ugotowaną i polaną bułką tartą podsmażaną na masełku.. A ja dziś polecam nową wersję fasolki szparagowej :) Fasolka szparagowa na ciepło Składniki: 2 szklanki pokrojonej fasolki szparagowej 2 laski kiełbasy śląskiej łyżka mąki pół łyżki masła łyżka przecieru pomidorowego majeranek sól pieprz Przygotowanie: Umytą fasolkę szparagową kroimy na małe kawałeczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiełbaską kroimy
Lawendowe NieboTarta serowa z brokułem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego ser Ricotta (biały) ser feta 4 łyżki startego sera żółtego 4 jajka 2 łyżki śmietany sól pieprz szynka lub kiełbasa brokuł Przygotowanie: Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę. Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie
Lawendowe Niebosię na moim stole, będę ją urozmaicać dodając pomidory, szpinak, czy pieczarki. Ta jajecznica jest może mniej aromatyczna i ociupinkę gorsza w smaku niż jajecznica przygotowana na boczku, czy kiełbasie , czy z kurkami ( uwielbiam), ale za to jest zdrowa, lekka, bardzo puszysta i w dodatku dietetyczna, gdyż przygotowana bez tłuszczu. Gdy chcemy zgubić kilka kilogramów, trzeba wymyślać tworzyć takie połączenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja jedna z ulubionych zup! Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia. Składniki -dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd -cebula -4 ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana -sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała
Z Kuchni Do KuchniStolycy, rozumita, przyjechała. Sołtysowa w popłoch, rozumita, wpadła, nu, bo tu już się na ostatki u nas w chałupie ze starym swym szykowali, okowitkę w butelkach przygotowano mieli, kiełbasę porządno na zakąski nakroili. A wiadomo, miastowa takich dobrości nie jada i nie rozumi naszego wiejskiego, prostego, rokendrolowego trybu życia. Aby na zaściankowo nie wyjść, Sołtysowa postanowiła, że wyprawi u siebie
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichajadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się na jakąś dobrą kiełbasę (dobra oznacza dla mnie, że zawiera minimum 120 g mięsa na 100 g produktu), ale zazwyczaj jeśli już mam ochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama. Najprostszym i najszybszym sposobem jest
chwile dla mnieminut, dla kuchenek indukcyjnych poziom 7/8. Ważne jest aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. Następnie bierzemy 2 laski kiełbasy (do smażenia lub gotowania) i kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się potrawy. Następnie w tym samym czasie dodajemy 400 gram drobnej fasoli białej. Nie ma potrzeby moczenia
Smaki Brazyliimnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidanie, tym bardziej ,że po nocnych szaleństwach łagodzi nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale. SKŁADNIKI 1 kg buraków 20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej 20 dag szynki 20 dag boczku pęczek włoszczyzny 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól , pieprz do smaku dwa ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 1, 5 litra
W kuchennym oknie Ewyskładniki * 1 butelka żurku * 20-30 dag resztek wędlin poza kiełbasą * 20 dag żeberek lub kości wędzonych * 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych * cebula * liście laurowe * ziele angielskie * 1 kostka bulionowa drobiową * przyprawa typu vegeta * majeranek * sól, pieprz * chrzan tarty Sposób wykonania Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka
Mix smakuasolka szparagowa po bretońsku Normal 0 21 Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować
Kulinarna rozmowakulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki: 300 g ryżu arborio, 4-6 udek kurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego
Kulinarna rozmowarondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka
Kulinarna rozmowasame formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;) PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem. PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa
Ratunku obiadspecjalne życzenie mojej koleżanki Eweliny coś baaaaaardzo swojskiego. Nie, nie, to nie kiełbasa, a… właśnie – twaróg domowy. Ma niepowtarzalny smak, można z niego wyczarować śniadania, obiady, ciasta, desery, kolacje… Z poniższych składników wyszło mi ok. 600g. Składniki: - 2 litry tłustego mleka - 250 ml jogurtu naturalnego (u mnie grecki) - 250 ml maślanki - 2 łyżki kwaśnej śmietany
mojewypiekiinietylko