Budyń jaglany - ostatnio bardzo popularny. Kasza jaglana stała się bardzo modna, a my zaczęliśmy szukać różnych zamienników tradycyjnych potraw, składników. Sama pewnego dnia postanowiłam wypróbować budyń jaglany i już wiem, że sposoby na jego ugotowanie są co najmniej dwa - o ile nie więcej :). Na początku korzystałam ze sposobu nr 2, jednak teraz wolę zmielić sobie wcześniej kaszę na mąkę(...)wolicie? Sposób 1: Baza wyjściowa: suchą kaszę mielimy w młynku Dokładny przepis na budyń wykonany tym sposobem znajdziecie tutaj. Składniki: 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę) szklanka mleka łyżka masła 1-2 łyżki miodu lub cukru Wykonanie: Do rondelka wlać mleko, dodać resztę składników. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając by budyń się
Mania Wypiekaniałyżka oleju kokosowego Fileta zamarynować wlewając do miseczki olej wsypać sól, pieprz i wycisnąć czosnek. Nałożyć marynatę na fileta i odstawić na 2 godz. Grillować nie odwracając za szybko. KASZA JAGLANA 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody sól kminek -szczypta 1 łyżeczka masła( nie koniecznie) Kaszę jaglaną dobrze wypłukać aby pozbyć się goryczki, wypłukaną i odcedzoną zalać wodą wsypać
harrisajajecznice jem przeważnie w weekendy. W ciągu tygodnia potrzebuję bomby witaminowej z samego rana! Kiedy, jak nie rano, można bezkarnie pochłonąć tyle owoców? ;) Dziś mam dla Was Kaszę Jaglaną. To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz na świecie, która zarówno na słono, jak i słodko dostarczy nam wielu witamin (B1, B2), przyspieszy nasz metabolizm oraz nasyci na długi czas(...)Składniki* : 3 łyżki kaszy jaglanej 250ml wody (lub mleka) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka rodzynek 2 suszone śliwki 1/2 jabłka 1/2 banana garść orzechów (laskowych, włoskich, migdałów) 1 łyżeczka miodu lipowego z maliną *oczywiście możecie dodać co tylko macie pod ręką ;) Przygotowanie: Aby pozbyć się goryczki, należy wypłukać kaszę jaglaną w letniej wodzie Kaszę wrzucić do garnka i zalać
Kitchens Alphabetprzekąska dla amatorów kokosowych smaków. Z migdała w środku można oczywiście zrezygnować – zostawcie go jednak, jeśli chcecie, aby pralinki przypominały „Rafaello”. Kokosowe trufle jaglane: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki malibu (można podgrzać, aby alkohol wyparował – jeśli trufle są także dla dzieci(...)migdały (ok. 14-16; sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki malibu (można podgrzać, aby alkohol wyparował - jeśli trufle są także dla dzieci) migdały (ok. 14-16; sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki
Poezja smakudaje szeroki wachlarz możliwości kulinarnych. Polecam! Naleśniki z kremem jaglanym i pomarańczami Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody lub gazowanej wody mineralnej 1 łyżka syropu z agawy 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu kremowanego z pomarańczą(...)teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Krem jaglany: Kaszę jaglaną płuczemy i przekładamy do rondelka. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut, często mieszając. Następnie dodajemy miód kremowany z pomarańczą
Oryginalny smakPyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej. Nadziewane kaszą jaglaną i warzywami, w towarzystwie kurczaka - polecam wszystkim dbającym o linię :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja(2 połówki) -ok. 300 kcal 4 średnie cukinie (250-300 g każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem żelatyny i składników, z których przygotowuje się popularny koktajl karaibski piña colada. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 250 g ricotty(...)klonowym; jeśli wolicie bez tego dodatku, proponuję dodać więcej cukru) 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania formy łyżka rumu galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wrzątku odrobina oleju Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna w palcach. Do kaszy dolać mleko kokosowe oraz 450 ml wody. Gotować kaszę do momentu wchłonięcia płynu. Zdjąć z palnika i odstawić
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą
Moja Michaspróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko(...)ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Deser Snickers w słoiczku FIT pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be StrongZapiekany bananowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej trochę sproszkowanej wanilii odrobina słodzika lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy
Moja Michamojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis na