dyniowe placki z kaszy jaglanej z rozpuszczonym czekoladowym masłem orzechowym ~ Szybko mi ten tydzień minął! Dzisiaj mam skrócone lekcje, ale i tak nie konczę zbyt wcześnie - 14.05, a to dlatego, że maturzyści maja zakończenie roku. Przygotowałam ponownie placki z kaszy jaglanej - ostatnio mogłabym je jeść ciągle - na śniadanie, obiad...Tym razem wykorzystałam puree z dyni które przyniosłam z piwnicy. Swoją(...)drogą mam tam jeszcze sporo smakołyków, które wypadałoby zjeść przed latem - mówię tutaj o różnych dżemach :D PRZEPIS /1 porcja/ ~50g kaszy jaglanej ~szklanka mleka/wody ~cukier/stevia do smaku ~100g puree z dyni ~jajko ~łyżka otrębów gryczanych ~2 łyżki mąki gryczanej Mleko/wodę zagotowujemy. Kaszę prażymy na patelni do momentu aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie powoli, partiami dodajemy do gotującego się
breakfast of dreamsBabeczki nie muszą być tuczące, kaloryczne czy pełne nadzienia. Moja propozycja jest inna. Pyszna i pożywna. Główny składnik to kasza jaglana! Co nam trzeba? na 12 babeczek 150g kaszy jaglanej np. Kupiec 2 czubate łyżki miodu (jak brak to cukier) 2 jajka 200g jogurtu greckiego 4 czubate łyżki mąki- u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna. borówki amerykańskie Robimy(...)Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy wodą w takiej ilości, aby wody nad kaszą było tyle co kaszy. Gotujemy, aż kasza całkowicie nam się rozpadnie. Ma być papka. Studzimy i do lekko ciepłej dajemy miód, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy jogurt, wbijamy jajka i mąkę i całość mieszamy. Napełniamy foremki do babeczek ( u mnie sylikonowa) i układamy na wierzch
Latosiowydomrodziną. Niestety, piękne rzeczy szybko mijają, dlatego doceńmy tych kilka chwil z bliskimi i delektujmy się nimi! Dzisiaj, chcę zaproponować Wam pyszny, bezglutenowy deser. Co powiecie na szarlotkę z kaszy jaglanej? Może ona śmiało konkurować z poranną jaglanką! Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm: – 2 szklanki kaszy jaglanej – 4-4,5 szklanki mleka – 1 łyżka masła(...)miodu – 1 laska wanilii – ok. 800g jabłek – cynamon – cukier trzcinowy – płatki migdałów do posypania Kaszę płuczemy kilkukrotnie. W garnku zagotowujemy 4 szklanki mleka, wsypujemy kaszę jaglaną, dodajemy miód, ziarenka wydrążone z laski wanilii, samą laskę i masło. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie cały płyn (gdy już
Be Fit Be Strongtego złego… nic się nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml): 1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 300 gr mąki orkiszowej ale może być też zwykła mąka pszenna typ 450 czy 650 1 duże jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Kaszę jaglaną umieścić(...)mięty. Smacznego! Jaglane babeczki na słono Jaglane babeczki na słono Jaglane babeczki na słono Jaglane babeczki na słono listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 300 gr mąki orkiszowej 1 duże jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli'; document.write
moj przepis nawzględu na fakt, że w chłodne dni warto jeść ciepłe posiłki warto zainteresować się bliżej kaszą jaglaną. Jest ona bardzo pożywna i znakomicie smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Dziś przedstawiam jaglankę w wersji słodkiej - z pomarańczą i borówkami doprawioną szczyptą cynamonu, czyli posiłek idealny na mroźne grudniowe dni. Składniki (1 porcja): - ok 1/4 szklanki kaszy(...)jaglanej - 1 pomarańcza - garść borówek - cynamon Przygotowanie : 1. Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy w wodzie, aby pozbyć się goryczy - ewentualnie zamiast tego można kaszę podprażyć na patelni, 2. Następnie gotujemy kasze na wodzie ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu - kasza bardzo łatwo się przypala, dlatego czasem trzeba dolewać wody, 3. Do ugotowanej kaszy dodajemy kilka łyżek soku
Kuchenne innowacjeCzasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę(...)zagotować. Następnie wsypać kaszę jaglaną, dodać szczyptę soli i masło. Gotować do momentu, aż odparuje nadmiar wody (czyli około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania się kaszy, bo może przywierać do dna). Banan i gruszki obrać ze skóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem
Passions hobbies lifepowiecie na kolejny wyborny, szybki i prosty przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Na moim blogu znajdziecie przepis na podstawową wersję budyniu jaglanego , dziś jednak proponuję budyń w wersji orzechowej z gorzką czekoladą i owocami. Takie danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, deser, a nawet przekąskę między posiłkami. A sekretem na idealnie gładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie(...)bardzo małym ogniu. Wypróbujcie! Składniki: – 220ml + 220ml mleka (napoju) kokosowego – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 2 łyżki masła orzechowego – 1 banan – 1/2 pitai (smoczego owocu) – garść ziarenek granatu – kilka kostek gorzkiej czekolady Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę umieszczamy w rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy
Be Fit Be Strongpowala! Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, ale te kulki jaglane zje każdy kto nie przepada za kokosowym smakiem. Kulki wprost rozpływają się w ustach. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej 2 łyżki erytrytolu 1 szklanka wody 1 szklanka mleczka kokosowego 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, mleczko kokosowe i dodajemy erytrytol. Czekamy(...)się całość zagotuję. Wrzucamy przepłukaną kaszę jaglaną. Gotujemy do całkowitego wchłonięcia przez kaszę jaglaną wody i mleczka kokosowego. Lekko studzimy. Między czasie na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (odkładamy ok. 1/4 szklanki na obtoczenie). Wiórki przesypujemy do masy jaglanej. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki jaglane wkładamy do lodówki. Najlepiej smakują
Truskawkowa Fiestabazie mleka, śmietanki, cukru i śladowej ilości orzechów laskowych, u mnie nie znajdziesz składników pochodzenia zwierzęcego, ani cukru, za to orzechów jest bardzo,bardzo dużo, jest też moja ukochana kasza jaglana, którą da się wyczuć w deserze, jednak jej smak nie jest dominujący. Inspiracja blog Savory or sweet . Składniki na 6 porcji, po 150-200 ml każda: 100 g kaszy(...)jaglanej (ok 1/2 szklanki) lub 330 g ugotowanej kaszy jaglanej 200 g orzechów laskowych (50 g uprażonych orzechów odłożyć na dekorację) 350 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego) 70 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru 1/2 łyżeczki soli (ja dodałam dużą szczyptę) 3 łyżki gorzkiego kakao Kaszę uprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie się delikatnie zezłacać
moj przepis nabazie mleka, śmietanki, cukru i śladowej ilości orzechów laskowych, u mnie nie znajdziesz składników pochodzenia zwierzęcego, ani cukru, za to orzechów jest bardzo,bardzo dużo, jest też moja ukochana kasza jaglana, którą da się wyczuć w deserze, jednak jej smak nie jest dominujący. Inspiracja blog Savory or sweet . Składniki na 6 porcji, po 150-200 ml każda: 100 g kaszy(...)jaglanej (ok 1/2 szklanki) lub 330 g ugotowanej kaszy jaglanej 200 g orzechów laskowych (50 g uprażonych orzechów odłożyć na dekorację) 350 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego) 70 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru 1/2 łyżeczki soli (ja dodałam dużą szczyptę) 3 łyżki gorzkiego kakao Kaszę uprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie się delikatnie zezłacać
moj przepis nabazie mleka, śmietanki, cukru i śladowej ilości orzechów laskowych, u mnie nie znajdziesz składników pochodzenia zwierzęcego, ani cukru, za to orzechów jest bardzo,bardzo dużo, jest też moja ukochana kasza jaglana, którą da się wyczuć w deserze, jednak jej smak nie jest dominujący. Inspiracja blog Savory or sweet . Składniki na 6 porcji, po 150-200 ml każda: 100 g kaszy(...)jaglanej (ok 1/2 szklanki) lub 330 g ugotowanej kaszy jaglanej 200 g orzechów laskowych (50 g uprażonych orzechów odłożyć na dekorację) 350 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, niesłodzonego) 70 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru 1/2 łyżeczki soli (ja dodałam dużą szczyptę) 3 łyżki gorzkiego kakao Kaszę uprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie się delikatnie zezłacać
moj przepis naświecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda na kasze jaglaną. Bardzo nas ta moda cieszy, bo kasza ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest zdecydowanie lekkostrawna, zasadotwórcza, wysusza nasza śluzówkę (dzięki czemu łatwiej jest nam walczyć z katarem i kaszlem(...)paprykach. Wyszło pysznie i zdrowo. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 4 papryki 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule ¾ szklanki kaszy jaglanej 100g żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, chili, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy
Kolizje SmakówSkładniki: - 5 łyżek surowej kaszy jaglanej - łyżka otartego świeżego imbiru - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kurkumy - łyżka masła -2 jajka -1 łyżka mąki amarantusowej - 1 jabłko - silikonowe foremki do muffinek Przygotowanie: Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygniecia. Jabłko trzemy na dużych oczkach, dodajemy Imbir, cynamon i kurkume. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Żółtka ubijamy z zimną kasza jaglana, masłem i mąka amarantusowa. Do foremek nakładamy warstwami, łyżeczkę kaszy, łyżeczkę jabłek, przykrywamy pianą z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170/180 stopni i pieczemy 30 minut. Z podanej proporcji wyszło 10 sztuk
Szkrab Je SamIdealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy. Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)suszonej żurawiny 35 g rodzynek 10 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wrzucić opakowanie z kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon
Passions hobbies lifeMusze przyznać, że z kaszą jaglaną lubimy się od niedawna. Kiedyś, ze względów praktycznych, jadłam wyłącznie kus-kus. Kasza jest wymagająca. Trzeba ją najpierw podprażyć na suchej patelni, potem przelać gorąca wodą, a dopiero po tych wszystkich czynnościach zacząć gotować. Ale...smak dobrze przyrządzonej kaszy jaglanej nie umywa się do kus-kusu. A więc zapraszam do odrobiny wysiłku i przygotowania(...)pysznej zapiekaneczki z jaglanki ;-) Przepis na 2 niewielkie porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżeczki pasty kokosowej 3/4 szklanki mleka sojowego pół nektarynki cynamon Kaszę wymieszać z mlekiem i pastą kokosową. Przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego, Na wierzchu ułożyć pokrojone nektarynki. Całość zapiekać przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. Przed podaniem posypać cynamonem
Humanistka w kuchni