czasu do czasu mam ochotę na samodzielnie ukiszoną kapustę. No więc kupiłam, posiekałam, ukisiłam. I już mam na pierwsze potrawy z moją kiszoną kapustą. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniemąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około 150-200 gr kapusty kiszonej wszystkie warzywa z rosołu 1/2 cebuli uduszonej na oleju 1/2 główki cebuli do kapusty około 3/4 szkl wody do kapusty olej do smażenia 1. Kapustę jeśli jest bardzo
Gotowanie...to proste !surówki, ale każdy może sobie je komponować po swojemu, dodając świeże lub suszone zioła. Surówki i sałatki według zasad diety dr Dąbrowskiej Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki Surowy burak, marchewka, jabłko, sok z cytryny Burak i ogórek kiszony Rzodkiew, marchewka, jabłko, burak, sok z cytryny Pomidor, grejpfrut, sałata karbowana
To co kochammasła sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-miksujemy mąkę z mlekiem,jajkami,dodajemy olej,majeranek,kozieradkę i sól.Odstawiamy ciasto na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy,siekamy,podsmażamy na oleju.Dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną,grzyby namoczone wcześniej w szklance wody,liść laurowy,ziele ang. i ziarna pieprzu.Dusimy kapustę ok.30 min.Gdy będzie miękka ,odparowujemy i studzimy.Wyjmujemy liść,ziele i pieprz oraz grzyby.Dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChyba każdy zna jej smak. Mnie kojarzy się z domem rodzinnym. U mnie zazwyczaj w duecie z rybą lub gulaszem. Składniki: 300 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebula kminek 1 łyżeczka cukru pieprz olej Przygotowanie Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, następnie posiekaj na mniejsze kawałki. Marchewkę i jabłko obierz ze skórki
Kukuleczkipieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy listki i ziele i przez chwilę dusimy
Czary - gary w kuchniSkładniki na ciasto: - 0,5 kg mąki - 40 g drożdzy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - szklanka wody - 3 żółtka - 1/4 kostki margaryny Składniki na farsz: - 0,5 kg kapusty kiszonej - 30 g suszonych grzybów - 2 cebule - olej, łyżka masła - sól, pieprz Przygotowanie farszu: Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy. Cebulę kroimy
Pan i Pani Smith w kuchniwołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty kiszonej kilka grzybów suszonych (namoczyć i ugotować) lub pieczarek(poddusić) Łyżka oleju, sól, pieprz Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez
Praktyczna plnajlepszych. Ta surówka, którą dzisiaj proponuję ma bardzo podobne składniki, ale doprawiana jest zupełnie inaczej, kapusta nie jest też siekana tak drobno. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty, pora i koperku, ma dodatek tartej marchewki, oraz jogurtu wymieszanego z majonezem, surówka jest bardzo smaczna jako dodatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto Rozwałkować i pokroić na niezbyt duże prostokąty. około 6x8 cm. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej, 1 szklanka suszonych borowików, 3 łyżki bułki tartej, łyżka przyprawy do dań z kapusty, 3 cebule, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
Z miłości do słodkościDzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki z dodatkiem kiszonej kapusty.Idealne jako samodzielne, można podać je również dowolnym sosem. Zapraszam:) Składniki: 100 g kaszy jaglanej ugotowanej w woreczku 3/4 szklanki kapusty kiszonej z marchewką sałatkowej 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 1 jajko około 2 łyżki mąki 4 plastry prostokątne żółtego sera ( akurat taki miałam, może
Sama słodycz i szczypta chilirzadko pojawia się na stole, tak jak i tradycyjne schabowe, do których pasuje idealnie. Kapustę można także wymieszać z ugotowanym makaronem i możemy jeść tradycyjne łazanki. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka kminku 100 g słoniny 1 średnia cebula 2 łyżki mąki Kapustę pokroić Przełożyć do garnka i podlać wodą. Gotować do miękkości razem z kminkiem i odrobiną przyprawy
Czerwień i błękitrolę pełni inny zakwas (i to wcale nie ten z mąki pszennej!) – jest nim woda z kiszonych ogórków. Historycznie barszcz biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli
Poezja smakuchodziły za mną łazanki 😊 I tak o to nareszcie są...z dodatkiem pysznej młodej kapusty i sera twarogowego. Jedliście łazanki w takiej wersji? Moim zdaniem są pyszniutkie! Wersje z kiszoną kapustą również uwielbiam, ale w porze zimowej. Zapraszam na szybki i łatwy pomysł na obiad! Składniki: kapusta młoda 1 główka, cebula 2 szt, grzyby mielone 2 łyżki
kulinarne odsłony patiserem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo rzadko, od święta. Czasem gdy moja mama wpadnie
To co kochamascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta kiszona – 50 dag Cebula – 1 szt Jabłko – 2 szt olej – 2 łyżki Cukier Pieprz kolorowy Kapustę odcisnąć trochę, posiekać. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, jabłka umyć, obrać
Camilla w kuchnimaśle. Kapustę przygotowuję bez zasmażki, a doprawiam ją solą i pieprzem (dużo pieprzu!). Kapustę z grochem najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany) 2 cebule 3 łyżki masła 2 liście laurowe 2 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Dzień przed
Trzeci talerzziemniaków ugotowanych 3 pełne łyżki mąki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku szczypta pieprzu sól nadzienie; 1 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchewka szczypta kminku sól pieprz kilka pokruszonych grzybków olej nierafinowany ciemny Kapustę zalać wodą, zagotować, odcedzić, dodać olej startą na tarce marchewką i cebulę, przyprawy i grzybki, chwilę posmażyć, następnie podlać wodą i dusić aż do miękkości
Gotowanie jest łatweSkładniki: 800 g łopatka wieprzowa 800 g kapusta kiszona 2 szt cebula 1 kg mąki 2 jajka sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso i kapustę ugotować w osobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić
Darcia w kuchniulubioną częścią kalafiora jest część pomiędzy łodygą a kwiatem - w smaku przypomina głąb z kapusty! Uwielbiam go... delikatnie posypanego solą... aż się rozmarzyłam i już się nie mogę doczekać kiszenia kapusty na jesień!!! Ale wracając do kalafiora... bardzo lubię latem spożywać zupy a ta jest naprawdę wyjątkowa. Cheddar idealnie podkreśla smak kalafiora i ta nutka curry i kuminu
sierotka maRysia w kuchniŁazanki z kapustą i grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami? Powiem tak-łazanki są łatwiejsze w wykonaniu a smakują pysznie. Siekam kiszoną kapustę i gotuję ją około pół godziny. Suszone grzyby zalewam wrzątkiem na około 30 minut. Kroję je drobno i dodaję do kapusty wraz z wodą w której się moczyły. Gotuję wszystko jeszcze około 30 minut
potrawyregionalnemożemy wyrządzić więcej szkody aniżeli cokolwiek ulepszyć. Lubiących kapustę w jej rozmaitych postaciach zainteresować może również swoiste „przeciwieństwo” poniższego przepisu, czyli stosowana często jako dodatek do dań mięsnych duszona kapusta kiszona . Natomiast zwolennikom raczej słodkich warzywnych dodatków polecamy także duszoną marchewkę na krótko . Duszona słodka kapusta 2015-07-06 12:25:11 Uniwersalna i wcale nie banalna w smaku duszona
Kulinarna Pokusawięc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie – 275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy – 1 sztukaOlej – do smażeniaPieprz(...)łyżkiMak – do posypania Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie:Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki.Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju na złoty kolor.Do usmażonej cebuli dodać kapustę i grzyby. Wrzucić
Kulinarne PrzebojeNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki;1 i 1/2 kg kapusty kiszonej,5-6 dkg suszonych grzybów,1 cebula,masło klarowane,sól,pieprz,sos sojowy,Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić
Anioły w kuchniNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić
Anioły w kuchniwiększą ochotę, na groch czy na kapustę? Z tego niezdecydowania postanowiłam połączyć obie zachcianki i po staropolsku wyszła z tego niezła kapusta z grochem. A może groch z kapustą...? kapusta kiszona groch łuskany cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy majeranek tłuszcz do smażenia woda Kapustę zagotowałam do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym naczyniu ugotowałam
bastalena