Kolejna z zup o których często zapominam. Kiedyś przypomniał mi się krupnik a teraz kapuśniak. Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został na bazie własnej kiszonej kapusty. Składniki: Ok. 3 l wody 1 szyja indycza 200 gram antrykotu 150 gram boczku wędzonego Kilka marchewek ( ja miałam małe ) Kawałek selera Korzeń pietruszki 3 ziemniaki Kapusta kiszona ( tyle(...)dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na sam już koniec dodajemy kapustę kiszoną ( można ja trochę pokroić ale niekoniecznie ) Nie dajemy kapusty wcześniej, gdyż w kwasie wszystko gotuje się znacznie dłużej . Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. SMACZNEGO
Smaki Ewys.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PĘCZAK Z WARZYWAMI I KISZONĄ KAPUSTĄ Składniki: - 600 mililitrów wody - 1 szklanka kaszy pęczak - 2 - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 por - 150 gram kapusty kiszonej - 1-2 łyżki masła - 2-3 liście laurowej(...)ziele angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuKapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego(...)następnie zagotowuję, odcedzam i kroję w paseczki. Tak przygotowane składniki dodaję do kapusty razem z drobno posiekanym czosnkiem. Mieszam wszystko doprawiając odrobiną soli i pieprzem. Rada : Najlepsza jest swojska kapusta kiszona - bez dodatku octu, jeśli takiej nie mamy to trzeba szukać w sklepie woreczkowanej kwaszonej. Jeśli podczas gotowania kapusta jest nadal zbyt kwaśna to można odlać połowę wody, uzupełnić świeżą
Mechanik w kuchniłyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1. Grzyby (mrożone trzeba rozmrozić!) i cebulę pokroić(...)grubą kostkę, podsmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia szczyptę estragonu i czarny pieprz. Odstawić. Kapustę kiszoną spróbować - jeżeli jest twarda i bardzo kwaśna trzeba ją obgotować przez 10 minut w 0,5 l wody z łyżeczką soli i cukru. Odsączyć na sicie i odstawić. 2. Kości zalać zimną wodą w dużym garnku, dodać ziele angielskie, listki laurowe
Kuchnia PrezydentowejKrokiety, to jedne z tych potraw, które smakują mi najbardziej przyrządzone przez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie(...)następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz: Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami i cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać
W kuchni u MonikiProponuję pierogi z mięsem i kapustą kiszoną. Może zestawienie dziwi, ale zapewniam ,że są doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI Na ciasto: ok. 700 g mąki pszennej 60 g. masła 400 ml gorącej wody szczypta soli 3 żółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka(...)ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy dodajemy pieprz , sól, paprykę do smaku
W kuchennym oknie EwyKolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, mielona papryka słodka Przygotowanie
NiePieprz.plKrokiety z mięsem i kiszoną kapustą to klasyka kuchni polskiej, zawsze je robię gdy zostanie mi mięso z rosołu, polecam do nich czerwony barszcz i mamy pyszny obiad! Prosto, smacznie, zwyczajnie...czasem tak trzeba :) Do tego dania wykorzystałam sól himalajską i czubrycę czerwoną którą miałam przyjemność po raz kolejny testować dzięki uprzejmości firmy Bella-Bis Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku Bella-Bis czubryca czerwona do smaku Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja
Wanilia i KardamonKapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele(...)angielskie, kminek mielony, koperek, sól i pieprz do smaku - łyżka mąki Wykonanie Kapustę kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam wodą tak aby tylko przykryła kapustę, do kapusty dodaje listek laurowy, ziele angielskie, kminek mielony i obrana ze skórki cebulę ( w całości ). Wymoczone grzybki kroję
Kuchnia z widokiem na ogródCzas na kiszenie kapusty Składniki • 10 kg kapusty szatkowanej • 10 marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty
W królestwie smaków BeatyKapusta z fasolą to pyszne danie, które figuruje na wigilijnym stole zamiast grochu z kapustą kiszoną. Pyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce(...)spożywano przez cały rok. Aby urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi
Gotowanie-ukCzas na zdrowe surówki Surówka z kiszonej kapusty w sam raz do dań z rybą Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki 2 małe cebule 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: Kapustę kiszoną wyciskamy w rękach pozbywając się nadmiaru wody. Siekamy nożem na mniejsze "kawałki". Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy olej
W Moim Magicznym Domuzwiązku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały(...)Pamiętajcie, że królicze mięso jest jedne z najzdrowszych dla nas. Ja mięsko kupiłam oczywiście od gospodarza. Składniki:mięso z 1 królikawłoszczyzna na rosół3 liście laurowe2 ziela angielskieprzypalona cebulasok z kiszonej kapusty około pół litra6 - suszonych grzybkówzasklepka z mąkiok. 100 ml śmietany 18%cukier, sól do smakunatka pietruszki Gotujemy królika, gdy woda się zagotuje i wypłyną szumowiny, wylewamy wodę. Królika zalewamy
Bon Appetit MałgorzatyPotrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier sól(...)ciasta. Osobiście wolę sposób z woreczkiem, bo jest prostszy. Pokrojony boczek i posiekana cebulkę przyrumienić na maśle i oleju. Dodać ugotowane i odcedzone kluski. Wymieszać i podawać z ugotowaną kiszoną kapustą. Kluski równie dobrze można razem z cebulką i boczkiem lekko przysmażyć, będą równie smaczne. Smacznego
Oryginalny smak