kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis nakasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda
moj przepis naKasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo(...)sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe
Codzienna kuchnia niecodziennamają wysoki indeks glikemiczny, stąd chorzy na cukrzycę powinny na nie uważać. Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk(...)koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według receptury na opakowaniu. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować
wege i kropkaniemal rozpływają się w ustach. Wpadłam na ten pomysł przy czyszczeniu pora. Myjąc go przecięłam białe części i tak zrodził się pomysł zawinięcia w te liście jakiegoś farszu. Kasza jaglana, która gości u mnie dość często(...)okazała się świetnym rozwiązaniem jako jeden ze składników. Nad pozostałymi nie musiałam długo myśleć, bo to składniki jak do mielonych z kaszą. Ilość kaszy w stosunku do mięsa można zmieniać dowolnie. Kolorowa zapiekanka Farsz 200g kaszy jaglanej / szklanka /, 300g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło
Leśny ZakątekZapraszam na śniadanie. Na blogu wielki powrót kaszy jaglanej, dziś znów propozycja na szybko z owocami. Dla mnie kasza ta doskonale łączy się z wieloma smakami oraz potrawami. Chętnie dodaję ją do dań głównych, przystawek bądź past. Tym razem stworzę dobraną parę z serem twarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka
Życie na widelcupączki kokosowe Kuskusowe pączki z poziomkami Wegańskie pączki z imbirem Wegańskie donuty migdałowe Pączki z masy makowej Wegańskie donuty z manny orkiszowej Mini pączki buraczane Ebelskivers z płatków jaglanych Donuty z kaszy kuskus i marchwi Donuty z ricotty Pączki z orzechami Donuty z buraków Dyniowe(...)pączki z chilli Cytrynowe pączki żytnie Pełnoziarniste oponki Donuty z ciecierzycy Puszyste pączki jaglane Zielone donuty z bobu Aromatyczne pączki z masy makowej Pączki gryczane Pączki ryżowe Pączki z kaszy jaglanej Donuty z kaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy
Poranek na słodkokażdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi 2 garści borówek amerykańskich 10 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej 2 orzechy brazylijskie do dekoracji Wykonanie Orzechy brazylijskie miksujemy na proszek, następnie dodajemy jogurt, kakao i syrop z agawy i raz jeszcze miksujemy na mus. Figi myjemy, osuszamy(...)wewnątrz do ścianek słoika. Pozostałe dwie nacinamy od góry na krzyż (nie przecinamy do samego końca) i lekko rozchylamy. Słoiczki napełniamy składnikami w kolejności : mus orzechowy, borówki amerykańskie, kasza jaglana ekspandowana, mus orzechowy. Na koniec dekorujemy rozciętą figą, ekspandowaną kaszą jaglaną, borówkami oraz orzechem brazylijskim. Smacznego
Tajemnice Smakumają przede mną tajemnic. Bardzo często ( i z przyjemnością! ) wykorzystuję je w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami. Świetnie doprawione , usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad! Polecam! SKŁADNIKI : * kasza jaglana – 1 szkl * cebula – 2 szt * brokuły – ok. 200 g * jajko(...)mąka – 1 łyżka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka / chili – do smaku * olej do smażenia * bułka tarta * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy. Cebule drobno siekamy , podsmażamy na złoto. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę
Ostra na SłodkoSkładniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko(...)mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone
nietadietakwaskowe maliny podkreślają smak czekolady. Do tego ciepła, aromatyczna herbata. Na piątkowe popołudnie, a może nawet na sobotnie jak znalazł. Tylko czy dotrwa do soboty? Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka 200 ml mleczka kokosowego 120 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao 6 łyżek mąki owsianej(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 łyżeczki cynamonu 150 g malin wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu. Miksujemy ze sobą ugotowaną kaszę, orzechy laskowe, kakao i mleczko kokosowe. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy resztę składników poza malinami i miksujemy. Przekładamy masę do foremki, u mnie keksówka, na wierzchu układamy maliny i widelcem wpychamy je do ciasta
Przysmaki Karolkikażdej warstwie, począwszy od spodu, a kończąc na samej polewie. Spód jest bardzo prosty, to zwyczajne połączenie daktyli i masła orzechowego z kakao. Główna masa powstała na bazie kaszy jaglanej, także z dodatkiem masła orzechowego i kilku innych składników. Nie zabrakło również polewy, w wersji kakaowo-orzechowej oraz całych orzeszków. Ciasto wyszło przepyszne, mocno orzechowe i nawet nie tak mocno(...)orzechów, więc jest to kwintesencja smaku orzeszków ziemnych. Spód: 80 g daktyli 80 g masła orzechowego (Orzechownia) 1 czubata łyżka kakao Masa jaglana: 100 g kaszy jaglanej 200 ml wody 150 ml mleka roślinnego 100 g masła orzechowego karmelowego (Orzechownia) 2 czubate łyżki cukru kokosowego lub innego słodzika 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
Zdrowie na języku :PJaglanka to bardzo zdrowy i smaczny pomysł na śniadanie. Kasza jaglana to prawdziwa królowa wśród kasz. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, witaminy z grupy B oraz krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy. Ponadto poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz hamuje działanie wolnych rodników. Nic tylko jeść ją garściami 😄 Składniki na 2 duże porcje : 1szklanka kaszy jaglanej(...)szklanki mleka roślinnego np. kokosowe lub woda 2 łyżeczki ksylitolu szczypta soli opcjonalnie Przygotowanie: Kaszę jaglaną dwukrotnie sparzyć wrzątkiem, by straciła swoją goryczkę. Następnie do garnka wlać mleko, dodając cukier i szczyptę soli. Gotować kaszę aż wchłonie większość mleka (około 15 minut), następnie odstawić z ognia aby doszła w garnku. Gdy jaglanka będzie zbyt sucha można dolać do niej
Słodka StrefaDziś królowa kasz na słodko - z dodatkiem zblendowanego awokado i banana. Wszystko to posypane mrożonymi owocami i kruchymi pestkami dyni. Przy okazji warto wspomnieć, że kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (71). Dlatego choć ma wiele zalet, nie polecam jej osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi. SKŁADNIKI (2 PORCJE): 90 g suchej kaszy jaglanej szklanka mleka(...)dojrzałe banany 1/2 miękkie awokado 2 łyżki pestek dyni garść malin garść borówek 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka otrębów owsianych 1. Kaszę jaglaną przepłucz 2-3 razy pod bieżącą wodą. Następnie wrzuć do wrzącego mleka i gotuj bez przykrycia, aż kasza prawie całkowicie wchłonie mleko (ok.10 minut). Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na kilka minut. 2. Awokado przekrój wzdłuż
Powiedz dietom nieGRYCZANY SPÓD: - 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko - 200 g czekolady - 150 ml mleka - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA: - 100 ml syropu z lawendy(...)białek zblenduj na gładką, jednolitą masę. Delikatnie połącz masę z ubitymi białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 30 minut. KASZĘ JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM , dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko
Kuchnia bezglutenowa Loli