Bardzo lubię budynie jaglane, tym razem w połączeniu z rabarbarem. Prosty i smaczny posiłek, uważam, że najlepszy na pożywne śniadanie. Składniki (na 2-3 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka roślinnego mleka + 3 łyżki 1 banan 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu garść orzechów nerkowca Rabarbar myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki(...)cynamonu. Dodaję miód i karmelizuję warzywo jeszcze 3 minuty. Ściągam z ognia by nie było rozgotowane. Kaszę gotuję w mleku, następnie miksuję z bananem i pozostałym mlekiem na gładki budyń. Dodaję połowę karmelizowanego banana i miksuję krem ponownie otrzymując gładki mus. Porcję budyniu jaglanego podaję z pozostałym, karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadodatek. Jeśli zabraknie opanowania to wyjecie ją łyżeczką prosto ze słoika, co z drugiej strony wcale nie jest takim złym pomysłem! Składniki na granolę jaglaną 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej u mnie KUPIEC garść orzechów laskowych, żurawiny suszonej ,pestek dyni, orzechów pecan,macadamia...ogółem bakalie jakie chcecie 1 łyżka oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego pół łyżeczki cynamonu lub więcej(...)ksylitolu Jagody umyj i wsyp do garnka. Jabłko umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Podsmaż owoce z dodatkiem skórki cytryny, tymianku i ksylitolu . Wymieszaj i odstaw. Kaszę ugotuj tak, jak proponuje producent na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce z wyposażenia piekarnika połóż papier do pieczenia. Kaszę wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki
Z Kuchni Do KuchniNaleśniki jaglane to zbawienie dla osób cierpiących na celiakię. Kasza jaglana i jej przetwory nie zawiera glutenu i nie podrażnia przewodu pokarmowego. Przyrządzone ze swoim ulubionym farszem będą smakowały wybornie czy będzie on na słodko czy na ostro. Przepis na same naleśniki znalazłam u Olgi Smile , farsz jest mojego pomysłu. Naleśniki z pieczarkami i kremowym serkiem ziołowo - pieprzowym. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieSprawdza się ono najlepiej, ale oczywiście możesz użyć również każdego innego, które akurat masz pod ręką. Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to na blogu czeka na Ciebie również cukinia faszerowana kaszą jaglaną oraz papryka faszerowana kaszą pęczak . Artykuł Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmansię dodatek do kotletów w postaci kaszy z siekanymi, suszonymi pomidorami. Karol użył pęczaku, my kaszy orkiszowej, która, wierzcie, smakuje obłędnie. Jeśli jej nie macie pod ręką, ugotujcie kaszę jaglaną, pęczak, lub niepaloną kaszę gryczaną. Gorąco polecamy Wam saltimboccę , bo jest to danie dość niepozorne, a naprawdę wyjątkowe. Mocno zesmażone prosciutto wspaniale aromatyzuje kurczaka, a szałwia dodaje od siebie oszałamiającego
Niedzielny kucharzSkładniki 1 batat 1 szkl. słonecznik pestki zarumienione na patelni 1 awokado 1 ½ szkl ugotowana kasza jaglana - można dać więcej kaszy dressing nasiona chia- dowolna ilość ,u mnie po łyżce na pojemnik 6 łyżek oliwa z oliwek 1 ½ łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka miodu szczypta soli Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 190- 200 o C . Batat wyszorować, osuszyć
mojej kuchniSkładniki 1 batat 1 szkl. słonecznik pestki zarumienione na patelni 1 awokado 1 ½ szkl ugotowana kasza jaglana - można dać więcej kaszy dressing nasiona chia- dowolna ilość ,u mnie po łyżce na pojemnik 6 łyżek oliwa z oliwek 1 ½ łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka miodu szczypta soli Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 190- 200 o C . Batat wyszorować, osuszyć
w mojej kuchnizadowolony. Ważne jednak, żeby użyć groszku świeżego lub mrożonego, a nie tego z puszki – różnią się smakiem i teksturą. Inne szybkie dania obiadowe Polecam Wam ryż z cukinią , kasza jaglana ze szpinakiem oraz kasza jęczmienna z grzybami . Różnorodność składników, ale jedno jest niezmienne dla każdego przepisu… prostota i rewelacyjny smak! Artykuł Makaron z groszkiem pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanciasto to troszeczkę inna jaglanka, bo przecież mąka jaglana jest zrobiona z kaszy jaglanej Już mnie znacie, i wiecie, że za jaglanką nie przepadam, ale w takiej formie to mogę jeść codziennie na śniadanie. To ciasto jest bajecznie proste do zrobienia, lekkie ale nie suche dzięki dodanym owocom. Smakowało nawet Miśce, przyłapałam ją jak wyżerała łyżką prosto z formy
greenscarfDeser smakuje rewelacyjnie! Przygotuj, jak krem cytrynowy i dodaj do niego 1 łyżeczkę sproszkowanej wanilii i ugotowaną kaszę jaglaną (1/3 szklanki suchej kaszy ugotuj na mleku roślinnym lub zwykłym). Na końcu wszystko zblenduj. Układaj w pucharkach warstwy: krem, truskawki, krem, truskawki. Można też użyć innych owoców, dodać warstwę pokruszonych herbatników lub biszkoptów. Możliwości jest wiele. Smacznego! The Ex-girlfriend (season
Qlinarnie i Qlinarniesprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki na 10 sztuk: 1/4 szklanki komosy ryżowej, 2 szklanki kaszy jaglanej, sól, woda. Przygotowanie: Kaszę i komosę ryżową namaczamy na noc, rano przepłukujemy, odstawiamy do wykiełkowania lub od razu przygotowujemy naleśniki. Kaszę i komosę wsypujemy do kielicha blendera zalewamy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzygotowania możemy użyć mrożonych śliwek, wiem ,że będę się nim cieszyć również zimową porą. Spróbujcie go koniecznie. POTRZEBUJEMY (na około dwie porcje): kilka łyżek płatków jaglanych lub szklanka ugotowanej kaszy jaglanej kilkanaście śliwek pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanki ulubionego mleka roślinnego cukier brązowy cynamon Śliwki myjemy, przekrawamy na 4, zasypujemy cukrem (ilość zależy od odmiany śliwek i naszych
WYSPA SZCZĘSLIWAJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 50 g mąki pszennej razowej
Łycha smakówpergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju
Łycha smaków