gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody -3 limonki (i otarta skórka z jednej lub dwóch) -150g ksylitolu -60g (3 miarki) białka roślinnego waniliowego Plantforce -35g (3 łyżki) mąki(...)wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać je patyczkiem czy ciasto jest suche i dopieczone. 8. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą ora kilka razy zwykłą z kranu. Ugotować ją w wodzie do miękkości i wchłonięcia płynu na małym ogniu. 9. Tofu, mleko roślinne, sok z limonek
Candy Pandastymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka plasterków z cytryny Mus z zielonego groszku: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 20 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony) 2 łyżki klarowanego masła sól morska, świeżo mielony biały pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewka: 2 marchewki, obrane, pokrojone w plasterki(...)osuszony filet z łososia skrop octem balsamicznym a następnie dokładnie pokryj marynatą zrobioną z tymianku, soli, pieprzu, oliwy. Na wierzch połóż plasterki cytryny. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Kaszę jaglaną zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2) i gotuj 15 minut. Na patelni rozpuść masło, dodaj groszek, wlej około 1/ 2 szklanki wody i duś około 10 minut. Pokrojoną
Moja Mama Gotujezachęciła. Zagrałam z nią w zielone 🌵🍏 i wybrałam warzywa moje ulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się zmieniły i wiosennie ozdobiły. Babka wyszła lekka, zdrowa, nietypowa, smaczna, wyjątkowa, delikatnie wyostrzona, wiem…. to będzie moja(...)mrożonego groszku Hortex, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczka mielonego chili -pieprzu cayenne, sól do smaku, 200 g kaszy jaglanej, ok. 200 ml wody, 2 jaja. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mrożony szpinak i jarmuż, posiekany w kostkę czosnek, podsmażamy ok. 2 min ciągle mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym
Moniki Smakołykidomu nic się nie marnuje. Ten deser powstał z nadmiaru kaszy jaglanej, ugotowanej do obiadu. Na pomysł, co zrobić z tą nadwyżką wpadłam szybko i równie prędko przygotowałam pyszny smakołyk. Wystarczyło siedem składników i woda, by wyczarować małe co nieco dla dziecka i siebie. Mam wielką satysfakcję, gdy zrobię coś z niczego. A gdy jest to dodatkowo bogate odżywczo(...)moim przepisie olej kokosowy i po raz kolejny obiecuję, że poświęcę mu wkrótce obszerny post, bowiem jego właściwości na to zasługują. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 3/4 szklanki płatków lub wiórków kokosowych (u mnie surowe), 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie nierafinowany), 150 ml wody, 2 łyżki karobu (u mnie surowy) 1 łyżka masła
Jeść, by żyć w zdrowiubłonnik, węglowodany i równocześnie mnóstwo cudownego smaku. Pasztet z kalafiora jest bardzo smaczny a dodatkowo łatwy w przygotowaniu. Przepis jest może trochę pracochłonny, ponieważ początkowo musimy upiec kalafiora, ugotować kaszę czy inne warzywa, a następnie całość ponownie zapiec. Dzięki temu pasztet posiada bardzo bogaty smak, któremu ciężko się oprzeć. Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na domowy pasztet z kalafiora, który(...)jakich warzyw najczęściej robicie pasztety? PRZEPIS NA PASZTET Z KALAFIORA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 kg kalafiora – podzielonego na różyczki jajko 100 g kaszy jaglanej 1 marchewka pęczek pietruszki pęczek koperku puszka cieciorki ząbek czosnku przyprawy (pieprz, sól, papryka ostra, oregano) Wykonanie Różyczki kalafiora wyłożyć na blachę posmarowaną delikatnie oliwą. Piec 30 min w 200°C. Ugotować kaszę
Przepiski.pldeser w upalne popołudnia. Najlepiej smakuje schłodzony. SKŁADNIKI/ 3 porcje jedna porcja dostarcza średnio: 263 kalorii / 5,5 g białka / 14 g tłuszczu / 28,6 g węgli kasza jaglana - 1 woreczek (100 g) mleczko kokosowe light - 1/2 puszki (200 ml) awokado dojrzałe - 1/2 sztuki świeża mięta - kilka listków odrobina soku z cytryny/limonki słodzidło do smaku(...)tabletek owoce do dekoracji Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy, ugotować w wodzie do miękkości, dodać mleczko kokosowe i przemieszać. Dodać słodzidło i gotować kilka minut pod przykryciem. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, następnie dodać awokado i miętę, zblendować na gładki budyń. Pod koniec skropić sokiem z cytryny/limonki. Gotowy budyń podać z ulubionymi owocami. Szczególnie polecam
Kuchnia Ellieekologicznych - (u mnie Bio Planet) 1 szklanka wiórkowa kokosowych 3 łyżki olej kokosowy 100 ml syropu z agawy ekologiczny cukier puder z agawy - 2 łyżki mleko (napój) z kaszy jaglanej Hirse - 4-5 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Migdały moczymy przynajmniej godzinę w wodzie. Następnie przekładamy je do malaksera i mielimy na gładką masę wraz z wiórkami kokosowymi. Dodajemy(...)płyny olej kokosowy, napój z kaszy jaglanej oraz wlewamy syrop z agawy. Całość mieszamy w melakserze. Nakładamy na ręce oprószone pudrem z agawy wielkości orzecha włoskiego powstałą masę. Na środek wkładamy białego migdała. Formujemy kuleczkę . Oprószamy jeszcze cukrem z agawy. Wkładamy do lodówki na godzinę
AZgotuj!Zawsze to dodatkowa porcja warzyw. Dodatkowo zawiera żywe kultury bakterii, które są niezmiernie ważne w prawidłowym funkcjonowaniu naszych jelit. Składniki: 8 ogórków kiszonych 3 średniej wielkości marchewki pół szklanki kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek cebula sól, pieprz Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekana cebulę a następnie czosnek. Dodaj tartą na grubych oczkach marchewkę(...)Zalej wodą. Dodaj kaszę jaglaną i gotuj aż ta napęcznieje. Na koniec dodaj tarte ogórki oraz wodę po ogórkach. Dopraw solą i pieprzem
wysmienitySkładniki: 10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5% 2 łyżki miodu 1 łyżka stewii 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 awokado, pozbawione skórki i pestki suszone daktyle do podania, świeże lub suszone owoce, orzechy Kaszę jaglaną opłukujemy wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy
Mango Papajalatem, teraz mamy namiastkę w postaci pudliszkowego słoiczka. Dziś mam dla Was propozycję obiadową na paprykowe łódeczki zapieczone z pysznym i zdrowym nadzieniem które zawiera kaszę jaglaną, chude mięso mielone, warzywa a całość duszona jest w pomidorowym sosie bolońskim. Ostrość zależy tylko od tego czy doprawicie ostrą czy słodką papryką(...)doskonale łączy się z delikatnym smakiem warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo je przygotować. Palce lizać! Składniki: 3 papryki żółte 1 papryka czerwona Nadzienie: ¾ szklanki kaszy jaglanej 40 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula ½ pora 1 szklanka passaty pomidorowej Pudliszki ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
Wanilia i Kardamonłyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 ćwiartka z kurczaka 225g marchewki z groszkiem 50g suchej kaszy jaglanej Sposób przygotowania: Koncentrat pomidorowy z musztardą i przyprawami dokładnie mieszamy. Smarujemy ją ćwiartkę z kurczaka. Odstawiamy na noc do lodówki. Wraz pieczemy marchewkę z groszkiem.Następnego dnia pieczemy(...)stopniach przez godzinę. Kaszę jaglaną gotujemy w wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z upieczonym kurczakiem i warzywami. Smacznego
Truskawkowa Fiestakasza gryczana niepalona i kasza jaglana na mleku owsianym z bananem (część w środku), masłem orzechowym i domowym dżemem malinowo-brzoskwiniowym~ Nie dość, że pomysłu na śniadanie brak to jeszcze produkty na wykończeniu i musiałam zmieszać dwa rodzaje kasz :D Jednak powiem Wam, że wyszedł z tego bardzo smaczny misz-masz :) Ostatnio pogoda to po prostu jeden wielki żart. Nigdy
breakfast of dreamsSkładniki (tortownica o średnicy 18 cm): 100g kaszy jaglanej 1/2 banana (około 100g) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki mleka roślinnego 4 kwaśne jabłka 4 śliwki 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 3 łyżki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub mąki owsianej garść suszonych daktyli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przestudzić, a następnie wsypać do miski
Banana Smilesplasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego KRAKERSY: 180 g bobu 120 g kaszy jaglanej 150 g mąki owsianej 5p g mąki kukurydzianej Szczypta soli 150 g wody 35 ml oliwy 50 ml mleka roślinnego 1 łyżka pasty z grillowanego bakłażana Przygotowujemy krakersy(...)Bób ugotować i obrać ze skórki. Kaszę jaglaną ugotować. wszystkie składniki połączyć i zblendowac na gladką masę. Masę rozgnieść dłońmi. Pokroić na kwadraty lub prostokąty. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym o 180 st C. Po tym czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek
Kuchnia w oparachnaprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ryżowej 2 jajka 5 łyżek mleka sól, pieprz 1 łyżka czarnego sezamu olej do smażenia Jogurt mieszamy z koperkiem, solą(...)pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce
Marder&Marder Manufacture