Składniki na ok. 8 placuszków: 70 g kaszy jaglanej 1 jajko 2-3 łyżki mąki 2 łyżki błonnika owsianego 3 łyżki mleka 4 plasterki sera żółtego 4 plasterki szynki Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kaszę gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy jajko, mleko, mąkę, błonnik oraz przyprawy i miksujemy do połączenia wszystkich składników
Emcia Pichciwśród nich jest kakaowy budyń jaglany, który podaję z chrupiącymi niespodziankami. Tym razem dodałam płatki zbożowe Lubella Miodo Kółka. Od niedawna nie mają w składzie syropu glukozowego i oleju palmowego, oraz zawierają pełne ziarno, więc urozmaicam nimi to, co już znamy. Lubię ten przepis za krótką listę składników i łatwość przygotowania. Kaszę możemy ugotować nawet(...)dzień wcześniej, a rano szybko podgrzać ją z mlekiem. Szybkie i pożywne śniadanie, bez rutyny, będzie gotowe w mgnieniu oka :) 3 porcje: płatki zbożowe Lubella Miodo Kółka 100 g kaszy jaglanej (około pół szklanki) szklanka mleka ryżowego łyżka ciemnego kakao banany Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut
Mienta blogNiezwykle smaczny i zdrowy deser, a przy tym pożywny. SKŁADNIKI 1/3 szkl. kaszy jaglanej, 1 szkl. mleka, 1 banan owoce WYKONANIE Kaszę płuczemy. Następnie wkładamy do rondla, zalewamy ½ szkl. mleka i ¼ szkl. wody, gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. Lekko studzimy. Kaszę miksujemy z bananem, i resztą mleka. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam
słodki bratekSuszone figi- słodka i zdrowa przekąska dla dorosłych i dzieci, nadaje się do ciast, deserów, owsianek. Figi zawierają :potas, magnez i żelazo. 1kg 40,17 zł. 4. Kasza jaglana Bio life- jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz jest lekko strawna i bogata w witaminy.Polecana do deserów, ciast, oraz dań wytrawnych. 1 kg 7.99 zł. 5. Daktyle suszone - słodka przekąska idealnie
Sama słodycz i szczypta chiliHej! Ci co lubią masło orzechowe, pokochają ten deser. Przypomina popularne szyszki, ale ma inne składniki. Bardzo szybko się go robi i tylko szkopuł w tym
Tylko pyszniePodaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym. Dopełnieniem są różne sosy powstające
Zasmakuj Kuchniwzruszeń oraz na długo pozostanie w pamięci. http://pokoj-ksiazek.blogspot.com/2013/08/przepiorki-w-patkach-rozy-laura-esquivel.html A na deser brownie jaglane z musem truskawkowym. Polecamy! Brownie jaglane z truskawkową polewą Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3/4 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 60 g roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
Moja Mama Gotujehiszpańską nutą kokosu i ananasa czyli pina colada jest lekki, nie za słodki, na bazie mąki jaglanej. Jeśli nie macie takiej mąki, można zmielić kaszę jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem i migdałami, jest bardzo kruchy i delikatny w smaku. Składniki: Kruche ciasto
To co kochamDeserek zdecydowanie w moim stylu. Po tym, jak zachwyciłam się budyniem z kaszy jaglanej ( klik ), postanowiłam zrobić wersję gryczaną. Jest równie smaczna co wersja jaglana, choć osobiście wolę jaglaną ;). By przygotować gryczany budyń, trzeba najpierw zmielić kaszę na mączkę. Ja to robię w młynku do kawy. Później wystarczy zagotować ją ze wszystkimi składnikami, aż zgęstnieje i już! Pyszny
Nastoletnie Wypiekaniemoim wyborze zadecydowaliście poniekąd też wy. Stwierdziłam, że skoro mamy już dwóch słodkich zwycięzców to trzeci musi być "na słono". Nagrodę (ksiażkę " Kaszomaniak ") otrzymują: Anna za przepis Gofry z kaszy jaglanej Justyna za Kukurydziany deser... oraz aleewa19 za Kaszę orkiszową pod pierzynką Zwycięzców proszę o kontakt na maila- wysłanie adresu i numeru telefonu
Tradycyjna Kuchniaramkach na ścianie dzięki czemu bardzo łatwo można rozszyfrować co dzisiaj jest podawane. Rodzaje i wybór zaskakuje. Na początku skosztowałyśmy lody wegańskie o smaku kakao z pomarańczą, przygotowywane na kaszy jaglanej. Bardzo oryginalne w smaku z delikatnymi drobinami kaszy. Idealna opcja dla osób z cekalią lub na diecie bezglutenowej. Następnie przeszłyśmy do smaku śmietanka z bezą, bardzo lekki smak choć
Kolizje Smakówupiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem ziarenek z laski wanilii
Cakes By KejtWitajcie :) ostatnio dostałam do testowania fajne produkty od firmy Cenos . Jednym z nich była kasza jęczmienna pęczak, postanowiłam zrobić z niej gołąbki, robiłam już z kaszy jaglanej i pomyślałam czemu by nie zrobić z kaszą pęczak.Wyszły pysze i najważniejsze że wszystkim smakowały :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3 woreczki kaszy pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego
Sama słodycz i szczypta chilijaglany pudding piernikowy - szybki (nawet bardzo!), łatwy i przyjemny deser o smaku najbardziej świątecznych ciastek 😉 Jaglany pudding piernikowy - przepis na 2 porcje Do przygotowania puddingu będziesz potrzebować: 6 łyżek kaszy jaglanej, szklankę mleka, łyżkę masła, łyżeczkę przyprawy do piernika, łyżeczkę kakao, 2 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki suszonej żurawiny, 5 suszonych śliwek, 2 łyżki słupków migdałowych
Z notatnika dietetykaNaleśników ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na naleśniki bez glutenu, na zdrowej mące jaglanej. Eksperymentowałam już i z mąką gryczaną i ryżową, a nawet i z ugotowaną kaszą jaglaną i wiecie co- żadne naleśniki nie smakowały tak dobrze, jak te :) Są elastyczne, bardzo dobrze się smażą, w intensywnie słonecznym kolorze, no i tak pięknie pachną wanilią... Inspiracją był przepis
Kraina Miodem Płynąca