kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:13/67)

Kapusta mieszana z fasolą 185

ziele angielskie, marchew, selera i pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2. Kapustę świeżą poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie kapustę kiszoną przelać wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 138

Tradycyjny kapuśniak jest z kapusty kiszonej. Nazwa kapuśniak, ze słodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej.    Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 231

przypadku kapuśniaczku. Ugotowałam go dzisiaj, żeby mieć na weekend, ale chyba mogłabym obdzielić wszystkich sąsiadów i jeszcze dla mnie by zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu

W poszukiwaniu inspiracji
Wigilijna kapusta z grzybami 147

dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i klasyczna ale nigdy nie może jej zabraknąć na naszym stole.    Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty 400 g kapusty kiszonej 300 ml suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 liść laurowy  6-7 ziarenek ziela angielskiego  sól i pieprz do smaku olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE : Grzyby suszone zalewamy wodą(...)odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut (w razie konieczności dolać wody).   Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20 min.  Następie dodajemy grzyby

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 266

porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki(...)soli. Używane samo, jako dodatek do potraw, lub jako jeden ze składników dania.   Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach. Nie smakuje jak nasza kiszona kapusta – kimchi jest dużo bardziej wyraziste i pełne innych smaków, pikantne, a przez proces fermentacji czasami wręcz lekko rybne. Nie jest problemem zrobienie go samemu, ale nie każdy jest w stanie znieść zapach mieszanki podczas

Karo in the Kitchen
Kapuśniak z kwaśnej kapusty na kiełbasie 197

kiełbasa lekko się zarumieni. Wlać wodę, wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki marchew, korzeń pietruszki, pora i seler pokrojone drobno, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone. Na koniec wrzucić kapustę kiszoną. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżeczkę kminku, jeśli lubicie. Gotować na małym ogniu około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w małą kostkę

Kuchnia Pokoleń
Wakacyjny Bigos 165

SKŁADNIKI 1 główka małej kapusty 300 g kapusty kiszonej 500 g mięsa wołowego do gulaszu 80 g grzybów suszonych 2 cebule białe 300 g suszonych śliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka przyprawy do bigosu 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego szczypta soli 1 szklanka wywaru z grzybów PRZYGOTOWANIE Grzyby przesyp(...)misy multicookera byle jak i przemieszać. Ja jednak zrobiłam to warstwami.  UWAGA !!! na raz nie włożyłam całej kapusty, dodawałam ją co 10 minut. Jak układałam warstwy ? 1. kapusta kiszona 2. zwykła surowa kapusta 3. mięso 4. śliwki 5. odsączone grzyby 6. przyprawy 7. cebula 8. przecier pomidorowy i tak dalej ponownie. Układamy tak aby wypełnić całą misę zostawiając jakieś

ClauditteMissCooking
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 153

pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie

Kuchnia w opałach
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 172

żeberek4 marchwiegarść suszonych grzybów3 liście laurowe Kamis5 ziaren angielskich Kamis4 pieprze ziarniste Kamissól do smakuWykonanie:Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy

Z Majeczką w kuchni
Feast of cabbage by bastalena 167

ukiszonej kapusty!!! Niech tam Norwedzy mają swoje kapuściane łódki, i tak nic nie dorówna mojej zupie ;)  wywar mięsny (lub kostka rosołowa mięsna)  ziele angielskie, liść laurowy kapusta kiszona marchew cebula ziemniaki kiełbasa majeranek, sól, pieprz grzyby suszone Przygotowałam wywar na bazie mięsa, dodałam ziele angielskie i liść laurowy (jeśli wydzieliły się flufki z mięsa należy je usunąć(...)kapustę poszatkowałam, ziemniaki, cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, marchew starłam na grubej tarce, grzyby namoczyłam we wrzątku). Do gotowego wywaru dodałam ziemniaki. Po mniej więcej 15 min. dodałam kapustę kiszoną i marchew, gotowałam aż kapusta zmięknie (czyli ok. 1h). Grzyby odsączyłam z wody i pokroiłam na drobno. Na patelni podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Grzyby i kiełbasę dodałam do zupy

bastalena
Łazanki- szybkie i smaczne danie na każdą kieszeń 153

Składniki: makaron na łazanki (ja użyłam Międzybrodzki) kapusta kiszona cebula boczek wędzony masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania: Podsmażyłam boczek  i cebulkę pokrojone w kosteczkę na odrobinie tłuszczu.Dodałam kapustę kiszona i chwilkę poddusiłam.Przed dodaniem kapusty najlepiej ją przepłukać wodą,żeby nie była zbyt kwaśna.Następnie całość mieszamy z ugotowanym makaronem i podsmażamy na patelni. Smacznego

Wielki apetyt
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 367

młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu, aż zielone kapuściane główki zaczną związywać ciaśniejsze liście i od tej chwili małosolną(...)ponadrywane liście. Główkę kroimy na ćwiartki. Ćwiartki kroimy drobno, ale bez przesady – grubszy kawałek takiej kapusty to sam smak, naprawdę nie trzeba jej szatkować tak drobno, jak zimowej kapusty do kiszenia. Koper siekamy, razem z łodyżkami (jeśli ładne). Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy

Karo in the Kitchen
Na Ostatki - najlepsze sałatki! 439

brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry(...)czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą

Moja smaczna kuchnia
Bigos 210

każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty)  - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem(...)dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos tym jest lepszy. Voila

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z kapustą i grzybami 157

się, można  podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p) 500g pieczarek 1 cebula sól(...)pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość