mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis naKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo(...)sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe
Codzienna kuchnia niecodziennamają wysoki indeks glikemiczny, stąd chorzy na cukrzycę powinny na nie uważać. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk(...)koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według receptury na opakowaniu. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować
wege i kropkaniemal rozpływają się w ustach. Wpadłam na ten pomysł przy czyszczeniu pora. Myjąc go przecięłam białe części i tak zrodził się pomysł zawinięcia w te liście jakiegoś farszu. Kasza jaglana, która gości u mnie dość często(...)okazała się świetnym rozwiązaniem jako jeden ze składników. Nad pozostałymi nie musiałam długo myśleć, bo to składniki jak do mielonych z kaszą. Ilość kaszy w stosunku do mięsa można zmieniać dowolnie. Kolorowa zapiekanka Farsz 200g kaszy jaglanej / szklanka /, 300g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło
Leśny ZakątekZapraszam na śniadanie. Na blogu wielki powrót kaszy jaglanej, dziś znów propozycja na szybko z owocami. Dla mnie kasza ta doskonale łączy się z wieloma smakami oraz potrawami. Chętnie dodaję ją do dań głównych, przystawek bądź past. Tym razem stworzę dobraną parę z serem twarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka
Życie na widelcupączki kokosowe Kuskusowe pączki z poziomkami Wegańskie pączki z imbirem Wegańskie donuty migdałowe Pączki z masy makowej Wegańskie donuty z manny orkiszowej Mini pączki buraczane Ebelskivers z płatków jaglanych Donuty z kaszy kuskus i marchwi Donuty z ricotty Pączki z orzechami Donuty z buraków Dyniowe(...)pączki z chilli Cytrynowe pączki żytnie Pełnoziarniste oponki Donuty z ciecierzycy Puszyste pączki jaglane Zielone donuty z bobu Aromatyczne pączki z masy makowej Pączki gryczane Pączki ryżowe Pączki z kaszy jaglanej Donuty z kaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy
Poranek na słodkokażdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi 2 garści borówek amerykańskich 10 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej 2 orzechy brazylijskie do dekoracji Wykonanie Orzechy brazylijskie miksujemy na proszek, następnie dodajemy jogurt, kakao i syrop z agawy i raz jeszcze miksujemy na mus. Figi myjemy, osuszamy(...)wewnątrz do ścianek słoika. Pozostałe dwie nacinamy od góry na krzyż (nie przecinamy do samego końca) i lekko rozchylamy. Słoiczki napełniamy składnikami w kolejności : mus orzechowy, borówki amerykańskie, kasza jaglana ekspandowana, mus orzechowy. Na koniec dekorujemy rozciętą figą, ekspandowaną kaszą jaglaną, borówkami oraz orzechem brazylijskim. Smacznego
Tajemnice Smakumają przede mną tajemnic. Bardzo często ( i z przyjemnością! ) wykorzystuję je w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami. Świetnie doprawione , usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad! Polecam! SKŁADNIKI : * kasza jaglana – 1 szkl * cebula – 2 szt * brokuły – ok. 200 g * jajko(...)mąka – 1 łyżka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka / chili – do smaku * olej do smażenia * bułka tarta * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy. Cebule drobno siekamy , podsmażamy na złoto. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę
Ostra na SłodkoSkładniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko(...)mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone
nietadieta