kaszy jaglanej, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego), 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego. Sos Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną
Świat Domowej Kuchniwszelkie klopsiki, pulpety ,z sosem i warzywnym akcentem oczywiście.Ostatnio do wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana(...)połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy sos pomidorowy i dusimy je kolejne 15 minut. Podajemy z kaszą jaglaną ,sosem z pulpetów i orzechami
Ladylaura.cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki". Składniki 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 daktyle 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 szczypta kurkumy 140 g kukurydzy w puszce 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew(...)kroimy w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy marchew, pomidory wraz z zalewą, kaszę jaglaną, daktyle, kurkumę, zalewamy wrzącą wodą (do poziomu warzyw). Gotujemy 20 min. Następnie lekko studzimy i blendujemy na gładko. Doprawiamy solą. Podajemy z osączoną z zalewy kukurydzą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenmałe kwadraty. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka daktyli (namoczonych przez 10 minut we wrzątku i odsączonych) - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego (poppingu) - 4 łyżki oleju kokosowego MASA KOKOSOWA: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka wiórków kokosowych zmielonych w młynku do kawy - 1 banan - 4 łyżki syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej/cukru waniliowego Daktyle, amarantus i olej miksujemy w pojemniku blendera(...)Przekładamy na dno silikonowych foremek na babeczki lub dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mocno dociskamy i wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Kaszę jaglaną miksujemy na gładki krem w pojemniku blendera. Na koniec dodajemy pozostałe składniki masy i ponownie miksujemy. Masę kokosową wykładamy na przygotowany wcześniej spód, dociskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smakuje zdrowoBędę Wam częściej przyrządzać to ciasto, obiecuję! :-) Tarta pełna smaków... Znalazły się w niej pełne zdrowia orzechy włoskie, migdały, sezam, słonecznik, suszone owoce. Bazą kremu były odkwaszająca organizm kasza jaglana i delikatne w smaku, pełne zdrowotnych właściwości mleko kokosowe. Wszystko polane wykwintną czekoladą z karobu, surowego kakao, oleju kokosowego i tahini oraz udekorowane, a raczej - smakowo dopełnione - kawałkami banana(...)sezamu, 0,5 szklanki płatków kokosowych, 20 sztuk suszonych daktyli, 5 sztuk suszonych fig, 1 łyżeczka oleju kokosowego RAW, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Masa jaglano - kokosowa: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej)*, 1 puszka mleka kokosowego, 6 łyżek oleju kokosowego, 6 łyżek syropu daktylowego lub klonowego (więcej/mniej - w zależności od upodobań), 1 łyżeczka mielonej wanilii. Polewa
Jeść, by żyć w zdrowiukostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szkl. obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów ¼ szkl. surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek(...)pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie dodajemy kaszę jaglaną, pomidory, tymianek, imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy jarmuż, ciecierzyce i gotujemy jeszcze około 6 minut (jarmuż powinien być miękki). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujepostanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około(...)minut. Wlałam do niej wywar z grzybów. Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam. Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam
potrawyregionalneMojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI Około 10 brukselek 5 pieczarek ( według uznania) Pół główki kapust pekińskiej Pół woreczka kaszy jaglanej Pół puszki czerwonej fasolki 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak ) Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji) 1 ząbek czosnku(...)sałatek knorr koperkowo ziołowy Oliwa z oliwek Woda Kostka rosołowa grzybowa Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam pieczarki i podlewam niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką
Zdrowo i kolorowoprzygotować Quiche, które wyjątkowo lubię...Spód całkowicie bezglutenowy więc dla mnie idealny..z dużą ilością warzyw no i na deser boczek tylko dla Niego ;) Składniki: Na ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mąki u mnie gryczana 4 łyżek mleka 3 łyzki oleju 1 jajko sól Farsz: 1/2 cukinii 5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki kukurydzy(...)łyżki groszku 5 plasterków boczku Przyprawy Masa jajeczna: 2 jajka 2 duże łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 ząbki czosnku rozdrobnione 100 gram, startego sera Wykonanie: Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko
NaKońcuJęzykaTyle teraz się naczytam na temat zdrowego odżywiania i kaszy jaglanej, że wręcz zmuszona jestem by wpisała się ona do mojego menu obiadowego.Prawda jest taka, że kocham ziemniaki i mogłabym je jeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko(...)dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku
Kubki smakupewnie nie. Jeżeli jednak uważacie, że coś tutaj nie gra, dodajcie coś od siebie. Polecam czosnek do ryby, a do kaszy np. czerwoną cebulę albo świeżą chili – coś co podkręci całość. Składniki: 2 pstrągi 1 szklanka kaszy jaglanej 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół cytryny sok z połowy cytryny skórka z 1/3 cytryny sól pieprz(...)około 15 minut (pod warunkiem, że pieczemy filety, ryby w całości pieczemy dłużej). Kaszę wrzucamy do miski, dodajemy do niej poszatkowane zioła, startą skórkę z cytryny i różyczki brokuła, doprawiamy solą, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy z upieczonym pstrągiem. Artykuł Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów – 1 łyżkę quinoa, kaszy jaglanej lub ciemnego ryżu (można pominąć) Jabłka i dynię pieczemy w piekarniku (ok 20 minut, 160 stopni). W naczyniu umieszczamy upieczone składniki, bulion, mleko roślinne i całość miksujemy do otrzymania jednolitej(...)jedwabistej konsystencji po czym przyprawiamy do smaku. Gotową, gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy siekanymi orzechami oraz kolendrą. Można podawać z chlebem (np w postaci grzanek) lub z kaszą jaglaną, dzikim ryżem czy też quinoa. Życzę Wam wszystkiego dyniowego
Szybko Tanio SmaczniePrzepis: 25-30g daktyli (5-6sztuk) + 40-50ml wrzątku 2 łyżki mielonych płatków owsianych (ok.20g) 2 łyżeczki mocnego kakao ew. łyżeczka mąki kokosowej cynamon 40g kaszy jaglanej 2-3 łyżki kakao 1/2 banana łyżka mąki kokosowej(ok.15g) coś do posłodzenia cynamon Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Miksujemy/lub spokojnie można je potem(...)widelcem na gładką masę. Dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy, z masy powinno bez problemu formować się wszystko (ma być gęsta). Wykładamy nią spód naczynka, wyłożonego papierem do pieczenia. Kaszę gotujemy ze szklanką wody. Studzimy. Miksujemy z bananem. Dodajemy mąkę kokosową, kakao i słodzimy. Masa ma być gęsta. Przekładamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki
More food, love and dreamsSkładniki / Ingredients: 350 g kaszy jaglanej / 350 g groats millet 190 g koncentratu pomidorowego / 190 g tomato paste 450 g mięsa mielonego / 450 g minced meat 300 ml wina czerwonego półwytrawnego / 300 ml dry red wine 425 ml soczewicy / 425 ml lentil sos sojowy około 1 łyżeczk i / soy sauce about 1 teaspoons starty parmezan / grated(...)teaspoons turmeric zielony groszek / green peas Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy
Projekty ze smakiem