pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda Białą kapustę szatkujemy. Płuczemy grzyby a następnie moczymy je w gorącej(...)wodzie. W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy. Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy garnka.Wsypujemy
Maminek kulinarnypominiemy kiełbaskę to będą idealnym daniem na piątkowy obiad. Bardzo smaczne, polecam! Składniki: 1 duża główka białej kapusty, 2 łyżki octu Na farsz: 1 kg ziemniaków, 30 dag kiszonej kapusty, 20 dag kiełbasy (u mnie chuda), 2 cebule, sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu maggi, ziele angielskie, liście laurowe, 2 kostki bulionowe, olej do smażenia, Dodatkowo: ½ kostki masła lub inny tłuszcz(...)międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć czynność parzenia (w tej samej wodzie). Z liści ściąć ostrym nożykiem grube nerwy. Farsz: Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, poszatkować i przesmażyć. Kiełbasę i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzuci na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia cebulki. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć
Nie tylko w kuchniDanie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 800 g kiszonej kapusty 4 cebule 60 g smalcu 250 ml śmietany ząbek czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka mąki sól Przygotowanie Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą
R'n'G KitchenPozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości
Kuchnia domowa AniBaaardzo na czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy(...)którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto: 500g mąki pszennej, 100g masła, 80g świeżych drożdzy lub 25g suszonych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru, jeżeli będzie się używało świeżych drożdży. Farsz: 400g kapusty kiszonej (już po odsączeniu), 2 duże marchwie (185g), 350g pieczarek, 3 mniejsze cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: białko. Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą marchwią
W kuchni u Monikimięciutkie w środku i wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kapusty i pieczarek. Idealne jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.Zaczynamy od przygotowania farszu. Możemy przygotować go nawet dzień wcześniej. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 1 godziny, do momentu aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odcedzić, a gdy przestygnie dobrze odcisnąć wodę. Drobno posiekać.Cebulę
Świat Domowej Kuchniszczypta soli 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (łącznie z olejem, zapobiega przywieraniu naleśników do suchej patelni), smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Składniki na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka cebula mała garść suszonych grzybów (jeśli nie są dostępne świeże) sól, pieprz łyżeczka smalcu Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wrzucamy łyżeczkę smalcu, rozgrzewamy
Pelusiowa Kuchniaświetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez(...)Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy mąkę i podlewamy niewielka ilością wywaru z gotowania grzybów. Dodajemy kapustę kiszoną z marchewką i gotujemy pod przykryciem podlewając co pewien czas wywarem z grzybków. Kiedy kapusta będzie półmiękka dodajemy grzyby. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto
Pyry na Gazwoda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki, boczek parzony 10 plastrów, ogórek kiszony 1 duży, cebula 2 sztuki, musztarda delikatesowa 5 łyżeczki, pieczarki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szkanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, woda 1/2 szklanki mieloną łopatkę dobrze wyrobić z kucharkiem, pieprzem jajkiem(...)dokładnie, zraz mielony owinąć boczkiem na patelni na oleju zrumienić z każdej strony i przekładać na talerz do garnka przelać tłuszcz po zrazach, podsmażyć resztę cebuli, pieczarki pokrojone, dodać kiszoną kapustę i wymieszać, wlać wodę, przyprawę w płynie, majeranek wsypać, na kapuście ułożyć zrazy i pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu można podać na obiad z ziemniakami
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięmianowicie na domowy, rozgrzewający pomidorowy kapuśniak z kiełbasą. Myślę, że ta wersja smakowała przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi kapuścianych zup. Pomidorowy kapuśniak SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie sól i pieprz(...)garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy go. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki mąki1 jajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:30 g suszonych grzybów300 g kiszonej kapusty1 duża cebulałyżka masłasólpieprz1 listek laurowy4 ziarenka ziela angielskiegoCzas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby na sam koniec nie stresować się(...)czegoś nie zdążę. Dziś czas na uszka.Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut - do miękkości. Po tym czasie odcedzić zarówno kapustę jak i grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę
Świat Domowej Kuchnisłabe sztuczne oświetlenie. Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1/2 l mleka 1 szkl. wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 duża laska kiełbasy 1/2 kg kapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty(...)konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą, aby zmniejszyć kwasowość i siekamy. Kiełbasę podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy kapustę i dusimy razem około 10 minut, co jakiś czas mieszając
Kolorowy Przepisownikkrokiety w waflach. Kupne wafle wystarczy tylko lekko zwilżyć wodą by były miękkie i dały się zawijać...Składniki:farsz:1,5 kg karkówki,700 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka drobiowa,2 cebule,sól,pieprz.dodatkowo:20 dużych wafli,4 jajka,bułka tarta.Przygotowanie: Robienie krokietów podzieliłam sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pokroiłam mięso na mniejsze(...)kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam cebulkę
Aga w kuchni