kiełbasa - 10142 przepisów (strona:548/677)

Tarta z farszem ziemniaczanym 132

kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się tak Wam? Bo mi się zdarza ;) Składniki na ciasto: pół kostki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik). Reszta moich dodatków to: czerwona świeża papryka pokrojona w słupki, oliwki pokrojone w plasterki, cebula pokrojona w piórka, sucha kiełbasa pokrojona drobno. Sos pomidorowy: pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki oliwy lub oleju, 1 łyżka ziół prowansalskich , duża szczypta soli , 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 245

połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo.  tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprez Celowo nie podałam proporcji składników, gdyż każdy ma swoje upodobania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chutney śliwkowy z cebulą 191

pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia   :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw z grilla czy smażonej kiełbasy :) z bułką też smakował ;) Smak ma dość intensywny i pewnie nie każdemu będzie smakować, ale warto to sprawdzić :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 268

Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut. Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Święta Wielkanocne 205

przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568

NA MOIM TALERZU
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 107

Dzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu. Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej. Składniki: -1/2 kg białej fasoli -1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej) -1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej -mały słoiczek koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, majeranek, ostra papryka -ząbek czosnku    Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 180

Był już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą. Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren. Składniki: -1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650 -750 ml ciepłej wody -10 dkg świeżych drożdży -3 łyżeczki soli -3 łyżeczki cukru -po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu    Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 149

kostkę.    Do wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania wody.    Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka ziemniaczana 372

Banalnie prosta, pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana. Niezastąpiony dodatek do mięs, ryb czy kiełbas z grilla.  Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinkach pęczek koperku pęczek dymki ze szczypiorkiem 50 ml octu 50 ml oliwy łyżka cukru łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę, posiekamy szczypiorek i koperek

Smakowity Blog Kulinarny
Sposób na banany według Nigelli 174

mną. W udziale przypadł mi mały ośnieżony domek z lampką w środku - uroczy! K. dostała między innymi puszkę tuńczyka. Z ciekawszych podarunków: mrożona kaczka, olej w spreju, pęto kiełbasy, gotowe blaty biszkoptowe, płyn do czyszczenia łazienek (jak znalazł przed Świętami!). Nasi kucharze wykazali się ułańską wręcz fantazją. Posiedzieliśmy, pojedliśmy (ach, te mandarynki - już czas!), pośmialiśmy się, i w przyjemnej atmosferze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświąteczne śniadanie - bułeczki na jogurcie 173

zdecydowanie lepszy humor. Poza tym znalazłam bardzo obiecującą ofertę wakacyjną, co napawa mnie ogromnym optymizmem.  A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo.  Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny chleb 166

warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu rodzinnego... Choć tamten był bez dodatków, miał taką samą chrupiącą skórkę i nieco cięższy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka 139

uczulona na gluten i laktozę. I to jest naprawdę okropne, bo jak nie jedno, to drugie jest niemal we wszystkich produktach. Ostatnio była przeszczęśliwa, że udało jej się kupić kiełbasę od... Lodziarza. Bezglutenową i bezlaktozową. Hmm... Dla mnie za każdym razem jest dużym wyzwaniem przygotowanie czegoś, co będzie mogła jeść bez przykrych konsekwencji. Nie mam doświadczenia, ale się staram. Jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapuśniak z kiszonej kapusty 219

SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do kapuśniaku najlepiej używać kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Do zupy można dodać 3 ziarenka ziela angielskiego. Do zupy można dodać również kawałek dobrej jakości kiełbasy. Należy ją wówczas podsmażyć razem z cebulą i boczkiem. Jeśli ktoś lubi zupę moża przyprawić vegetą, ziarenkami smaku czy kostką rosołową. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska