było nam dane kupić tej pajdy jak co roku na Jarmarku Michała w Żaganiu więc trzeba było zrobić w domu. Te na stoiskach wyjątkowo w tym roku były z kiełbasą co zniechęciło mnie jeszcze bardziej. Robiłam je w zeszłym roku i były pyszne. Dobre mięso , cebulka smażona i ogórek kiszony. Składniki : * dobrej jakości chleb wiejski
Magiczne Życie Martystroiki świąteczne, obowiązkowo można było kupić karpia oraz warzywa czy owoce. Był nawet sprzedawca z wędzarnią na kółkach więc można było zaopatrzyć się w domowe wędzone szynki, boczki i kiełbasy. Można było kupić miody, ale i ubrania czy pieczone pierogi. Zapraszam na zdjęcia
Magiczne Życie Martystopni. Poza tym Pani która przyjmowała od nas zamówienie upadła przed samym wejściem za bar - mamy nadzieję, że nic się poważnego nie stało. Pizza chłopska z boczkiem i wiejską kiełbasą jest idealna w ten zimowy czas. Do pizzy dostałyśmy dwa sosy - meksykański i czosnkowy. Meksykański był bardziej jak pomidorowy a czosnkowego nie próbowałam, bo lubię ten mój, domowy. Ogólnie pozytywnie
Magiczne Życie Martyjajko * łyżka serka homogenizowanego naturalnego * łyżeczka jogurtu naturalnego * 4 łyżki mielonych otrębów owsianych Sante * szczypta różowej soli himalajskiej Sante Nadzienie : * łyżka jogurtu naturalnego * 3 plasterki drobiowej kiełbasy żywieckiej * plasterek żółtego sera * pomidor * czerwona papryka * cebula czerwona * rzeżucha Przygotowanie : Jajko rozmieszać z serkiem i jogurtem naturalnym. Dodać szczyptę soli i otręby. Dobrze wymieszać i odstawić
Magiczne Życie Martymniejszą kostkę, przyprawić według uznania. Przesmażyć, dodać plasterki chorizo. Całość poddusić razem z suszonymi pomidorami. Dodać czosnek, cynamon oraz cukier. Koncentrat wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż przed podaniem skropić sokiem z cytryny
Magiczne Życie MartyCześć! Dzisiaj kolejna propozycja kreatywnego wykorzystania Pomysłu na papirus Winiary :) Propozycja warta wypróbowania :) w końcu Sylwester się zbliża wielkimi krokami! Wytrawne drożdżowe muffiny z dodatkiem kiełbasy, sera, papryki i pestek dyni :) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpomysłu na obiad, prawda? Wystarczy połączyć kilka składników i upiec je w piekarniku, smaczny obiad gotowy! Dlatego też dzisiaj prezentuję prosty pomysł na zapiekane pomidory i dynię z białą kiełbasą. Bardzo banalnie, ale i bardzo smacznie! Zapraszam! Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 11/2013 z moimi modyfikacjami . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćnaczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach, ok. 30 minut, aż pomidory się pomarszczą i przypieką. Dla mięsożerców: Do masy można dodać pokrojoną wędlinę, kawałki kurczaka lub inne mięso czy kiełbasę. Ważne, aby było już wcześniej poddane obróbce. SMACZNEGO NOWEGO ROKU! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku, baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sos tatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona... Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci. Babka lekka, puszysta
W kuchni Karmel-itkiJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka jarzynowa... A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla
W kuchni Karmel-itkialternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu
W kuchni Karmel-itkiseler, ziemniaki i pietruszka. Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo podobnie do wersji normalnej, z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis powstał przy okazji współpracy z marką Winiary. BIAŁY BARSZCZ BIAŁY / przepis własny; współpraca z Winiary;/ na 4 porcje 2 opakowania barszczu białego Winiary 600 ml wody
W kuchni Karmel-itkisię ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie. Hiszpańska carbonara – składniki: 320 g makaronu penne 70 g kiełbasy chorizo 1/2 – 1 czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Poezja smakuamerykański przepis :D Teraz przejdę do kwestii kulinarnych, czyli czym nas częstowali w podróży. Na początku leciałam linią LOT, w której dostaliśmy poczęstunek w postaci ohydnej kanapki z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i musztardą. Ogólnie niezjadliwa. Później leciałam liniami US Airways, gdzie poczęstowali nas kurczakiem w sosie pomidorowym z makaronem ryżowym, sałatką z gotowanych warzyw, do tego sałatka z cukinią
Zgrabne GotowaniePierwszy gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a drugi z mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką. Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą
Smaczna Pyza