kiełbasa - 10142 przepisów (strona:555/677)

Fasolka po bretońsku 220

sól  przyprawa typu warzywko Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko. Na patelni podsmażamy kiełbasę dolewamy sos pomidorowy i odsączoną z wody fasolkę. Smażymy około 15 min pod przykryciem na średnim ogniu

NaKońcuJęzyka
Omlet z kurkami i pomidorami 274

piękny i smaczny. Omletów na blogu jest ci dostatek, kolorowe, mini, maxi:, polecam m.in.: Omlet ze szpinaku Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Omlet z pomidorami i kiełbasą Omlet z owocami Omlet śniadaniowy Mini omlety ciasteczkowe Przepis na Omlet z kurkami i pomidorami: SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki wody duża garść kurek 1 łyżka masła małą cebulka sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makarony 167

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany ziołowy chlebek 150

Kiedyś grill zawsze kojarzył mi się tylko z kiełbasą;) Ale odkąd sama zaczęłam gotować górują grillowane szaszłyki, na które przepis już niebawem oraz ziołowy chlebek... Wszyscy się nim zajadają - jest chrupiący i niezwykle aromatyczny. Żaden grill nie może się odbyć bez tego chlebka, a pogoda ostatnio bardzo służy grillowaniu;) Składniki: chleb, 100g masła, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku

Z miłości do słodkości
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 237

przepiękne zdjęcia i aranżacje, autorka porywa nas w podróż nie tylko do kuchni ale również po całej Polsce. Uwielbiam takie połączenia. Tutaj zdjęcie starej etykiety Tyskiego dobrane do białej kiełbasy w sosie polskim, kilka stron dalej golonka zapiekana w piwie i ogromna kolejka do Supersamu, czy dziewczynka zbierająca jeżyny do chłodnika z owoców leśnych. Prawie każdy przepis jest opatrzony zdjęciem

Brzuszki Łakomczuszki
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 173

Uwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj   chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie   zazwyczaj szaleją za nim :)  Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 131

każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki ( patrz niżej ), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica ( χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas) Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej tawernie, z ziemniakami. Grillowana dorada (ψητό τσιπούρα

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 172

przygotowuję je w domu. Gigandes plaki , czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym , to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne. Gigandes plaki (lub Gigantes plaki) , po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 138

obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 174

dania mięsne.  Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z chorizo i fasolą - śniadanie dla Dwojga 146

porcje czas przygotowania: 35 min. Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej fasoli 1 pęczek cebulek dymek 1 mały por 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz 1/2 pęczka natki pietruszki) biały

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 350

nieźle:) Jeżeli też chcecie nauczyć się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 93

mój Mąż był zachwycony i bardzo żałuje, że kupił sobie tylko słoik wątrobianki, a nie trójpak, jak zachęcała nas sprzedawczyni:) Mnie te wyroby przekonały naturalnym składem, fajnymi nazwami ( jak kiełbasa po świniobiciu, salceson po świniobiciu ) i uroczym opakowaniem. Na Targach promowane były też kapłony, czyli wykastrowane koguty. Kapłon jest przysmakiem kuchni staropolskiej, tak więc stoisko go prezentujące jest jak najbardziej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 184

Dzień dobry, Choć pogoda nas nie rozpieszcza, wraz z początkiem maja rozpoczął się sezon grillowy . Kiełbasy i karkówki nieśmiało poszły w ruch w akompaniamencie musztardy i piwa. Choć lubię tradycyjne grillowe smaki, postanowiłam w tym roku odkryć jego inne oblicze i przy okazji podrzucić Wam kilka pomysłów na blogu. Liczę, że aura jednak się poprawi i trochę jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czerwonej fasoli, z suszonymi pomidorami i tymiankiem 199

postacią fasolki po bretońsku, zupy lub ewentualnie bobu w sezonie. My, Polacy, niestety nie umiemy przyrządzać warzyw strączkowych, a jeśli już po nie sięgamy, tłamsimy je toną boczku i kiełbasy. Kiedy dorosłam, dosłownie pokochałam fasolę i nauczyłam się ją przygotowywać tak, aby była lekka i pełna smaku . Już kiedyś pisałam Wam o tym, że rzadko jadam wędliny na kanapki

Chilli Czosnek i Oliwa