jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia(...)smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam
Kulinarny PamiętnikSałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty. Czerwona soczewica, łosoś i szparagi. Kasza jaglana z pieczonymi polędwiczkami drobiowymi, rukolą i awokado. Makaron warzywny po sycylijsku. Curry z krewetek, batata i mango – dziś mamy dla Was pięć zdrowych przepisów zamkniętych w słoikach. Zdrowe menu na tydzień Menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy(...)prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze są wyśmienite. Plus pomidorki koktajlowe, dodające czerwieni do całego dania. Zobacz przepis . Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura
Niedzielny kucharzwyjątkowo łatwe do zrobienia. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o śr. 18 cm): 190 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%) 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 140 g kaszy jaglanej 50 g mąki migdałowej 3 łyżki łupin babki jajowatej lub babki płesznik 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 10 szt. suszonych daktyli, wcześniej namoczonych 300 ml mleka kokosowego(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę, np. w młynku do kawy, następnie wymieszać ją razem z mąką migdałową, proszkiem do pieczenia i łupinami babki jajowatej. Daktyle zblendować razem z mlekiem kokosowym. Dodać
Domowa Cookierenka Agicukinię trwa, więc postanowiłam przygotować, zdrową i smaczną cukinie faszerowana warzywami i komosą ryżową. Cukienię faszerowaną podałam, polaną keczupem od Majonez Kielecki Składniki 2 cukinie Farsz 1/2 szkl kaszy jaglanej 1/2 szkl komosy ryżowej (quinoa) 1 ząbek czosnku 1/2 szt sredniej marchewki cebula - 1 szt 1 mały kawałek selera 1/2 łyżki bazylia suszona sól i pieprz(...)czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę i selera, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do podsmażonej cebuli razem z przyprawami, smażyć do miękkości. Następnie dodać kaszę jaglaną i komosę ryżową, wszystko dokładnie wymieszać, podsmażyć razem z 3 minuty, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki
Kuchnia Danusibulionu 1 marchewka 1 mała cebula 2 kulki jałowca 1/2 łyżeczki cząbru pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g kaszy jaglana Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy na ok. 1,5 cm plastry, solimy i pieprzymy z każdej strony. Kurki myjemy i czyścimy z ewentualnego piasku. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w pióra. Podsmażamy(...)minucie z każdej strony i przekładamy do sosu. Dusimy razem przez kilka minut. Wedle potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie ziemnej wody. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Smacznego
Kuchnia od dwojgaZimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki 1 i ¼ litra bulionu warzywnego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy drobno pokrojony (bez grubych łodyżek) jarmuż i dodajemy
Moja Mama Gotujejest po prostu bajeczna, aż nie wiem jak mógł mi umknąć ten przepis i pojawić się dopiero teraz, no ale nic, najważniejsze, że jest. Idealnie smakuje z wszelakimi kaszami: gryczaną , jaglaną, jęczmienną ale również z makaronem. Składniki: - 600g piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów(...)czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Można dolać trochę wody. Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem lub makaronem. Na telerzu można posypać szczypiorkiem. Smacznego
Smaczne Zdrowekilka marchewek pomidory z puszki czerwona cebula kawałek świeżego kłącza imbiru sól u mnie himalajska różowa mleko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry olej kokosowy extra virgin pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju kokosowego. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą i curry. Smaż około 3 minut. Dodaj marchewkę(...)Możesz jedną puszkę, możesz dwie. Dosmacz solą i przykryj garnek. Gotuj około 15 minut ,aż marchewką zmięknie. W razie czego dopraw tak, jak lubisz. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną, gotuj jeszcze 5 minut, a następnie wszystko zblenduj na gładki , aksamitny krem. Podawaj z siemieniem lnianym i pestkami dyni. Zupa jest pyszna. Rozgrzewa. Dodaje sił! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniporcja dla 2 osób) 1 banan ok. 200 g melona 5-6 szt. winogron czerwonych ok. 10 szt. winogron zielonych 1 jabłko 1 kiwi 1/2 granatu 1/2 łyżeczki cynamonu kasza jaglana ekspandowana (do dekoracji) Wykonanie: Banana obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, oczyszczamy środek, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Winogrona dokładnie myjemy, czerwone winogrona kroimy(...)nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skóry, usuwamy biały środek i kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. W misce mieszamy pokrojone owoce z cynamonem. Wierzch posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną
Kuchnia MagdaLenymniej lub bardziej zbliżonej do oryginału jest zapewne znany w większości domów. Osobiście, częściej niż tradycyjny barszcz z fasolą przygotowuję prostą zupę z dodatkiem korzeniowych warzyw i ziemniaków lub kaszy jaglanej. Przyrządzając zupy – a robię to naprawdę często – staram się maksymalnie oszczędzić czas, dlatego też zwykle tam, gdzie trafić mają buraki posiłkuję się już upieczonymi. Piekę je z wyprzedzeniem, część(...)zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej 1 – 2 łyżeczki naturalnego octu jabłkowego nierafinowana sól, przyprawy
Even Better Foodtego niskokalorycznego podwieczorka, który jadłam zrzucając kilogramy po ciąży. Kolacja (568 kcal) Prosciutto 3 plasterki Kawałek arbuza Kilka pomidorków koktajlowych Komosa (1/4 szklanki) – opcjonalnie (możesz ją też zastąpić kaszą jaglaną) Garść rukoli lub ziół Porcja fety (plaster) Nasiona słonecznika (łyżka) Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby(...)arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować. Smacznego! Artykuł Menu na dzień 1638 kcal pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrezentuję bardzo fajne kotleciki, których bazą jest odkwaszająca organizm kasza jaglana i pełen żelaza szpinak. Takie burgerki świetnie wkomponują się w rączkę bobasa karmionego metodą BLW. Zapracowana mama nie spędzi na ich wykonaniu wiele czasu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, następnie z powstałej masy ulepić burgerki i upiec. Idealnie zwarte, bardzo smaczne i zdrowe - takie są moje dzisiejsze kotlety. Posmakują(...)tylko najmłodszym. Z surówką i ulubionymi warzywami jako dodatki stworzą wyśmienite danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam! Składniki na 7 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanka surowego szpinaku, 1/3 szklanki słonecznika łuskanego, 4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Wykonanie: Blendujemy wszystkie składniki. Lepimy kotlety o średnicy około 7 cm. Układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuprzekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej i zielonej soczewicy. To zmodyfikowana wersja tego —>KLIK pasztetu z książki „Jadłonomia”. Ten jest bardziej zwarty i świetnie nadaje się do krojenia. Oba pyszne, zachęcam(...)pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki przecieru pomidorowego KROKUS łyżeczka majeranku łyżeczka lubczyku łyżeczka suszonej cebuli spora szczypta pieprzu i soli opcjonalnie do podania czarnuszka z suszonymi
Mienta blogniejedną inspiruję. A oto składniki na to nietypowe, ale smaczne śniadanko. 1 łyżka zmielonych płatków owsianych górskich 1 łyżka zmielonego sezamu 1 łyżka zmielonych ziaren dyni 1 łyżka zmielonej kaszy jaglanej(surowej ) mleko - najlepiej wiejskie Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć i wsypać do szklanki gorącego mleka, kto go nie toleruje może zrobić to z wodą, zamieszać i odstawić na chwilę(...)zawsze pod ręką. S. Korżawska pisze, że " napój ten posiada wszystko co potrzeba człowiekowi do życia, zapewni więc zdrowie i pogodę ducha " od samego rana... Ja wypróbowałam z kaszą jaglaną wcześniej ugotowaną. Może warto zabrać takie śniadanie ze sobą do pracy, czy szkoły ? Wystarczy przelać do małego termosu
Proste Potrawy