kasza jaglana - 6987 przepisów (strona:226/466)

Kotlety z batatów i jarmużem 145

myślę, że powstanie jeszcze kilka przepisów z ich udziałem. Były tak dobre, że jednego zjadłam zaraz po upieczeniu :) Potrzebne składniki:   5 batatów garść jarmużu 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 szalotki 3 łyżki prażonego słonecznika 3 łyżki pasty tahini (przepis znajdziesz  tutaj ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki(...)myjemy, zawijamy w folię i zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., następnie pozostawiamy no ostudzenia. Bataty  obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz

Łycha smaków
KURCZAK CURRY Z KASZĄ JAGLANĄ 142

danie, które wybieram na kilka dni. Zawsze budzi duże zainteresowanie Propozycji podania jest wiele, od klasycznego – z ryżem rozmaitym, po makarony krótkie i wszelakie kasze. Dziś padło na kaszę jaglaną, bo tak – dawno nie było;) Papryka, zielony groszek, pieczarki, soczyste mięso i słodka śmietanka wraz z czerwoną pastą curry i porządną porcją przypraw oraz ziół to przepis(...)curry oraz zielony groszek, przykrywam i duszę razem do miękkości. Często mieszam. Pod koniec duszenia wlewam śmietankę, nie przykrywam już dania, smażę, by ją lekko odparować. Danie podaję z kaszą jaglaną, dekoruję natką lub kolendrą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ZUPA HAMBURGEROWA 119

szklanek bulionu 2 łodygi selera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupy ostrego 1 puszka pomidorów 4 sztuki marchewki sól pieprz szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano 1 szklanka kaszy jaglanej 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki papryki ostrej Cebulę obrać i pokroić. Selera okroić. Na łyżce oleju podsmażyć mięso wołowe z cebulą i selerem. Marchewkę obieramy i kroimy. Paprykę kroimy(...)marchewkę, pomidory z puszki, paprykę, kukurydzę, koncentrat i ketchup i przyprawy. Gotować aż warzywa będą ugotowane na pół miękko.  Dodać następnie mięso mielone i gotować 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną dodajemy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut

Kuchnia w oparach
Sernik bezglutenowy? Poznaj najlepsze przepisy na ciasta bezglutenowe! 95

płatki pszenne, owsiane, kaszę mannę oraz kuskus, pęczak, musli, kasze owsiane, makaron pszenny i żytni. Choć lista produktów zabronionych może wydawać się długa, istnieje szereg produktów, którymi można je zastąpić. W diecie bezglutenowej dozwolone są m.in. ryż biały, brązowy, gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa, a także mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych czyli np. kasza jaglana z prosa, gryczana(...)amarantusa, mąka z orzechów np. laskowych, migdałów czy orzechów włoskich, a także mąka kasztanowa. Co ciekawe, mąki te możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy do tego np. ryż, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy wiórki kokosowe oraz robot kuchenny, malakser lub… zwykły młynek do kawy! Sernik bezglutenowy – lekki i aromatyczny! Sernik bezglutenowy to idealny pomysł na szybki, prosty i lekki deser! Swoją

Moja smaczna kuchnia
Oszukane gołąbki z jarmużem 191

jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem.   Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam

Kulinarny Pamiętnik
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 118

Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty. Czerwona soczewica, łosoś i szparagi. Kasza jaglana z pieczonymi polędwiczkami drobiowymi, rukolą i awokado. Makaron warzywny po sycylijsku. Curry z krewetek, batata i mango – dziś mamy dla Was pięć zdrowych przepisów zamkniętych w słoikach. Zdrowe menu na tydzień Menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy(...)prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze są wyśmienite. Plus pomidorki koktajlowe, dodające czerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura

Niedzielny kucharz
Brownie bez wyrzutów sumienia (wegańskie, bezglutenowe) 127

wyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): 190 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i łupinami babki jajowatej. Daktyle zblendować razem z mlekiem kokosowym. Dodać

Domowa Cookierenka Agi
Faszerowana cukinia komosą ryżową 154

cukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową. Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki Składniki 2  cukinie Farsz 1/2 szkl kaszy jaglanej  1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa) 1 ząbek czosnku 1/2 szt sredniej marchewki cebula - 1 szt 1 mały kawałek selera 1/2 łyżki bazylia suszona sól i pieprz(...)czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości. Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki

Kuchnia Danusi
Poledwiczki w sosie kurkowym 139

bulionu 1 marchewka 1 mała cebula 2 kulki jałowca 1/2 łyżeczki cząbru pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g kaszy jaglana Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy na ok. 1,5 cm plastry, solimy i pieprzymy z każdej strony. Kurki myjemy i czyścimy z ewentualnego piasku.  Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w pióra. Podsmażamy(...)minucie z każdej strony i przekładamy do sosu. Dusimy razem przez kilka minut. Wedle potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie ziemnej wody.  Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.   Smacznego

Kuchnia od dwojga
Zimowa potrawka z dynią 147

Zimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki 1 i ¼ litra bulionu warzywnego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy

Moja Mama Gotuje
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 178

jest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów(...)czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Można dolać trochę wody. Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem. Na telerzu można posypać szczypiorkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa marchewkowo -pomidorowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym 130

kilka marchewek pomidory z puszki czerwona cebula kawałek świeżego kłącza imbiru sól u mnie himalajska różowa mleko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry olej kokosowy extra virgin pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju kokosowego. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą i curry. Smaż około 3 minut. Dodaj marchewkę(...)Możesz jedną puszkę, możesz dwie. Dosmacz solą i przykryj garnek. Gotuj około 15 minut ,aż marchewką zmięknie. W razie czego dopraw tak, jak lubisz. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną, gotuj jeszcze 5 minut, a następnie wszystko zblenduj na gładki , aksamitny krem. Podawaj z siemieniem lnianym i pestkami dyni. Zupa jest pyszna. Rozgrzewa. Dodaje sił! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA OWOCOWA 132

porcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie myjemy, czerwone winogrona kroimy(...)nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania