kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:77/466)

Jagielnik piña colada (bez pieczenia) 297

Ostatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem żelatyny i składników, z których przygotowuje się popularny koktajl karaibski piña colada. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): 400 ml kaszy jaglanej 400 ml mleka kokosowego 250 g ricotty(...)klonowym; jeśli wolicie bez tego dodatku, proponuję dodać więcej cukru) 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki do obsypania formy łyżka rumu galaretka brzoskwiniowa + 250 ml wrzątku odrobina oleju   Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna w palcach. Do kaszy dolać mleko kokosowe oraz 450 ml wody. Gotować kaszę do momentu wchłonięcia płynu. Zdjąć z palnika i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej 174

Zapiekany piernikowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina słodzika albo cukru lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą

Moja Micha
Deser Snickers w słoiczku FIT 1014

spróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko(...)ziemne rozgniatamy na mniejsze i większe kawałeczki, mieszamy z solą. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i masłem/olejem. W słoiczkach układamy warstwami w kolejności: budyń z kaszy jaglanej, orzeszki, karmel z daktyli, znów budyń z kaszy jaglanej, czekolada i orzeszki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Deser Snickers w słoiczku FIT pochodzi z serwisu Just

Be Fit Be Strong
Zapiekany bananowy budyń z kaszy jaglanej 134

Zapiekany bananowy budyń z kaszy jaglanej (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: 60g kaszy jaglanej (około 1 i 1/3 szklanki wody do ugotowania kaszy) duży banan jajko (żółtko i białko osobno) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej trochę sproszkowanej wanilii odrobina słodzika lub miodu Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a na koniec przelewamy wrzątkiem (w ten sposób pozbywamy

Moja Micha
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 83

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 92

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 139

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 83

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 90

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 129

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 246

Kasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo(...)sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLETY Z BURAKÓW 256

mają wysoki indeks glikemiczny, stąd chorzy na cukrzycę powinny na nie uważać.  Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk(...)koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według receptury na opakowaniu. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować

wege i kropka
Obiad na niedzielę, zapiekanka 72

niemal rozpływają się w ustach.  Wpadłam na ten pomysł przy czyszczeniu pora. Myjąc go przecięłam białe części i tak zrodził się pomysł zawinięcia w te liście jakiegoś farszu. Kasza jaglana, która gości u mnie dość często(...)okazała się świetnym rozwiązaniem jako jeden ze składników. Nad pozostałymi nie musiałam długo myśleć, bo to składniki jak do mielonych z kaszą. Ilość kaszy w stosunku do mięsa można zmieniać dowolnie.  Kolorowa zapiekanka Farsz  200g kaszy jaglanej / szklanka /, 300g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło

Leśny Zakątek
Kasza jaglana z twarogiem 173

Zapraszam na śniadanie. Na blogu wielki powrót kaszy jaglanej, dziś znów propozycja na szybko z owocami. Dla mnie kasza ta doskonale łączy się z wieloma smakami oraz potrawami. Chętnie dodaję ją do dań głównych, przystawek bądź past. Tym razem stworzę dobraną parę z serem twarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka

Życie na widelcu