kiełbasa - 10142 przepisów (strona:547/677)

Pizza chorizo e rucola 151

mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) - można mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo,  1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki

Bon Appetit Małgorzaty
Na wielkanocnym stole 210

szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem   Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane chrzanem i szynką   Inne propozycje Chrzan świąteczny Gomółka serowa Żurek Pieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowy Galaretka drobiowa   Schab z majerankiem i kminkiem

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z chorizo 138

Chorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularn a . Można z ni ą zrobić n p. takie szybkie danie z makaronem. Składniki: spaghetti w iloś ci dla 2-3 osób 100 g chorizo w plasterkach 2 ząbki czosnku kilka kawałków papryki konserwowej 1 mała cebula tarty ser żółty do posypania Sposób przygotowania: 1. Nastawiamy wodę na makaron

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z cukinii i ziemniaków 215

inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym   Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii

Kuchnia domowa Ani
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 164

Pizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie  3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano)  garść rukoli  Pizza męska: 5 plasterków salami  kilka plasterków kiełbasy  1/2 cebuli  1/2 czerwonej papryki  3 korniszonki  2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać

Zakręcony Widelec
Świąteczny Mix potraw 230

się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje. Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świąteczny Mięsne kwiaty Kiełbasa wiejska Roladki z szynką Ciasteczka orzechowe Śledzie po Żydowsku Ryba po grecku Sałatka wielowarstwowa filet z indyka Szynka drobiowa Nalewka świąteczna Pieczona karkówka Roladki z łososia Roladki wieprzowe Pasztet domowy

W kuchennym oknie Ewy
Pasztetowa domowa parzona 147

temp 35 - 40 st C. Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się do instrukcji.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i  końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby trochę masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać Najlepiej

Stare Gary
Makaron z ciecierzycą, jarmużem i chorizo 96

minuty do wrzątku. Odsączyć,  usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski.    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać ciecierzycę i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie

Stare Gary
Domowa wędlina wieprzowo drobiowa czyli parzony baton 216

Parzyć, od chwili uzyskania temperatury 70 st C. przez 1 godz.50 minut. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu  włożyć  kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia *, a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi : * czytałam, że nie wszystkie osłonki lubią takie gwałtowne ochładzanie, warto więc wiedzieć co nieco na temat

Stare Gary
Zapiekana kasza z jarmużem i chorizo 172

można pominąć parzenie). Odsączyć, usunąć grube, łykowate nerwy.  Wysuszyć liście, pokroić w grubsze paski.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chorizo, smażyć na średnim ogniu aż kiełbasa się trochę wytopi. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać jarmuż, smażyć mieszając aż jarmuż zmięknie, ale nie będzie rozgotowany.  Dodać kaszę

Stare Gary
Mielonka bosmańska 220

temperatury 75 st C. przez 1 godz.50  minut do 2 godzin. Temperatura w trakcie parzenia powinna wahać się między 70 - 80 st. C. Po sparzeniu  włożyć  kiełbasę do lodowatej wody w celu schłodzenia , a następnie na noc do lodówki. Smacznego! Uwagi: Mięso kupowałam u rzeźnika i to on mi doradził które części będą najlepsze

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 293

łyżka na 1 szklankę wody. Ocet zmiękczy osłonkę . Pozostawić jelito w wodzie do czasu rozpoczęcia nadziewania. Opłukać i osuszyć. (opracowane na podstawie książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis

Stare Gary
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 211

obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz.  Warzywa i kiełbasę  włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać.   Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie

Stare Gary
Fasolka po bretońsku-pycha 1022

wrzucić na patelnię, wytopić z niej tłuszcz.Wytopiony tłuszcz odrzucam,a podsmażona kielbasa nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!