kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:225/466)

Pasztet warzywno-orzechowy 132

naszym blogu jeszcze świątecznie! Chociaż taki pasztet można przygotować nie tylko w Święta.:) Pasztet warzywno-orzechowy   (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela(...)wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy liście laurowe. Do miksera wkładamy ugotowana kaszę jaglaną, uduszone warzywa, orzechy, pozostały olej, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, tymianek, lubczyk, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy a następnie przekładamy do foremki. Nagrzewamy piekarnik (góra-dół

Moja Mama Gotuje
Pieczona jaglanka z owocami 156

śniadanie w zamian? A np takie pieczone jaglanki!! Z owocami jest tak dobra, że człowiek zapomina o całym świecie :) Składniki dla 6 osób: 2 woreczki kaszy jaglanej 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki jagód leśnych (mrożonych) 1 szklanka malin 1 banan 1 jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki pestek słonecznika ½ szklanki płatków migdałów ½ suszonej(...)żurawiny 2 łyżki 100 % dżemu z dzikiej róży Łowicz ½l mleka 3 jajka Ewentualnie mleczko kokosowe Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem i żurawiną. Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy

Kuchnia w czekoladzie
Bakłażan grillowany 127

Składniki: 2 bakłażany 100g kaszy jaglanej mieszanka warzyw w stylu azjatyckim pęczek świeżej mięty 3-5 łyżek pasty sezamowej tahini oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany kroimy na pół i nakłuwamy wnętrze widelcem,  a następnie solimy. Teraz należy je zgrillować/podpiec w piekarniku, by miąższ stał się miękki,aby pod wpływem nacisku łyżki można było go "wklepać(...)środka". Teraz czas na farsz. Kaszę jaglaną ugotować al dente. Trochę ostudzić i dodać mieszankę. Jeśli była to mrożonka, to należy ją uprzednio rozmrozić, np wrzucając na patelnię z odrobiną oliwy i chwilę poddusić. Wymieszać wszystko z posiekaną miętą i pastą tahini. Nałożyć do bakłażanów i chwilę podpiec w piekarniku. Moje bakłażany podawane były z sosem czosnkowym (przepis

Karczma Honorietty
Zupa Salsa - rozgrzewająca i aromatyczna 110

tych wszystkich, którzy preferują zupy na ostro przedstawiam "Salsę" Składniki: - 2 pałki z kurczaka - pół paczki warzyw na patelnię - puszka kukurydzy - puszka pomidorów - 3 małe papryczki chilli - woreczek kaszy jaglanej - 3 łyżki śmietany 18 volt - 1,5 łyżeczki pasty curry - przyprawy: kumin, ostra papryka, majeranek, kolendra Gotujemy pałki z kurczaka, po 15 minutach do wywaru dodajemy warzywa na patelnię(...)kolejnych 10 minutach wrzucamy papryczki chilli, pomidory oraz kukurydzę z puszki ( w obu przypadkach nie odsączamy sosu tylko wlewamy razem z warzywami z puszki), przyprawiamy wg uznania. Śmietanę oraz kaszę jaglaną możemy wrzucić do gara z zupą lub podawać bezpośrednio na talerz - jak kto lubi :) Smacznego

upichcona
Zielony pasztet ze szpinaku, groszku i kaszy jaglanej 156

Zamieniłam bób na groszek, olej z gorczycy na rydzowy, oraz mąkę z pestek dynii na mąkę z pestek arbuza. Przed Wami moja wersja tego pysznego dania :) 100 g suchej kaszy jaglanej 200 g świeżego szpinaku 200 g mrożonego groszku mała cebula łyżka oleju rzepakowego liśc laurowy pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki 20 g mąki z pestek arbuza (może(...)się wchłonie. Odstawiamy do przestudzenia. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Groszek gotujemy przez 5 minut i odsączamy go na sitku. Szpinak dokładnie […] Artykuł Zielony pasztet ze szpinaku, groszku i kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasztet z kalafiora i brokułu 125

pasztet. Choć wygląda tak sobie to jest bardzo dobry. Polecam zrobić go właśnie teraz gdy mamy tyle świeżych warzyw. Składniki: 1 mały kalafior pół małego brokułu 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl mąki ryżowej 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i myjemy. Osuszamy(...)naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i przykrywamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, mąkę ryżową, suszone pomidory, jajko i mieszamy ze sobą. Przestudzony kalafior i brokuł‚ blendujemy na mus i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wyłożonej folią aluminiową

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 144

najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki prażonego sezamu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 łyżki świeżo startego imbiru(...)koperku sól, pieprz Przygotowanie: Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy  do osolonej i gotującej wody. Gotujemy przez ok. 5 min. następnie odcedzamy. Ugotowaną kaszą jaglaną blendujemy i dodajemy ugotowaną botwinkę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik

Łycha smaków
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 148

wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie z tradycją obowiązującą w postne dni – usmażona jest na oleju lnianym. To bogactwo prostych składników przekłada(...)tylko. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy

Trzeci talerz
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 190

cebule kilka łyżek oleju do smażenia 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 owoc jałowca 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju 4 - 5 łyżek sosu sojowego  3/4 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki cząbru 1 szczypta gałki muszkatołowej  sól i czarny pieprz 10 suszonych śliwek Pokrój cebulę(...)oleju (aż się zeszkli) razem z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami i jałowcem. Po kilku minutach wyjmij zioła i przyprawy. Następnie dodaj do dużej miski: podsmażoną cebulę, ugotowaną soczewicą, kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie zblenduj lub zmiksuj. Jeśli trzeba, dopraw do smaku. Włącz piekarnik – 180 °C. Formę wysmaruj olejem i przelej

Qlinarnie i Qlinarnie
Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 101

rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 30 g liofilizowanych malin (zmielonych w blenderze na pył) na wierzch: ekspandowana kasza jaglana Jajka umieścić w misie, dodać ksylitol oraz miód i ubić na puszystą, gładką pianę. Dodać po łyżce oleju, nadal ubijając. Banany rozgnieść widelcem(...)masy jajecznej. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i krótko wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wierzch posypać kaszą jaglaną. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Artykuł Puszyste ciasto malinowe z bananami (bez cukru) – Blogmas 2019 #8 pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Faszerowana cukinia 176

Składniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)pieczenia, i pieczemy w 180 stopniach C ok. 25 min. Faszerowana cukinia jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa), które pełni funkcje budulcową, - witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 740 g Energia: 572,2 kcal Białko: 49,4 g Tłuszcze: 19,0 g Węglowodany

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 306

Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną to jedna z moich propozycji na bezmięsne przystawki. Czasem potrzebujemy czegoś ciekawe na lunch lub spotkanie ze znajomymi, a nie mamy pomysłu, co przygotować. Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten przepis!   PS. Jeśli robicie jakieś potrawy z moich przepisów, dajcie znać! Zarówno w wiadomościach prywatnych na fanpage’u, jak i mailowo możecie podsyłać(...)zdjęcia 🙂     Składniki: 6 dużych pieczarek np. portobello 100 g kaszy Czytaj dalej... Artykuł Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
4 proste przepisy na majonez – fit, wegański, z awokado, z fasoli 209

płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku, w razie potrzeby dodaj więcej musztardy lub octu. Majonez wegański – idealny do sałatek Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca(...)punkt, stopniowe dodawanie oleju powoduje że majonez zagęszcza się jak należy). Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli będzie za rzadki, dodaj więcej słonecznika i ewentualnie ugotowanej kaszy. majonez z kaszy jaglanej Wegański majonez z awokado – do kanapek 1 dojrzałe, miękkie awokado 1-2 lyzki sok z cytryny 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon Sól, pieprz Awokado przekrój

Powiedz dietom nie
Zupa warzywna z kaszą jaglaną 155

zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej bulion postawić na ogniu, aby się zagrzał(...)różyczki, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, brukselkę obrać z brzydkich liści, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kiedy bulion się zagotuje dodać wszystkie przygotowane warzywa, a także kaszę jaglaną. Cebulę obrać i poszatkować, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone pomidory i podsmażać razem do momentu, aż pomidory się rozpadną. Dodać łyżkę koncentratu i troszkę cukru do smaku, chwilę razem

talerz przyjemności
Pieczone kotlety pieczarkowe z sosem cukiniowym 158

krótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam #lowicz Składniki: 500 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej na tarce(...)oleju pół słoika sosu uniwersalnego jasnego Łowicz sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na drobno. Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne

Proponowane wyszukiwania