uczulona na gluten i laktozę. I to jest naprawdę okropne, bo jak nie jedno, to drugie jest niemal we wszystkich produktach. Ostatnio była przeszczęśliwa, że udało jej się kupić kiełbasę od... Lodziarza. Bezglutenową i bezlaktozową. Hmm... Dla mnie za każdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego. Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy ją wówczas podsmażyć razem z cebulą i boczkiem. Jeśli ktoś lubi zupę moża przyprawić vegetą, ziarenkami smaku czy kostką rosołową. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaLeczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło. Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g). Papryki mogą być jednego koloru
Gospodyni Miejskacebulowy. Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella. A całość oprószona prażoną cebulką. Smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków; 1 brokuł (waga około 500 g); 200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa); 2 jaja ugotowane na twardo; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 125 ml zimnej, przegotowanej wody; 1 surowe jajo; 1 opakowanie francuskiej zupy
Gospodyni Miejskaziemniaczanej, ponieważ na konsystencję ciasta duży wpływ ma gatunek ziemniaków (ich mączystość). Ja pozostałam przy podanej ilości mąki pszennej, ziemniaczanej nie dodawałam. Boczek można zastąpić 2 pętkami dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej), pokrojonej w kostkę i podsmażonej z cebulą. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskapieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można dodać kiełbasy śląskiej (około 500 g). Należy ją pokroić w kostkę i podsmażyć na oddzielnej patelni, po czym dodać do podsmażonych pieczarek i cebuli razem z pomidorami. Resztę wykonać zgodnie z przepisem
Gospodyni Miejskamniejszych pierożków. Zamiast suszonych grzybów do farszu można dodać pieczarki (ok. 500 g). Szklanka = 250 ml. Do nadzienia można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę. Z dodatku kminku można zrezygnować. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaMamy ogromny wybór kiełbas, przeróżnych dodatków mięsnych do kanapek, ale coraz trudniej znaleźć nam coś bez chemii bez konserwantów coś naprawdę dobrego. W bardzo prosty sposób sami możemy sobie stworzyć pyszne mięso na kanapki a ile to nam da radości. Składniki: - boczek św. ok 1kg - czosnek 3 starte ząbki - sól morska 2 łyżeczki - pieprz świeżo zmielony - płatki chili
Basia w kuchnitych czasach za cuda dodają do kiełbas mogła bym pisać i pisać a literka E by miała niekończącą się historie. Jest coraz więcej osób uczulonych lub z nietolerancją, w grupie tej jest między innymi moje dziecko. Ma nietolerancję konserwantów i barwników, dostać coś w tych czasach zdrowego w sklepie graniczy z cudem. Tym razem pokaże jak samemu w domu możemy
Basia w kuchnidokładnie się wszystkie zmieszały i masa stała się klejąca - przygotowuję osłonkę barierową - związuję ją z jednej strony - wkładam do niej masę mięsną dobrze uklepując związuję na górze mocno - wysokość kiełbasy dostosowuję do szynkowara - szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. - po wyznaczonym czasie szynkowar wstawić do wody i uzyskać tem. 80 stopni i tak parzyć
Basia w kuchnidomową zupą ...? Moim zdaniem nie! Przygotowanie też nie trwa długo. U mnie w domu na Wielkanoc zajada się żurek podany z ugotowanym jajkiem i oczywiście podstawa to biała kiełbasa. SKŁADNIKI :na zupę ok 2,5-3 litrową przepis autorski biała surowa 4-5 szt marchew 2 szt większe pietruszkę korzeń 1 szt seler pół sztuki cebula
Basia w kuchninajlepsze nie mogło wystąpić pod innym połączeniem jak z kaszanką. Tym razem wykorzystałam kaszankę białą, ale równie dobra jest też tradycyjna. Jeszcze kilka lat temu na grillu robiliśmy kiełbasę i karkówkę a dziś praktycznie nie ma rzeczy, których nie grilujemy. SKŁADNIKI : ( z tej porcji uzyskałam 8 sztuk kaszanka 5 szt (użyłam białej ) 2 duże cebule 4 jabłka (użyłam papierówki
Basia w kuchnizaczęła się na dobre a co za tym idzie codzienne wymyślanie co by tu zrobić na drugie śniadanie do szkoły. Czy musi być to codziennie ta sama kanapka z kiełbasą i serem. A co jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko
Basia w kuchniwszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda dziś wiosenna raczej nie jest Składniki: 60 dag kiełbasy( ja użyłam podwawelskiej) 3 mięsiste pomidory 1 duża papryka żółta 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chili 2 małe cukinie 1 cebula 7 łyżek keczupu só, pieprz
Z Majeczką w kuchniTaka jest najlepsza!Wszystkim polecam Składniki: 1 głowka kapusty kawałek mię sa lub koś ci zmięsem do ugotowania wywaru 4 marchwie 1 cebula pęczek koperku 2 pętka kiełbasy 40 dag róznych mięs 30 dag boczku 3 ziela angielskie 1 liśc laurowy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona
Z Majeczką w kuchni