mąki pełnoziarnistej, żytniej czy jęczmiennej. Bułeczki możecie przygotować z dowolnym nadzieniem , w sumie potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami
Chilli Czosnek i Oliwakształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarr a, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne - składniki powinny być jak najwyższej jakości i nie należy przesadzać
Chilli Czosnek i Oliwanajczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii. Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem
Chilli Czosnek i Oliwablogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie nadają się na przystawkę
Chilli Czosnek i Oliwaspędza końcówkę lata, to grilla co najwyżej elektrycznego rozgrzać sobie może. Ważne, że wrzucić co na niego było, bo Mucha to dobra tylko w "M jak Miłość" jest ;) Kiełbasy norweskiej nie polecam, bo bliżej jej do mortadeli niż do krakowskiej. Ale burgery to już inna bajka. Odpowiednio doprawione stanowiły miłą odmianę. Idąc tym krokiem, wcale nie w bułce były
bastalenacukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek
Moja smaczna kuchniaśmietaną z musztardą, zieleniną, doprawiając do smaku kminkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Podawać do grillowanej kiełbasy i innych mięs z grilla
Czerwień i błękitSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Czytaj przepis na fasolkę
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 500 g fasolki 300 g kiełbasy lub boczku 100 g duszonych pomidorów lub przecieru cebulka kilka ząbków czosnku olej lub smalec sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Fasolę płuczemy i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Gotujemy w tej samej wodzie. W tym czasie obsmażamy na tłuszczu pokrojone w kostkę mięso i cebulkę
prawdziwe jedzeniepanowała wśród nas. Swoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci
Sajkofanka smakuznakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Jakie wyroby, które posiadają jakieś z oznaczeń, znajdziemy? M.in. rogal świętomarciński z Poznania, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, obwarzanek krakowski , truskawka kaszubska , pierekaczewnik (Supraśl), kiełbasa lisiecka , ś liwka szydłowska, chleb prądnicki, miód kurpiowski, karp zatorski, wielkopolski ser smażony, olej rydzowy, suska sechlońska, kołacz śląski, jabłka łąckie, miód drahimski, fasola korczyńska, jabłka grójeckie, cebularz lubelski, jagnięcina podhalańska
W kuchni Karmel-itkiwidoczna, nie mogą tworzyć jednolitej papki. Gorący relish przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem aż ostygną. Taki sos możemy podawać do mięs z grilla, smażonej kiełbasy, czy też jako dodatek do zwykłych kanapek, czy też zapiekanek. The post Relish appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem. Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji zestaw noży . Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrunkach, zagryzając wykonanymi przez nas wyrobami. Nasz zespół wykonał świetną robotę, której efekt możecie podziwiać na zdjęciach poniżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy: – kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) – szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem z ziemniakami lub na kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię