małych miłościach kulinarnych i myślę, że stali czytelnicy rozpoznają już te produkty, choć jeszcze nie powiedziałam o wszystkich. Jednym z moich ulubionych jest kapusta. Szaleję na punkcie kapusty młodej, kapusty kiszonej czy bigosu. Wszystko, co jest zrobione na jej bazie jest wyśmienite. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar :) Składniki na młodą kapustę (5 - 6 porcji): główka kapusty
Karola gotujePrzy okazji wypróbowałam nowy, regionalny przepis na barszcz na kwasie z kapusty. Wyszło pysznie! Składniki na barszcz: 80 dag buraczków ćwikłowych 2 litry wywaru warzywnego 1 szklanka kwasu z kapusty kiszonej sól i pieprz do smaku cukier do smaku Wykonanie barszczu: Buraczki umyć, obrać, pokroić i zalać wywarem. Doprawić do smaku, wlać z kapusty i gotować przez 30 minut. Składniki
Tradycyjna Kuchnialubię grzybów, ale kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy
Cooking MonsterZapraszam na pyszną suróweczkę z domowej kapusty kiszonej.Prawda,że nie jest tak cienko pokrojona jak ta kupna ale jest o niebo lepsza i zdrowsza. Składniki: pół kg kapusty kiszonej(domowej) 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko łyżeczka soku z cytryny odrobina soli pół łyżeczki pieprzu czarnego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Kapustę odciskamy z soku i kroimy.Do kapusty ścieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarneŁopatka w kapuście z szybkowaru Składniki : około 1 kg łopatki bez kości 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany około 1 kg kiszonej kapusty 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego około 2-3 szklanki wody Przygotowanie : Mięso myjemy, nakrawamy (nie przecinamy do końca! )w poprzek tworząc kieszonki, nacieramy solą pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotuję. Przed świętami nie zdążyłam podzielić się z Wami przepisem, ale robię to teraz. Innego dnia niż wigilia też przecież można ją jeść. Polecam. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 grochu łuskanego połówki 3 cebule 3 listki laurowe olej około 3-4 łyżek Groch zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Kapustę odcisnąć i jeśli jest mocno kwaśna wypłukać
talerz przyjemnościDopadła i mnie ochota na bigos z nowej kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Robi się go znacznie szybciej niż z kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad. Lubicie taki bigos? Składniki: 1.5 kg młodej kapusty 3 młode marchewki
Krakowskie smaki Aniwinie pierś z gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa
królestwo garówsama czyli kapusta i makaron w kształcie kwadracików. Dziś zapraszam na wg mnie tą najprostszą wersję czyli łazanki z dodatkiem kiełbasy. Łazanki z kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g kapusty kiszonej 300 g makaronu łazanki 2 cebule 2 kiełbasy np podwawelskie liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: Kapustę płuczemy, a następnie odciskamy z nadmiaru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidobre Ci wyszło" nie codziennie pada z ust Misia. A potem biedny padł... w zimowy sen chyba, bo u nas nadal bardziej śnieżnie niż grillowo, ech... 0,5 kg kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam
bastalenaBigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Gotuje się go głównie z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego gatunku mięs i wędlin. Dzisiaj jednak mam dla was przepis na bigos w nieco innym wydaniu, bo z młodej kapusty. Jego przygotowanie zajęło mi niecałą godzinę, a smakuje wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka młodej kapusty (około 1 kg) 300 g boczku
Danka Pichcibiałej kapusty. Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często. Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych w sosie grzybowym , sarmie , czyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijania , gołąbkach z mięsem i kaszą , dolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR , mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam. , Składniki: 1 główka
Gosia gotujekuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa
Kuchnia w czekoladzienieco pracy, ale warto! Mama ma genialny smak i potrafi fantastycznie doprawić farsz, ja mam z tym jeszcze trochę problemów, ale praktyka czyni mistrza, prawda? :) Farsz: 1,2 kg kapusty kiszonej 3 liście laurowe 2 cebule 0,8 kg pieczarek 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła pół łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą
Cooking Monster