O sosie tatarskim słów kilka. 216Święto majonezu, jajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika
wcinaj to
Leczo 207zmiękną to na końcu dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Na końcu wrzucamy duszonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i koncentratem pomidorowym. Zamiast kurczaka można też użyć kiełbasy czy parówek – kroimy na małe kawałki i podsmażamy. Jeżeli ktoś nie jada mięsa to polecam część z samymi warzywami – też jest pyszna Smacznego
Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: Małopolski Smak – Wadowice 185zwłaszcza, że cały czas wszyscy staraliśmy się gdzieś pomagać i kucharzom i też samemu gotując po raz kolejny regionalne zupy, którymi były zupa fasolowa z wędzonką i kapuśniak z kiełbasą. Na koniec 40 litrowy gar z bigosem „Szewczyka” wydawany przez władze Wadowic zniknął zanim skończyła się pokaźnych rozmiarów kolejka – chyba w Oświęcimiu będzie trzeba przygotować dwa takie
Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 188winny, sól, pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody
Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 256prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W związku z tym, że staram się używać
karmelowy
Przepisy na Wielkanoc 213Żurek z otrębami Jajka otulone wędzonym łososiem z musem awokado Schab w brzoskwiniach Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa
Wiem co jem
Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa 218mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej
Wiem co jem
Fasolka szparagowa niby po bretońsku 165Była tak piękna, że nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Młodziutka, jędrna, bez łyka... kupiłam kilogram i przygotowałam w dwóch wersjach: z kiełbasą i vege. Wersja vege jeszcze się "obrabia", tzn czeka na opisanie, ale przepisem na wersję kiełbasianą podzielę się z Wami z największą przyjemnością :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Fasolka szparagowa z papryką i pomidorami - danie nie tylko dla wegan 177Obiecana wcześniej fasolka szparagowa w wersji wege. Była pyszna, córce bardzo smakowała, ale jak dla mnie, mięsożercy, nieco za delikatna. Do męża porcji dodałam jednak troszeczkę obsmażonej cienkiej kiełbasy - był w siódmym niebie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską 225miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Jajecznica z wiejską kiełbasą i pomidorkami 167czymś" na wierzchu, ale o weekendzie. Zazwyczaj jadam wtedy jajka na miękko lub jajecznicę, do której wrzucam lodówkowe końcówki. Tym razem jajecznica zwyciężyła. Z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i pomidorków koktajlowych, w towarzystwie świeżych, kupionych przez męża kajzerek, smakowała niebiańsko :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
.747. dynia i masło orzechowe 192zostało zadane dwa razy - Jaki był powód twojego przejścia na wegetarianizm? Często jestem o to pytana. Szczerze mówiąc do dziecka byłam wybredna jeśli chodziło o mięso. Schabowych nie lubiłam, kiełbasy czy tego typu wyrobów też nie, żeby jeść kanapki z wędliną przekonałam się jakoś w II klasie podstawówki. Potem doszły "problemy" z jedzeniem przez które "pozwalałam sobie" tylko na drób
breakfast of dreams
Domowa szynka pieczona 166domową wędlinę . Strasznie mi się to spodobało, nakręciło mnie to tak, że zrobiłem drugie podejście, tym razem wędlina pieczona (tamta była gotowana). Powoli się tak czaję żeby może jakąś kiełbasę wykręcić, czy coś... Mam maszynkę ze specjalnymi nasadkami, może kiedyś się uda. A tymczasem: Przegotowaną wodę ostudzić i posolić (ze 2 płaskie łyżki tak mniej więcej). Dodać czosnek (może być
Marder&Marder Manufacture
Cztery mąki i pięć przypraw, czyli paczka z AleDobre.pl 208wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się kiełbasą, a najlepiej białą. Karkówkę traktowałem tak trochę po macoszemu. Jadałem, ale bez zbytniej podniety. Ale Madzia przygotowała marynatę z tej właśnie przyprawy. Użyła tylko oliwy czosnkowej, oliwy z chili
Marder&Marder Manufacture
Grillowane roladki z bakłażana 198długi nie jest, trzeba go w pełni wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować
Marder&Marder Manufacture