kiszenie kapusty - 4878 przepisów (strona:158/326)

Cebulowy bigos 107

Gotowe w : 1,5 h   Jak wiadomo bigos to kapusta kiszona oraz duża ilość mięsa. Dziś postanowiłam zrobić rewolucyjne danie, które z jakiegoś powodu nazwałam bigosem cebulowym. Za chwilę wyjaśni się moja tajemnica, otóż zamiast kapusty użyłam ogromną ilość cebuli, a tradycyjne mięso krojone w kostkę zamieniłam na mini klopsiki. Cebula i klopsiki to zbyt mało, aby można było

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kapusta „bidula” – po naszemu. 83

więc kapusta „bidula” – po naszemu. Bidula to klasyczne polskie danie , które pochodzi podobno z kielecczyzny, gdzie jadali ją na co dzień biedni chłopi. Przyrządzano ją z kiszonej kapusty z dodatkiem ziemniaków i grochem. My nazwaliśmy bidulę po naszemu, ponieważ zrobiliśmy ją z kapusty białej i fasoli oraz dodaliśmy świeżutki boczek. Smaki wschodu Polski zawsze charakteryzują się prostotą

Kuchnia Na Wypasie
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 92

Najprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Cała tajemnica w tym, żeby kapustę zrobić odpowiednio wcześniej, najlepiej trzy dni przed Wigilią, ugotować, wystudzić, następnego dnia znowu podgrzać i wystudzić. Najlepsza jest po trzecim podgrzaniu. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu (lub według uznania) 2 łyżki majeranku 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Pierogi z pudrem grzybowym 97

pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej 2 łyżki pudru z grzybów leśnych/ garść grzybów suszonych zmieliłam w młynku do kawy/ Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek małych 1 łyżeczka pudru z grzybów sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżka masła Farsz: Kapustę przekładam do garnka, dodaję

wesoła kuchnia
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 175

mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki

Kuchnia Paulettes
Kapusta kiszona 215

Polecam ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści

Anioły w kuchni
Kapusta zasmażana 119

Dziś mój ulubiony dodatek do drugiego dania który zawsze zamawiam w górach, tam kapusta zasmażana smakuje najlepiej.   Kapusta zasmażana Składniki: - 500 g kapusty kiszonej - 150 g boczku wędzonego - 1 cebula - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz - szczypta kminku - jeden grzybek suszony - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - mąka Przygotowanie: Kapustę płuczemy, odciskamy z nadmiaru wody, kroimy i gotujemy w niewielkiej

Kulinarne życie
Kapusta z grzybami 127

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę i gotujemy. Grzyby

Kulinarne życie
Kapusta kiszona 114

Polecamy ukiszenie jej samodzielnie w domu, jest to proste i będziecie  mieć pewność, że jest bez konserwantów. Kapusta kiszona oczyszcza organizm, wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. W dodatku jest wyjątkowo niskokaloryczna, więc mogą się nią zajadać również osoby na diecie. Potrzebna będzie poszatkowana kapusta, marchew starta na tarce, sól (nie więcej niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści

Anioły w kuchni
Fish and chips 207

przykrycia w jakieś ciepłe miejsce – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni. Fish and chips podaje się zwykle z kwaśnymi dodatkami. Podobno polskim wynalazkiem jest podawanie go z kiszoną kapustą, ale bardziej tradycyjną opcją są pikle. W praktyce to mniej więcej tyle co konserwowe ogórki z dodatkiem innych warzyw, chociaż Anglicy mają na rzeczy kiszone i konserwowe nieco inną

Kulinarna Pokusa
Dietetyczny bigos 155

Dodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 2749

śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami –  tatar ze śledzia –  śledzie w wiśniówce –  śledź marynowany w occie –  śledź na konfiturze z cebuli –  śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli(...)macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli –  sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite

nietylkopasta.pl
Wigilijne łazanki 186

która obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Łazanki wychodzą na prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście

Przepis na Dzień Dobry
Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 189

możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego

Słodkie okruszki
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 148

kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie

kuron.com.pl