kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:79/466)

Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 59

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 66

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 119

mojprzepisna.pl | Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem Przedstawiam Wam mój kolejny eksperyment z kaszy jaglanej. Tym razem z udziałem śmietany kremówki i karmelizowanego rabarbaru. Tarta na kruchym spodzie, przyjemna w przygotowaniu. Warstwa z jaglano-śmietankowym budyniem rewelacyjna, wilgotna, mięciutka, kremowa. Polecam Składniki na formę do tarty o średnicy 24-26 cm: Spód: 200 g mąki u mnie zwykła pszenna(...)prawie sztywno, partiami łyżka po łyżce dodawać ugotowaną kaszę, cały czas miksując. Wyjąć, wystudzić na kratce, schować do lodówki, zostawić na kilka godzin w lodówce. ps. Robiłam to ciasto również w wersji wegańskiej, tj. w wersji z kaszą z woreczka oraz z mleczkiem kokosowym, wówczas ugotowałam dwa woreczki kaszy, zmieliłam z mleczkiem kokosowym (tylko białą część). Spód ciasta zrobiłam

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 60

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 61

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 107

kasza brana między palce kruszy się. Dla potrzeb deserowych często kaszę gotuję na mleku roślinnym, wówczas po zmieleniu jest aksamitna i delikatna. Na 1 szklankę kaszy zawsze biorę 2 i 1/4 szklanki płynu. Aby kasza nie miała gorzkiego posmaku należy ją dobrze przepłukać, ja zawsze gotuje 1-2 litry wody, na wrzątek wsypuję kaszę, doprowadzam do zagotowania, odcedzam kaszę(...)płyn wsypać kaszę, doprowadzić do zagotowania. Gotować na małym gazie (4 w skali 1-9), pod przykryciem 15-20 min, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, kasza ma delikatnie pyrkać, nie należy jej mieszać. Pozostawić pod przykryciem do lekkiego ostudzenia. Lekko wystudzoną kaszę przekładam do wysokiego naczynia i mielę do momentu, aż nie będzie wyczuwalnych grudek kaszy (tu przyda

moj przepis na
Jaglany deser z mlekiem kokosowym, ciasteczkami i prażonymi wiórkami kokosowymi 222

Kasza jaglana - tak popularna kiedyś, a potem zapomniana. Teraz wraca do naszych kuchni z wielką pompą. Przygotowujemy z niej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo(...)sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej , 1 laska wanilii , 4 łyżki cukru , 2 szklanki mleka kokosowego , 2 szklanki mleka krowiego , 4 łyżki wiórków kokosowych , herbatniki lub kruche ciasteczka. Kaszę wsypać do garnka i podprażyć lekko. Wlać mleko (kokosowe

Codzienna kuchnia niecodzienna
KOTLETY Z BURAKÓW 235

mają wysoki indeks glikemiczny, stąd chorzy na cukrzycę powinny na nie uważać.  Dzięki właściwościom zasadotwórczym buraki przywracają równowagę w żołądku. SKŁADNIKI: 2 średnie buraki - wcześniej upieczone 30 g kaszy jaglanej 30 g kaszy kuskus 1/2 cebuli np. czerwonej (można wcześniej podsmażyć na maśle) 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka otrąb np. gryczanych sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne lubczyk(...)koperek 1 jajko oliwa z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na początek przygotowujemy odpowiednią ilość kaszy jaglanej oraz kuskus - według receptury na opakowaniu. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę jaglaną, kuskus, drobno posiekaną cebulę, lubczyk, koperek, pieprz cayenne, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz jest dobry moment, aby posmakować

wege i kropka
Obiad na niedzielę, zapiekanka 46

niemal rozpływają się w ustach.  Wpadłam na ten pomysł przy czyszczeniu pora. Myjąc go przecięłam białe części i tak zrodził się pomysł zawinięcia w te liście jakiegoś farszu. Kasza jaglana, która gości u mnie dość często(...)okazała się świetnym rozwiązaniem jako jeden ze składników. Nad pozostałymi nie musiałam długo myśleć, bo to składniki jak do mielonych z kaszą. Ilość kaszy w stosunku do mięsa można zmieniać dowolnie.  Kolorowa zapiekanka Farsz  200g kaszy jaglanej / szklanka /, 300g mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, Pęczek natki pietruszki, / o tej porze nie są zbyt duże:) /, masło

Leśny Zakątek
Kasza jaglana z twarogiem 157

Zapraszam na śniadanie. Na blogu wielki powrót kaszy jaglanej, dziś znów propozycja na szybko z owocami. Dla mnie kasza ta doskonale łączy się z wieloma smakami oraz potrawami. Chętnie dodaję ją do dań głównych, przystawek bądź past. Tym razem stworzę dobraną parę z serem twarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka

Życie na widelcu
45 pomysłów na zdrowe pączki! 240

pączki kokosowe Kuskusowe pączki z poziomkami Wegańskie pączki z imbirem Wegańskie donuty migdałowe Pączki z masy makowej Wegańskie donuty z manny orkiszowej Mini pączki buraczane Ebelskivers z płatków jaglanych Donuty z kaszy kuskus i marchwi Donuty z ricotty Pączki z orzechami Donuty z buraków Dyniowe(...)pączki z chilli Cytrynowe pączki żytnie Pełnoziarniste oponki Donuty z ciecierzycy Puszyste pączki jaglane Zielone donuty z bobu Aromatyczne pączki z masy makowej Pączki gryczane Pączki ryżowe Pączki z kaszy jaglanej Donuty z kaszy jaglanej II Mleczne donuty z mozarellą Pączki z fasoli pinto Pączki z ryżem Piernikowe donuty owsiane Herbaciane oponki z kaszy jaglanej Potrójnie migdałowe donuty z pszenicy

Poranek na słodko
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami 78

każdy o pojemności 350 ml 100 g orzechów brazylijskich 1 łyżeczka kakao 2 łyżki syropu z agawy 150 ml jogurtu naturalnego 3 figi 2 garści borówek amerykańskich 10 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej 2 orzechy brazylijskie do dekoracji Wykonanie Orzechy brazylijskie miksujemy na proszek, następnie dodajemy jogurt, kakao i syrop z agawy i raz jeszcze miksujemy na mus. Figi myjemy, osuszamy(...)wewnątrz do ścianek słoika. Pozostałe dwie nacinamy od góry na krzyż (nie przecinamy do samego końca) i lekko rozchylamy. Słoiczki napełniamy składnikami w kolejności : mus orzechowy, borówki amerykańskie, kasza jaglana ekspandowana, mus orzechowy. Na koniec dekorujemy rozciętą figą,  ekspandowaną kaszą jaglaną, borówkami oraz orzechem brazylijskim. Smacznego

Tajemnice Smaku
Kotlety jaglane z brokułami 134

mają przede mną tajemnic. Bardzo często ( i z przyjemnością! ) wykorzystuję je w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne , a zarazem lekkie i dietetyczne kotleciki z kaszy jaglanej z brokułami. Świetnie doprawione , usmażone na masełku są fantastycznym pomysłem na obiad! Polecam! SKŁADNIKI : * kasza jaglana – 1 szkl * cebula – 2 szt * brokuły – ok. 200 g * jajko(...)mąka – 1 łyżka * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka / chili – do smaku * olej do smażenia * bułka tarta * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy. Cebule drobno siekamy , podsmażamy na złoto. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę

Ostra na Słodko
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 108

Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej  10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko(...)mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180°C (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Część jaglana Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone

nietadieta

Proponowane wyszukiwania