różnej postaci. Robię z niej leczo, piekę do warzywnej pasty, a także faszeruję. Papryki możecie wypełnić tradycyjnie nadzieniem mięsnym lub pokombinować z wersją wege. Szczególnie polecam Wam farsz z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy z pomidorami. Wierzch posypałam startą mozzarellą, gdyż nie wyobrażam sobie tego typu dań bez sera. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 czerwone papryki (u mnie(...)poszło 3,5 sztuki papryki) 100g suchej kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 100g suchej zielonej soczewicy 400g pomidorów w puszce (1 puszka) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Szczypta ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki oregano Sól Pieprz Opcjonalnie 1 kulka mozzarelli Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, następnie
Fabryka pomysłówKasza jaglana kojarzy się zwykle z obiadem a ja dzisiaj chciałam pokazać że może być również deserem, dodam bardzo sytym deserem ;) Bez zbędnego pisania deserowa kasza jakglana tadam: Przepis na 2 duże pucharki (ale spokojnie można zrobić 4 mniejsze) Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 pomarańcze 3 łyżki kakao 2łyżki cukru 1 łyżeczka(...)masła Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody przez ok 15min. Pomarańcze dokładnie szczotkujemy i z jednej ścieramy skórkę. Z obydwóch pomarańczy wykrawamy miąższ bez białej skórki. Pomarańcze wraz startą skórką pomarańczową przesmażamy na łyżeczce masła, dodajemy cukier. Przesmażamy do uzyskania rzadkiego dżemu, na końcu dodajemy kakao. Łączymy z kaszą jaglaną
W kuchennej krainieJeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo sycący. Idealny dla osób będących na diecie. Dodatkowo chrupiące pieczywo jest bezglutenowe. Składniki na 1 dużą blaszkę: 4/5 szklanki kaszy jaglanej (150 g) niepełne 2 szklanki wody (400 ml) 2 łyżki siemienia lnianego(...)kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej szczypta soli do posypania 1/3 szklanki ziaren (np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego) 1 łyżeczka oleju odrobina mąki jaglanej Suchą kaszę jaglaną przesypać na durszlak i przelać wrzącą wodą. Następnie przesypać ją do garnka, wlać niepełne 2 szklanki wody i wsypać szczyptę soli. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając
UgotowaćBardzo prosty, smaczny i aromatyczny deser z jabłkiem w roli głównej, które zostało nadziane- najzdrowszą z kasz- kaszą jaglaną wraz z orzechami włoskimi- pełnymi kwasów omega 3- rodzynkami i cynamonem- wpływającym na odporność i odchudzanie. Dla tych, którzy nie mogą przekonać się do kaszy jaglanej polecam ryż. Deser ten można zaserwować zarówno na ciepło jak i na zimno, ja osobiście(...)jednak wolę wersję ciepłą, wtedy aromat jabłek i cynamonu czuć intensywniej, a jabłko wręcz rozpływa się w ustach :) Pyszna i zdrowa propozycja! Polecam! * jabłka- 3 szt. * kasza jaglana- 1/2 szklanki * wydrążony środek z jabłek- 150 g * orzechy włoskie- 6 szt. * rodzynki- niewielka garść * syrop z agawy/miód- 3 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, a następnie ugotować
Kraina Miodem PłynącaCoś pikantnego i na szybko? Wystarczy zmieszać ze sobą ugotowaną kaszę jaglaną, suszone pomidory, mąkę, jajko i przyprawy, a przepyszne pikantne kotleciki podbiją Waszą kuchnię!! Nam, najlepiej smakują z sałatką z selera naciowego oraz kopru włoskiego. Przepis tutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy(...)oliwy Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej
Moja Mama GotujePyszne, puszyste placki z kaszy jaglanej, z dodatkiem aromatycznych jabłek i cynamonu. Idealne danie, zarówno na śniadanie jak i na obiad. Kaszę jaglaną można z powodzeniem ugotować poprzedniego dnia, tak, żeby można było od razu przystąpić do przygotowania placuszków. Z podanych składników wyjdzie nam około 16-18 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (na wodzie), 1 szklanka mleka(...)szklanki mąki, 3 jajka, 2 jabłka (np. szara reneta), 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do posypania. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną wymieszać z mlekiem, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie zmiksować za pomocą robota. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i dodać
Świat Domowej KuchniDzisiaj serwuję pyszną sałatkę z kaszą jaglaną i grillowanym kurczakiem. Ostatnio nastała moda na zdrowe jedzenie, a na szczycie jest kasza jaglana. Ja również postanowiłam przygotować dla Was trochę ciekawych przepisów, mam nadzieję że będą Wam się podobać i oczywiście smakować. Przepisy będą bardzo lekkie wręcz można je podpiąć do przepisów fit. Jak ktoś jeszcze nie próbował(...)zresztą kocham :) Zabierajmy się za sałatkę. Składniki: ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka 10 g serka typu włoskiego pomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz sos: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżka oliwy
Niezły MłynekSzybki w przygotowaniu, pachnący wanilią budyń na bazie kaszy jaglanej ze świeżymi truskawkami to świetna propozycja zdrowego deseru z owocami, która sprawdzi się również w roli przekąski między głównymi posiłkami. Składniki: 250g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego 2 szklanki wody 1 laska wanilii szczypta soli 3 łyżki miodu 300g truskawek (mogą być mrożone) Wykonanie: 1. Kaszę jaglaną przelać(...)trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać mlekiem, wodą, dodać laskę wanilii, szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20 minut. 2. Ugotowaną kaszę jaglaną przełożyć do blendera kielichowego dodać 1 łyżkę miodu i zmiksować do postaci gładkiego kremu. Gotowy budyń przelać do pucharków. Pozostawić o wystudzenia. 3. Truskawki i 2 łyżki miodu przełożyć do blendera
Szalona Kuchnia EwelinyWczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić. Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam. Zrobiłam tort- szarlotkę na kaszy jaglanej. Brzmi jak brzmi, ale smakuje obłędnie! Jeśli będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W GĘBIE". Kasza jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli(...)Polecam przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami. Zaufajcie! I do dzieła! Składniki NA SPÓD półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy 1 łyżka sezamu HELIO jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej jedna trzecia szklanki oleju kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego
Z Kuchni Do Kuchniwody, a co za tym idzie wolniej wytwarza się para, co wydłuża proces gotowania. Troszkę śmierdzi octem, ale cóż, trzeba dobrze wywietrzyć i prawie nie czuć ;) Dziś na śniadanie kasza jaglana w cukinii, z kilkoma małymi, słodkimi dodatkami :) Mam nadzieję, że w takiej postaci zasmakuję wam tak samo jak mi :) Składniki : 4 łyżki kaszy jaglanej 1 małe jabłko(...)mała cukinia 2 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 2 łyżeczki miodu Przyprawy : imbir cynamon Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Do pojemnika na ryż wrzucamy kasze, jabłko oraz bakalie i zalewamy
Parowar FacetaKasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona jaglanka z morelami i orzechami laskowymi to pomysł na śniadanie, które da energię na cały dzień. Składniki 100 g kaszy jaglanej 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych moreli 100 ml maślanki 1 łyżka miodu(...)Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe siekamy. Wcześniej można je uprażyć - skórka łatwo zejdzie, a orzechy uwolnią aromat. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy maślankę, miód i mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy morele i orzechy laskowe. Jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do kokilek lub naczynia
My Chcemy JeśćSkładniki (na 10 porcji) - 200 g zielonej soczewicy, - 100 g kaszy jaglanej, - ¼ szklanki oleju (ok. 50 ml), - 2 cebule (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - 2 sosu sojowego, - 2 liście laurowe, - 2 ziarna ziela angielskiego, - 3/4 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki cząbru, - 1/4 łyżeczki lubczyku, - sól i czarny pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)oleju rzepakowym z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (przyprawy następnie wyrzucamy). 2. Soczewicę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 3. Kaszę jaglaną gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. 4. Cebulę miksujemy z soczewicą, kaszą jaglaną, sosem sojowym i przyprawami (najlepiej blenderem ręcznym). 5. Do masy dodajemy żurawinę. 6. Masę przekładamy do foremki i pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g kaszy jaglanej(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i gotujemy, około 20 minut aż będzie miękka. W razie konieczności, dolewamy mleka. Kasza powinna być gęsta. Zakręcamy gaz i pozostawiamy nakrytą, do napęcznienia, na około 20 minut. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną wody, dodajemy gruszki i smażymy, doprawiamy
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj postanowiliśmy przygotować coś ze szczególną dedykacją dla bezglutenowców, ale także dla wszystkich tych, którzy dbają o linię, swoją dietę lub po prostu lubią kasze. Kaszę jaglana sama w sobie jest pozbawiona glutenu, dzięki czemu, nie trzeba jej szukać na półkach ze specjalną żywnością, która jest niestety bardzo droga. Kaszę jaglaną warto włączyć do swojej codziennej diety. Chociaż teoretycznie(...)zawiera 350 kcal w 100 g produktu, wartości te dotyczą suchej masy kaszy. Po ugotowaniu w 100 g znajduje się niecałe 100 kcal. Najważniejsze jest jednak to, że kasza jaglana, jako jedyna ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pozytywnie wpływa na proces oczyszczania organizmu oraz wspiera odporność, tak mocno wystawianą na próbę jesienią z powodu pogodowych zawirowań. Dodatkowo warto również
Kuchnia od dwojgaOstatnio, przez przypadek, nagotowało mi się za dużo kaszy jaglanej. Nie miałam za bardzo chęci ani głowy do tego by od razu ją wykorzystać ale wiedziałam, że sprawdzi się idealnie na śniadanie kolejnego dnia. Kasza jaglana to bogactwo witamin i minerałów- nie jest to nic odkrywczego. Warto ją włączyć do swojego menu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na wodzie/mleku(...)szklanki mleka 3 łyżki mleka kokosowego 1/8 świeżego ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę 5-6 suszonych daktyli 3 łyżki miodu + jedna łyżka opcjonalnie do polania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu by ją podgrzać. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem
Mango Papaja