kiszonej kapusty - 1000 przepisów (strona:20/67)

Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 162

500g fileta z Soli por pęczek pietruszki fasolka szparagowa sól, pieprz do smaku sok z cytryny jajko Sos: jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować(...)wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić, zetrzeć do niej marchewkę i dodać drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i oliwą, wszystko dobrze wymieszać. Jogurt doprawić solą, pieprzem. Dodać odrobinę cukru i zmiażdżony czosnek. Posiekać koperek i wszystko wymieszać. Polać kotleciki i................................................ Smacznego

Gaździnka warzy
Bigos staropolski 145

Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty  0,5 litra wywaru mięsnego  0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka(...)ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę

Bajeczna Kuchnia
Bigos 197

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6(...)niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podsumowując - przepisów na bigos jest tyle - ile gospodyń :).Kapustę świeżą obrać z wierzchnich, brzydkich liści, przeciąć na pół i wykroić głąb. Drobno poszatkować. Kapustę kiszoną (tylko jeżeli jest zbyt kwaśna!) wypłukać pod bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze.Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu

Świat Domowej Kuchni
Kwaśnica 147

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami.  Składniki:  - 1 kg kiszonej kapusty- 700g  surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję

mojewypiekiinietylko
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 165

żal byłoby ich nie wykorzystać;) Najczęściej robię kopytka, jednak czasem wymyślam coś innego. Tak też było tym razem, po małym przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić knedle nadziewane kiełbasą, z dodatkiem kiszonej kapusty. Danie okazało się bardzo smaczne, sycące i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki:    500g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule(...)oleju,  jajko,  2 szklanki mąki pszennej,  8 łyżek kaszy manny,  2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić

Z miłości do słodkości
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 173

ierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz(...)kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek,   500 ml cydru,   500 g boczniaków,   2 cebule,   2 garści suszonych borowików,   2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia

SzczyptaSmaQ
Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym 227

ziemniaki, jak na knedle i pomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej(...)kremowe) 3-3,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz  Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć

Czerwień i błękit
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 158

minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię natłuszczam tylko raz - wlewam kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieram ręcznikiem papierowym.   Składniki: 12 naleśników 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła  50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 jajka 200ml mleka 4 łyżki mąki ( używam(...)Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut.  Na środek naleśnika nakładam

Gotowanie i blogowanie
Kapuśniak 189

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.   Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka(...)pokroić na paski, wrzucić do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Usunąć szumowiny, nadal gotować na średnim ogniu około pół godziny. Kapustę odcisnąć, grubo pokroić.  Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć

wyzwania kuchenne
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą 199

Fuczki to kolejna podkarpacka, a ściślej łemkowska potrawa, która bywalcom Bieszczadów jest dobrze znana. Przygotowuje się ją z obgotowanej kiszonej kapusty, wymieszanej z ciastem podobnym do naleśnikowego. Kapustę można również dodać surową, ale kierowałam się sugestią z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej i sądzę, że to był dobry wybór (później znalazłam potwierdzenie, że kapusta powinna być ugotowana(...)fuczek jest łatwość ich przyrządzania. Bardzo ładnie się smażą, nie przywierają, nie rozsypują. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki. Z podanych proporcji wyszło mi około 30 sztuk. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej do smażenia Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej

Trzeci talerz
Kwaśnica na żeberkach z boczkiem! 450

temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce) - kilka ziarenek kopru włoskiego - garść suszonych(...)wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY 147

mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżki oleju WYKONANIE Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę(...)oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem

słodki bratek
żeberka duszone w kapuście kiszonej 128

robi się sam. Taki porządny kawał mięsa na pewno zasmakuje mężczyznom, mojemu mężowi  bardzo smakowało. Polecam podać z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 200 g kapusty kiszonej duża marchew cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka w płatkach ziele angielskie 2 łyżki oleju zielona cebulka Mięso umyć i pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)piórka, zeszklić. Wrzucić mięso, obsmażyć szybko z każdej strony, wrzucić ziele angielskie, pokrojoną w plasterki marchewkę i przykryć pokrywką. Dusić około godziny,jeśli trzeba podlewając ciepłą wodą. Dodać kapustę kiszoną i płatki papryki. Dusić pod przykryciem jeszcze około kwadransa. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 184

Cały obiad w jednym naczyniu.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny