na parze, buchty, parowce, parowańce – to tylko kilka z popularnych określeń na bułeczki drożdżowe gotowane na parze. Podaje się je w różnych formach i kombinacjach smakowych. Z czasów mojego dzieciństwa najbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam

Pieguskowa Kuchnia
Najlepszy Domowy Gulasz Węgierski 537

węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule

Słodka Strona
Surówka z czerwonej kapusty z granatem 168

Prosta, szybka i pyszna surówka z czerwonej kapusty. Wystarczą 2 składniki, do tego sos i mamy fajne połączenie, idealne do obiadu, do klusek, ziemniaków. Zasmakuje każdemu, jako niecodzienna wersja surówki z czerwonej kapusty. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kolorowe kopytka 152

wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków.  Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kurkumy sól Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy

Kuchnia od dwojga
Schab w sosie z suszonymi pomidorami 165

łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje i doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Podawać wedle uznania. U nas do mięsa były kluski śląskie i surówka z kiszonej kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pyzy 184

Teraz pochylimy się nad pyzami. Smakowite kluski ziemniaczane, nadziewane mięsem są bardzo pracochłonne i dlatego mało osób podejmuje się tej roboty. Ale wiecie co? Raz na jakiś czas to chyba można dłużej posiedzieć w kuchni. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Łopatka wieprzowa z papryką 106

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach

O kuchni z uczuciem
Puree z dyni 142

się zrobić duży zapas puree, ponieważ można z niego zrobić mnustwo potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Ja gotowe puree wykorzystuję do różnych ciast, ciasteczek, babeczek, placuszków i klusek. Przechowywać można je mrożąc lub wekując. Składniki: Dynia i słoiki lub pojemniki, w których chcemy przechowywać gotowe puree Dynię przekroić na pół i łyżką usunąć pestki. Podzielić na ósemki

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania