Dodaję obiecany przepis na bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Porcje: 30-40 pierogów Składniki ciasto: – 0,5 kg mąki pszennej: typ 450 do 550 – 60 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – płaska łyżeczka soli(...)macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej temperaturze ugotujcie tradycyjnie do 100 st C i przestudźcie przez 3-4 minuty) Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i sól. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite
nietylkopasta.plktóra obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Łazanki wychodzą na prawdę przepysznie :) Potrzebujemy: 500 g makaronu "łazanki", 500 g pieczarek, 600 g kapusty kiszonej, 1 duża cebula, 6 ziaren ziela angielskiego, 7 listków laurowych, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek Do garnka wlewam ok. 1,5 litra wody. Wrzucam kapustę, ziele angielskie, liście
Przepis na Dzień Dobrymożecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego
Słodkie okruszkikapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie
kuron.com.plkapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby namocz w ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny, następnie
kuron.com.plmielone z kiszonymi ogórkami i koperkiem, - kotlety mielone z pomidorami i szczypiorem, - kotlety mielone z kukurydzą, groszkiem lub fasolką, - dziś kotlety mielone z pieczarkami. Świetnie smakują także z dodatkiem kiszonej kapusty i suszonych grzybów, polecam! Kotlety tradycyjnie podaję z ziemniakami tłuczonymi, całymi lub puree, z buraczkami lub marchewką i groszkiem. Lubię także połączenie z mizerią lub kiszonymi ogórkami. Składniki
Zasmakuj Kuchniniedawna na moim wigilijnym stole gości kapusta z grochem, jest bardzo smaczna i dość szybka do przygotowania. Kilka lat temu przygotowałam taką kapustę i wszystkim zasmakowała. Składniki: 2 kilogramy kapusty kiszonej 500 gram łuskanego żółtego grochu 2 cebule Sól, pieprz Majeranek 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka
Bajeczna Kuchniasmakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 cebula masło klarowane natka pietruszki Kapustę przekładam do garnka, wlewam
wesoła kuchniatakie postne, a co ważne szybkie do zrobienia i usmażenia placuszki. Spróbujcie :) Składniki : około 1/2 kg nie tak mocno kapusty kiszonej 1-2 jajka 3-5 łyżek mąki kukurydzianej sól, pieprz mielony olej do smażenia Podałam z keczupem, ale następnym razem wypróbuję z sosem czosnkowym. Przygotowanie : Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić dość drobno, przełożyć do miseczki Jajko roztrzepać
Proste Potrawymąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać
Nie tylko w kuchnimały dwumiesięczny poślizg :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto SKŁADNIKI NA FARSZ; 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka
Gosia gotujewięcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składnikina ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami i przesypywaną solą, na koniec przykrytą dechą i zapartą kamieniem.... Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię do moich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych... Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy(...)kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku solą
Kuchenne aromatykapusty . Co robicie najczęściej z młodej kapusty? Ja przeważnie coś a’ la bigos najczęściej z boczkiem albo kiełbasą. Robię też kapustę na gęsto z koperkiem , gołąbki albo kapuśniak . Ale nie tylko!!! A placki z młodej kapusty, co Wy na to? Sezon na młodą kapustę w pełni, więc u mnie na obiad są pyszne placki z młodej kapusty z dodatkiem siekanego(...)placki z kapusty. Jedliście takie placki? Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować mój przepis. Te placki to nie są fuczki, które się robi z kiszonej kapusty, te placki są ze świeżej młodej kapusty. Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię