Niewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody 100 ml maślanki o temp. pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego
Mango PapajaKapuśniak z kiszonej kapusty najlepszy na kapuście zrobionej przez nas. Ta sklepowa pozbawiona marchewki, a jeśli już ją ma to trzeba dobrze się przyglądać, by ją dojrzeć. Smak kapuśniaku z kapusty sklepowej nieporównywalny do domowej. Dlatego polecam ukisić sobie takiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak(...)wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera 1 słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru
W kuchennym oknie Ewysię w domu trzech mężczyzn to czasami trzeba zrobić obiad po męsku. Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej. Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem. Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre. Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę(...)gotować do miękkości mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin. Po ugotowaniu wyjąć mięso. 700 g kapusty kiszonej 1 łyżka oleju pieprz słodka papryka odrobina ostrej papryki Golonkę naciąć tworząc kratkę oprószyć pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę
O kuchni z uczuciemnaleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko. Jednak kiedy zaczęliśmy bardziej dopytywać to wybór padł na klasyczne krokiety z kiszoną kapustą. Wszyscy je uwielbiamy. Jednak chcieliśmy zrobić je nieco w bogatszej wersji. I tak też zrobiliśmy. Zamieszaliśmy nieco składnikami i wyszły przepysznie. Zobaczcie jak pięknie wyglądają i przeczytajcie przepis. Krokiety(...)kapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek
vegetanieZanim zacznę gotować kapustę kiszoną, zawsze jej kosztuję. Jeśli jest bardzo kwaśna, przelewam ją zimną wodą, aby straciła na kwasowości. Do gotowania czasem dorzucam parę suszonych grzybków. Smakuje wtedy o wiele lepiej i nabiera ciemniejszego koloru . Wywaru, powstałego z gotowania kapusty, nie wylewaj. Możesz go wypić lub wykorzystać do zupy. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 400 g kiszonej kapusty 800 ml zimnej wody parę suszonych grzybków - opcjonalnie Przygotowanie umieść kapustę i grzybki w szybkowarze całość zalej zimną wodą zamknij garnek i gotuj zgodnie z przepisem Kapusta kiszona przed gotowaniem i... ...po ugotowaniu
Szybko SzybkowarKolejne, proste danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz Murzynka , paprykarzu czy zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu(...)zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować
Kraina Miodem PłynącaPrezentowałam już na blogu surówkę ze świeżej kapusty, dzisiaj prezentuję surówkę z kapusty kiszonej. Zawiera ona sporo witaminy C, a w okresie jesiennym powinniśmy dostarczać jej więcej do organizmu ze względu na zapobieganie przeziębieniom. Składniki : Ok. 600 gram kiszonej kapusty 1 cebula 2 – 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy / oleju Pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy ją do kiszonej
Smaki Ewydodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową, można delikatnie przelać wodą. Składnik na farsz: litrowy słoik kapusty kiszonej lub pół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin(...)grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczkaspróbowaniu wędzonego pasztetu z kaszą jaglaną, grzybami leśnymi, kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami nie zjecie już nigdy innego, a tym bardziej mięsnego pasztetu. Rewelacja! Wilgotny i cudownie pachnący. Połączenie tylu składników dało niesamowity smak. Z pewnością zaskoczycie najbliższych jak i zapewne siebie samych. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 g kiszonej kapusty garść suszonych leśnych grzybów 2 cebule(...)suszone grzyby. Odcisnęłam je i dodałam do cebuli wraz z papryczką chilli. Wrzuciłam też pokrojone wędzone śliwki. Wsypałam przyprawy: sól, pieprz, kminek, cukier i wędzoną papryczkę. Następny składnik to kiszona kapusta. Ona również powędrowała do garnka. Kolej na suszone pomidory. Najlepiej domowe i własnoręcznie zrobione. Wszystko zalałam przecierem pomidorowym. Gdy wszystko się podsmażyło i zmiękło zblendowałam składniki na gładką masę
potrawyregionalneLekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak(...)drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie szklimy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: makaron penne 1 opakowanie, kapusta kiszona 1/2 kg, woda 1 litr, kminek cały 1,5 łyżki, cukier 1 łyżka, słonina 15 dag/wędzona, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 większa, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka makaron penne ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i odcedzić na durszlaku i przelać(...)zimną wodą kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać cukier, kminek ziarenka i gotować na średnim ogniu z 30 minut, nadmiar wody odlać zostawiając z 1 szklankę cebulę, słoninę wędzoną, kiełbaski pokroić w kostkę, w rondlu podsmażyć słoninę z kiełbaską, dodać cebulę i podsmażyć dodać kiszoną kapustę ze szklanką wywaru, dusić z 15 minut, doprawić pieprzem, przyprawą w płynie wsypać makaron, wszystko
W Mojej Kuchni LubięKlasyk – ryba i kiszona kapusta. Ten klasyk przedstawiam Wam w bardzo nie klasycznej formie. Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można podawać na obiad lub ciepłą przekąskę/przystawkę. Na 4 porcje potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok. 400 g białej ryby, ok. 200 g kiszonej kapusty. Kapustę wyciskamy, żeby pozbyć się jak najwięcej soku. Rybę przyprawiamy solą(...)kroimy na 4 paski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
KucharzycaKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza niż w dniu przygotowania Tartaletki przygotowane z jej użyciem posłużą jako idealna przekąska na sylwestrowe imprezy - świetnie smakują zarówno samodzielnie jak i z czerwonym barszczykiem Przepis zaczerpnięty z bloga Kwestia(...)Smaku . Kiszona kapusta z żurawiną i podgrzybkami Składniki: pól kilograma kapusty kiszonej 10 dag żurawiny 1 cebule 10 dag mrożonych podgrzybków 1/2 jabłka 2 łyżki oliwy sól, pieprz pół łyżeczka kminku łyżka sosu sojowego pół łyżeczki cukry pół szklanki wina (można zamiast wina dać wodę) 1/4 szklanki wody 2 łyżki oliwy Do dzieła!!! Kapustę płuczemy 2 razy w ciepłej
sierotka maRysia w kuchniDanie bardzo zasmakowało mojej rodzince i wpisało się na listę tych ulubionych. Żeberka z kapustką padałam z pieczywem ale można też podać z innymi dodatkami. składniki: ok 1 kg kiszonej kapusty ok 1 kg żeberek 400 ml wody oregano słodka i ostra papryka czosnek granulowany sól,pieprz 3-4 małe listki laurowe olej do smażenia Żeberka podzielić na małe kawałki(...)Następnie oprószyć dokładnie słodką i ostrą papryką,oregano i czosnkiem granulowanym. Odstawić na kilka godzin, u mnie stały całą noc w lodówce. Kapustę kiszoną przepłukać jeden lub dwa razy w zależności jak jest kwaśna. Przygotować naczynie żaroodporne, najlepiej duże aby nam sie zmieściły wszystkie składniki i z pokrywką. Do naczynia przełożyć połowę kiszonej kapusty, dodać listki laurowe. Rozłożyć równomiernie, oprószyć
Monia miesza i gotuje