grochem i grzybami. A ponieważ taka kapusta najlepsza jest na 2 - 3 dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka
Taste Therapymojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;) Składniki: 600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej) 250g grochu niełuskanego 2 średnie cebule 100g masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, kminek Sposób wykonania: Groch namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie. Kapustę posiekać
Pyry na Gazwłaśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone , a konkretnie odmiany La Berafatt. Składniki: 20 dag kapusty kiszonej 1/2 jabłka 1/2 marchewki 1/2 małej cebuli szczypta cukru szczypta pieprzu łyżka oliwy Sabino Leone La Berafatt Przygotowanie: Amur smażony - pycha Kapustę lekko rozdrabniamy nożem. Marchew i jabłko ścieramy
Kuchnia po mojemuProdukty Potrzebne; na około 90 sztuk mąka pszenna typ 650- 1kg letnia woda przegotowana- 500ml sól - 3 łyżeczki jajko- 1 sztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki olej- 3 łyżki Sposób Przygotowania: Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody
pichcisztoCabbage rollsSkładniki.37,5 dag mąki2 jaja1/2 łyżeczki soli2 łyżki masła6 łyżek wody2 dag grzybów suszonych1 cebula25 dag kapusty kiszonej3 goździki5 ziaren jałowcaWykonanie.Zagnieść gładkie ciasto
Kulinarny karnet Christopherajajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona 2 cebule1 szklanka suszonych grzybówziele angielskieliść laurowysól, pieprzoliwa do smażeniaJa miałam 1l słoik ukoszonej własnoręcznie kapusty, całość przyrządziłam tak samo, jednak pewną część pozostawiłam do łazanek. A więc... kapustę pokroiłam
bastalenakapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku. Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka. Baza to jogurt naturalny(...)czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Jeśli nie odchudzacie się, lubicie głębsze smaki, to możecie wymieszać jogurt z majonezem. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym Składniki 5 liści kapusty pekińskiej 8 pomidorków koktajlowych 3 ogórki kiszone 1/3 puszki kukurydzy natka do ozdobienia Sos 1/2 kubka jogurtu naturalnego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy
Mieszam w Garnkujuż nawet weekendowo budzić się z myślą o gotowaniu, więc jest dobrze. Obchodzenie się z blogiem po macoszemu to zło. Zło, zło, zło. Parę dni temu kupiłam kiszoną młodą kapustę. Plan był taki, żeby wchłonąć ją surową. My dziubnął, skrzywił się i to by było na tyle. Pomyślałam więc, że zrobię z niej łazanki, na które zawsze mam ochotę(...)Oesu... wyszły genialne. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 300 g makaronu łazanki 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy Kapustę szatkujemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną
KardamonovyPolska= bigos. Każdy Polak wie, że sekretem bigosu jest dobra kapucha(kiszona, nie kwaszona) w połączeniu z dobrym "okraszeniem", plus przegryzienie się składników. SKŁADNIKI: ok. 600-700 g. kiszonej kapusty ok.30 g. suszonych grzybów 1 spora cebula 3-4 kiełbaski zwyczajne z majerankiem 1 jałowcowa lub inna podsuszana Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki) Sól Pieprz Liście laurowe
Kopystką po garachWspaniałe wiejskie jadło na obiad. Składniki: Ziemniaki ½ kg Jajko 1 szt. Mąka pszenna 4 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Kapusta kiszona ½ kg Boczek wędzony 25 dag Grzyby suszone ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć(najlepiej przez noc) dodać do pokrojonej kapusty razem z wodą w której się moczyły. Gotować do miękkości, dodać pokrojony w kostkę boczek, jeżeli
Tradycyjna Kuchniabrązowego 20dag.kapusty kiszonej przyprawa uniwersalna sól pieprz bułka tarta olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ryż gotujemy na sypko.Kapustę lekko obgotowujemy,kroimy drobno.Do miski dajemy mięso mielone,kapustę kiszoną,ryż,przyprawę uniwersalną,pieprzymy i solimy jak potrzeba.Wbijamy jajko.Wyrabiamy .Formujemy owalne kotlety.Panierujemy w bułce pikantnej Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor kotlety.Podajemy z ziemniakami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipołączeniem kilku rzeczy: pierwsza to moda na wytrawne gofry, która rozpoczęła się w USA, która zresztą jak niemal wszystkie ich zdobycze kulturowe musiał najpierw przypłynąć z Europy druga to kapusta kiszona w cieście czyli fuczki, o których pisałem już dawno temu przy okazji mojej podróży w Bieszczady trzecia to okonomiyaki czyli placki z kapusty w cieście naleśnikowym czwarta to kimchi
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: FARSZ: 500 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe CIASTO: 1 kg mąki 2 szklanki wody 1 jajko 10 łyżek oleju szczypta soli FARSZ Kapustę płuczemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka z zielem i liściem laurowym, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości kapusty (może być potrzeba podlewania
Moje-pitraszenieczęsto na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: 1kg kapusty kiszonej sopra garść suszonych grzybów leśnych 3 pieczarki cebula sól, pieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka
Smakołyki Asigotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret nie dodaje się majonezu. Składnikiem łączącym warzywa jest popularny w przedrewolucyjnej Rosji francuski sos vinaigrette (jego
Trzeci talerz