świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżka płatków papryki 1 łyżeczka czerwonej
Ewa w kuchnijakiś czas pada. A i temperatura nie za wysoka. Ale przed zapowiadanymi upałami chwila oddechu jest potrzebna a i w taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku
Ewa w kuchnikalorycznej kiełbasie czas na coś lżejszego. Ta sałatka z powodzeniem nada się na lekką kolację. Nie dość, że smaczna to szybko się robi i wygląda też niczego sobie - prawda ? Kiedyś sałatki mieszałam ale teraz robię takie kompozycje co bardziej cieszy oko. jednak nawet na starość człowiek czegoś się uczy. 1 garść mix sałat z rukolą 5 plasterków wędzonej polędwicy ( surowej
Ewa w kuchniUwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne kombinacje smakowe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniroku nie mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się skończyło i jakoś trzeba sobie z tym radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę
UgotujmyTo.plbardzo smakowała a Małżonkowi też -choć bez szału- co i tak jest dobrą rekomendacją Zapiekanka z cukinii Składniki: 1 kg cukinii 1 marchew 1 cebula 20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni 1 papryka żółta (opcjonalnie) 3 jajka 3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka i szczypta curry śmietana 18% – do podania
UgotujmyTo.plFarsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa Sposób przygotowania: 1. Do dużego garnka wrzucamy nieobrane ziemniaki i zalewamy wodą. Ziemniaki gotujemy tak długo, aż w niektórych miejscach popękają i będą bardzo miękkie (ale bez przesady) . Odstawiamy ziemniaki
Gotuj Z Muzykąpieczarek Cebulka prażona Skworcu Kiełbaska krakowska sucha Ser żółty starty Jajka sól, pieprz Wykonanie : Pieczarki obrać i umyć , pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku . Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. Na wierzch ułożyć
Sama słodycz i szczypta chilipotrawa jednogarnkowa - aromatyczny bigos staropolski, najlepszy z domowej kiszonej kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz
wyzwania kuchennepokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw. Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie na patelnie tylko na dosłownie 2-3 minuty (tyle ile czasu zajmowało
Z butelką mleczka w tlewłaśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam: ok. pół litra domowego przecieru pomidorowego słoiczka czerwonego pesto 1 cebuli kilku ząbków czosnku kiełbasy kawałka gorgonzoli szpinak parmezan łyżkę ostrej pasty paprykowej zioła i przyprawy Cebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans. Mararon ugotowałam
Z butelką mleczka w tlebyć zmiksowane jak na placki, lub starte na grubych oczkach, kto co lubi) 4-5 cebul siekamy w kostkę i podsmażamy ok. 150 g boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamy Wszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek. Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy. Pieczemy
Z butelką mleczka w tlestopni piekarniku po czym nakładam nadzienie: 1 niewielka cukinia pokrojona w plasterki mieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z oleju czosnek ok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczki ok 150 g gorgonzoli ok 1/2 szklanki mleka 2 jajka Na ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko
Z butelką mleczka w tledelektowaliśmy się nim w święta, a dzisiaj w końcu mogę się nim z wami podzielić. Składniki: 2,5 kg kwaszonej kapusty 500 g łopatki wieprzowej 300 g wędzonej kiełbasy 300 g wędzonego boczku 4 cebule 150 g śliwki suszonej 4 sztuki liścia laurowego 8 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprz ziołowy ok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego
Moje pyszne gotowanie