dalej. Jak komosę ugotować, z czym ją jeść ? Zwykle kończy się tak, że stoi ona zapomniana gdzieś w kuchennej szafce. Quinoa, to po prostu odmiana kaszy. Taka sama jak kasza jaglana, jęczmienna czy gryczana. Poniżej wrzucam przepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów
Mieszam w Garnkuśniadanie często zajadamy kaszę jaglaną z owocami. Dziś proponuję jaglankę z jabłkiem i cynamonem. Pyszna kasza dodaje sporo energii na letni, upalny dzień, kumuluje potrzebną wodę aby potem ją uwalniać, polecam. Jaglanka na mleku kokosowym z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami. Dania główne Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem. Gotowane pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami. Komosa ryżowa lub kasza jaglana ze szpinakiem, figami i tofu. Zdrowa kutia z amarantusa lub kaszy bulgur. Ravioli z ciecierzycą. Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną. Bigos wigilijny z orzechami i ciecierzycą. Desery Sernik
Przepysznik - BLW i nie tylkocoraz słodsze :) Aj kiedy to lato :D Wam też już go brakuje? Truskawki mimo wszystko kupiłam i choć nie były bardzo słodkie to nawet były smaczne :) Składniki: 45 g kaszy jaglanej 300 ml mleka 5 truskawek 1 banan Mleko zagotuj. Wsyp kasze. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Następnie wmieszaj 1/2 banana rozgniecionego na "paćkę
Zdrowie na języku :Prabarbaru i truskawek: 6 łodyg rabarbaru 40 dag truskawek 3 – 4 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 150 g kaszy jaglanej 2 szklanki roślinnego 1 łyżka cukru ( u mnie ksylitol) ziarenka z jednej laski wanilii Przygotowanie Kaszę gotujemy na mleku przez 20 minut, następnie dodajemy cukier oraz wanilię i miksujemy(...)Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę. Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około 4 cm ciasta od zewnątrz a na górę kisiel z rabarbaru i truskawek. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy
Moja Mama Gotujezachęcić Was do przygotowywania jaglanych wersji budyniu. Ja tym razem zrobiłam wariant owocowy, a dokładnie truskawkowy, który dodatkowo wzbogaciłam porcją masła orzechowego. Składniki (1 porcja): 50 g kaszy jaglanej 125 ml wody 100 ml mleka 1 łyżka masła orzechowego (użyłam Active od Primavika) 175 g truskawek 2 łyżki erytrytolu Przygotowanie: Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą, następnie
Zdrowie na języku :Pstrawne, jak najzdrowsze i bez cukru. I tak zrodził się pomysł na jaglany bananowiec. Będę szczera - udał się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g) - 3 bardzo dojrzałe banany - 4 łyżki mąki kokosowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mielonych migdałów (można pominąć) - 4 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji(...)rodzynek - 8 pokrojonych moreli - garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników
Smakuje zdrowobędziesz musiała przeżyć ją na nowo.” daktylowo-cynamonowy krem jaglany* z pieczonym jabłkiem(z cynamonem i goździkami)jogurtem naturalnym i syropem daktylowym *ze zmielonej na pył kaszy jaglanej Wczorajsze ognisko, którego miało w końcu nie być(jakoś mnie to w tedy nie przejęło) dobrze jednak, że się odbyło. Niezapomniane, jedne z tych momentów które się pamięta
More food, love and dreamsUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci – na wytrawnie, jak i na słono. Pokochałam ją jeszcze bardziej, od kiedy odkryłam, jak cudownie komponuje się zmiksowana z bananem i jogurtem. Kasze możemy ugotować wcześniej albo wykorzystać tą, która została nam z obiadu. To też świetny sposób Read More Artykuł Karobowy pudding jaglany pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonpomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :) Potrzebne składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 0,5 szklanki mąki ryżowej 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie) 1 szklanka mleka 100 ml oleju kokosowego 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego 1/3 laseczki cynamonu(...)prażonych jabłek płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez
Łycha smakówniezbyt znane, ale na świecie to piąte w kolejności uprawiane zboże (po pszenicy, ryżu, kukurydzy i jęczmieniu). Odmian sorgo jest kilkadziesiąt i mają zabarwienie od bardzo jasnego (podobnego do kaszy jaglanej) do ciemno brązowego. Sorgo jest bezglutenowe ! Sorgo które kupiłam kolorem przypomina kaszę gryczaną, jednak jego ziarenka są większe i w smaku bardzo delikatne, z lekko orzechową nutą. Jest naprawdę
Dorota Smakujeniezbyt znane, ale na świecie to piąte w kolejności uprawiane zboże (po pszenicy, ryżu, kukurydzy i jęczmieniu). Odmian sorgo jest kilkadziesiąt i mają zabarwienie od bardzo jasnego (podobnego do kaszy jaglanej) do ciemno brązowego. Sorgo jest bezglutenowe ! Sorgo które kupiłam kolorem przypomina kaszę gryczaną, jednak jego ziarenka są większe i w smaku bardzo delikatne, z lekko orzechową nutą. Jest naprawdę
Dorota Smakujemnóstwo przepisów bazujący na kaszach, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko, ponieważ kasze sprawdzają się doskonale jako baza do zdrowych ciast i deserów. Moją faworytką jest zdecydowanie kasza jaglana. Uważana za niezwykle bogatą w składniki odżywcze, została nawet okrzyknięta królową kasz za swoje zdrowotne właściwości. U mnie pojawiała się już w wielu wersjach - wytrawnej jako baza gulaszów, pasztetów
HealthyCreationspomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy
słodki bratekowocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym serem Marzena Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej Justyna Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane Ela Kasza gryczana z kiełbasą Zapraszam już na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Marty